Πάμπλο Πικάσο: Κεραμικά και αφίσες του σπουδαίου καλλιτέχνη εκτίθενται στους Δελφούς

Πάμπλο Πικάσο: Κεραμικά και αφίσες του σπουδαίου καλλιτέχνη εκτίθενται στους Δελφούς

Δείτε φωτογραφίες από τα έργα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

arthrou-picasso

Δύο διαφορετικές πτυχές της εικαστικής δημιουργίας του σπουδαίου Πάμπλο Πικάσο, αναδεικνύονται μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του» που θα εγκαινιαστεί το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

picasso-ceramics4

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 50 σπάνιες αφίσες τις οποίες φιλοτέχνησε ο κορυφαίος καλλιτέχνης με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ, προέρχονται από την μεγάλη, παγκοσμίου φήμης συλλογή του Werner Röthlisberger και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Picasso_-_afises_3

«Οι αφίσες του Picasso αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου και η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή» εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς και προσθέτει:«Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας. Οι διαστάσεις των γραμμάτων, το σχέδιο τους – πεζά ή κεφαλαία –με το προσωπικό καλλιτεχνικό του ύφος είναι ευανάγνωστα, αφού άλλοτε χρησιμοποιεί μόνο κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και άλλοτε αξιοποιεί τη χειρόγραφη γραφή του σαν να πρόκειται για ένα προσωπικό γράμμα ή μια ιδιωτική πρόσκληση. Έτσι, καταφέρνει, με τις ιδιομορφίες του γραφικού του χαρακτήρα να επιβάλει στον αναγνώστη μια άμεση προσωπική μετάδοση του μηνύματός του στον θεατή».

Picasso_-_afises_4

Στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστούν και 20 αντιπροσωπευτικά κεραμικά έργα του Πικάσο, ο οποίος ασχολήθηκε με την ιδιαίτερη αυτή τέχνη από το 1947 έως το 1971, δημιουργώντας περισσότερα από 600 αντικείμενα τέχνης, με διαφορετικές τεχνικές. Ανάμεσά τους αντικείμενα καθημερινής χρήσης και διακοσμητικά, όπως πιάτα, κανάτες, βάζα κ.α. Ξεχωρίζει το βάζο στο οποίο έχει αποτυπώσει αριστοτεχνικά μια ταυρομαχία και συμπεριλαμβάνεται στα αντικείμενα που θα εκτεθούν στους Δελφούς.

Picasso_bull_figthing_base_3
Κλείσιμο
picasso-ceramics5


«Οι αφίσες και τα κεραμικά του Picasso μαρτυρούν την καλλιτεχνική του διαδρομή και αντανακλούν την αξία της ζωγραφικής του. Ο μινώταυρος, οι κένταυροι και οι φαύνοι στοιχειώνουν το έργο του. Πρόκειται για μορφές που, μέσα από την οπτική των μεταμορφώσεων, αποπνέουν τη χαρά της ζωής και το μεσογειακό φως, με πλαστικότητα και όγκο. Η απέριττη γνώριμη γραμμή της τέχνης του συμπορεύεται με την αυθεντική απλότητα της γραμμής της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

picasso-ceramics3

Ο Picasso, άλλοτε ως αρλεκίνος και άλλοτε ως ταυρομάχος, πολέμησε τη βία και τον σκοταδισμό, υπηρετώντας με την τέχνη του την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδεώδη.
Πρωτοπόρος των μεγάλων αισθητικών ανατροπών του 20ού αιώνα, προσέγγισε με διεισδυτικότητα τους μύθους και την ιστορία, τα όρια του ανθρώπου και του κόσμου» σημειώνει ο Τάκης Μαυρωτάς.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers - Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή», δηλώνει ο πρόεδρος του οργανισμού αντιντόπινγκ Γρ. Λέων

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα - Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης