Αμερικανός καθηγητής: Αν ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός, οι Έλληνες θα απογοητευθούν

Αμερικανός καθηγητής: Αν ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός, οι Έλληνες θα απογοητευθούν

Η «πολιτική της αρχαιολογίας» έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με αυτή την ανακάλυψη επισημαίνει ο Τζέιμς Ρομ - Θα είναι ο τάφος μια επιβεβαίωση του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων ή της εποχής της παρακμής που ακολούθησε, αναρρωτιέται

Αμερικανός καθηγητής: Αν ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός, οι Έλληνες θα απογοητευθούν
Ένα άρθρο για τη σημασία της ανακάλυψης του τάφου της Αμφίπολης, δημοσιεύει στο διεθνή τύπο ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Bard College, Τζέιμς Ρομ, συγγραφέας και του βιβλίου «Το φάντασμα του θρόνου: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».

«Με την οικονομία κατακερματισμένη και την κυβέρνηση επισφαλή, οι Έλληνες εύχονται ο Μέγας Αλέξανδρος -ή έστω η μητέρα του, ο γιος του ή ένας από τους στρατηγούς του- να έρθει να τους σώσει. Η Ελλάδα τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι ο τεράστιος τύμβος που ανασκάπτεται στην Αμφίπολη φιλοξενεί έναν από αυτούς τους αρχαίους Μακεδόνες. Αλλά όταν αποκαλυφθούν οι εσωτερικοί θάλαμοι, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να υπάρξουν απογοητεύσεις» γράφει ο Ρομ που στη συνέχεια, εφού επισημάνει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα, τη μεγάλη του καλλιτεχνική αξία αλλά και την σπουδαιότητα των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, εστιάζει στις αντιρρήσεις που προβάλλουν στη χώρα μας αρχαιολόγοι επί της ανασκαφής.

Ο Τζέιμς Τομ αναφέρει πως όσο η χρονολόγηση του Τάφου της Αμφίπολης δεν μπορεί να εξακριβωθεί πλήρως και με ασφάλεια, καθώς δεν έχουν βρεθεί νομίσματα ή κεραμεική που θεωρούνται σχεδόν απολύτως αξιόπιστα ως προς αυτό, τότε, οι συζητήσεις για το μνημείο συνεχίζονται και φουντώνουν. Ο Ρομ αναφέρει την περίπτωση της κ. Παλαγγιά, που θεωρεί το μνημείο ρωμαϊκό και όχι αρχαιοελληνικό. 

«Αν και αυτά τα ευρήματα έχουν εντυπωσιάσει όλον τον κόσμο και το ελληνικό έθνος, λίγα έχουν πει για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον μη αποκαλυφθέντα ακόμη τοίχο πίσω από την τέταρτη θύρα. Και το μωσαϊκό και οι Καρυάτιδες έχουν εγείρει τα ερωτήματα όπως αν το κτίσμα χρονολογείται την εποχή των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου -το τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα- ή ακόμη ότι μπορεί να είναι ρωμαϊκός παρά ελληνικός» αναφέρει στο άρθρο.

«Αν η χρονολόγηση της Παλαγγιά αποδειχθεί σωστή, το εύρημα της Αμφίπολης θα παραμείνει αναμφισβήτητα εξέχουσας σημασίας, ωστόσο το ελληνικό εθνικό συναίσθημα που θα έχει προκαλέσει η ανασκαφή θα είναι βαθιά απογοητευτικό. Η ιδέα ότι ο τύμβος συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον ηρωικό ηγέτη που συνεχίζει να εμπνέει υπερηφάνεια ακόμη και σήμερα τους Έλληνες, έχει περίοπτη θέση στις ανακοινώσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου των ανασκαφέων. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχουν επισκεφθεί την Αμφίπολη και έχουν ισχυριστεί ότι είναι ένα μνημείο του ελληνικού και όχι του ρωμαϊκού πολιτισμού» υποστηρίζει ο καθηγητής και καταλήγει: 
Κλείσιμο

«Ένα έθνος βασανισμένο από τα οικονομικά δεινά και την πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να λάβει μία ανύψωση της αυτοπεποίθησής του, μία υπενθύμιση ενός ενδόξου παρελθόντος, όταν οι βασιλιάδες του κυβερνούσαν σχεδόν όλον τον κόσμο. Ή μπορεί να δουν μία απόδειξη της παρακμής που ακολούθησε, τους αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν οι Έλληνες αποτέλεσαν στόχο εισβολής των "βάρβαρων" Ρωμαίων. Η ιστορική έρευνα ήταν πάντα πολιτικοποιημένη στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά τα ερωτήματα γύρω από την Αμφίπολη, που ελπίζουμε να απαντηθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, έχουν φέρει την πολιτική της αρχαιολογίας σε άλλο επίπεδο». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης