Μουσείο Μπενάκη: Ο μαγικός κόσμος 11 σπουδαίων Ελλήνων συνθετών μέσα από μια έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα - Φωτογραφίες

Μουσείο Μπενάκη: Ο μαγικός κόσμος 11 σπουδαίων Ελλήνων συνθετών μέσα από μια έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα - Φωτογραφίες

Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις,  Ξαρχάκος,  Μητρόπουλος, Ξενάκης, Ξένος, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνος, Σκαλκώτας «συνομιλούν» μεταξύ τους και με το σήμερα

ekthesi--arthrou
Τι συνδέει τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι και τον Ξαρχάκο με τον Μητρόπουλο, τον Ξενάκη, τον Ξένο, τον Γ.Α. Παπαϊωάννου, τον Σισιλιάνο και τον Σκαλκώτα; Το έργο των διαφορετικών αυτών σπουδαίων Ελλήνων συνθετών μάς καλεί να ανακαλύψουμε η Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη και το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (ΙΕΜΚ) μέσα από την έκθεση με τίτλο «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» που ανοίγει τις πύλες της στις 25 Απριλίου.
Pinakothiki_Gikas_-_Bambakaris
Πρόκειται επί της ουσίας για μια ενδιαφέρουσα δράση, σε επιμέλεια της μουσειολόγου Ερατούς Κουτσουδάκη και με την επιστημονική αρωγή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», επί της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης Γκίκα που είχε στήσει ο αείμνηστος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, η οποία επικεντρώνεται στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την περίοδο της Δικτατορίας. Το έργο των εμβληματικών αυτών συνθετών προσεγγίζεται μέσα από μια σύγχρονη ματιά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας προκειμένου να γίνει σε βάθος κατανοητό αλλά και να αναδειχτούν οι άμεσες αλλά και υπόγειες σχέσεις που τούς συνδέουν.
Pinakothiki_Gika_-_Epistoli_Ritsou_se_Miki
Επιστολή του Γιάννη Ρίτσου προς τον Μίκη Θεοδωράκη, 23  Ιουνίου 1957. Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».
Κλείσιμο
Το πρωτότυπο αυτό μουσικό ταξίδι γίνεται μέσα από γραπτά, φωτογραφικά αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα, όπως μουσικά δείγματα των έργων τους αλλά και συνομιλίες που αποκαλύπτουν τις προσωπικές σχέσεις που κάποιοι από αυτούς είχαν αναπτύξει τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους σημαντικούς λογοτέχνες, ποιητές, σκηνοθέτες, ζωγράφους, χορογράφους. Παράλληλα, αναδεικνύεται η επιδραστικότητά τους στους δημιουργούς των επόμενων γενεών.
Όλα αυτά συμβαίνουν μέσω μιας ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει ο επισκέπτης, εντελώς δωρεάν, στο κινητό του τηλέφωνο και να βουτήξει στα άδυτα του μαγικού κόσμου όλων αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών που σημάδεψαν ανεξίτηλα την εγχώρια αλλά και τη διεθνή δημιουργία.
Pinakothiki_Gika_-Partitoura_-Axion_Esti
«Γένεσις», η παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη από την μελοποίηση του «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη. Δωρεά Μίκη Θεοδωράκη, Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα
Pinakothiki_Gika_-_Partitoura_-_Ellinikoi_Xoroi
Νίκος Σκαλκώτας, 36 Ελληνικοί χοροί, 1933-1935, χειρόγραφο. Δωρεά Νίκου Σκαλκώτα, Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα
Ανάμεσα στα ντοκουμέντα της έκθεσης ξεχωρίζουν οι παρτιτούρες από το «Άξιον Εστί» και το «Σε πότισα ροδόσταμο» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου αντίστοιχα, και των «Ελληνικών Χορών» του Νίκου Σκαλκώτα αλλά και οι χειρόγραφες επιστολές του Γιάννη Ρίτσου στον Μίκη Θεοδωράκη, του Δημήτρη Μητρόπουλου στον Αντώνη Μπενάκη κ.α.
Pinakothiki_Gika_-_Epistoli_D_Mitropoulou_se_Benaki
Επιστολή του Δημήτρη Μητρόπουλου στον Αντώνη Μπενάκη, 20/12/1929. Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα
Η ενότητα που αφορά στον Σταύρο Ξαρχάκο, που φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου, είναι μεν αυτόνομη, «συνομιλεί» δε με την υπόλοιπη έκθεση καθώς ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία αφενός να ακούσει τον ίδιο να διηγείται τη ζωή του, από τα πρώτα του βήματα, μέχρι τις κορυφαίες στιγμές της δημιουργίας του, υπό τους ήχους της πολυποίκιλης μουσικής του, αφετέρου να παρακολουθήσει τη συμπόρευσή του με τους άλλους, μεγάλους συνθέτες.

Να σημειώσουμε πως με αφορμή αυτή την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου, τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας της Πινακοθήκης Γκίκα ως εξής: Πέμπτη 10:00 - 22:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.

Ειδήσεις σήμερα:

Αφρικανική σκόνη: Λιβύη έγινε η Καλαμάτα - Συγκεντρώσεις ρεκόρ στην Κρήτη - Δείτε φωτογραφίες

Θεσσαλία: Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών σε σιδηροδρομικές, οδικές και σχολικές υποδομές

Πύρρος Δήμας: Απαντά πρώτη φορά για την αλλαγή του επιθέτου της κόρης του - Δεν με πείραξε καθόλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης