Ελλάδα - Κίνα: Μια ισχυρή πολιτιστική συμμαχία

Ελλάδα - Κίνα: Μια ισχυρή πολιτιστική συμμαχία

Επίσκεψη του Κινέζου υφυπουργού Δημοσίων Σχέσεων Zhang Jianchun - Ποιες κοινές πολιτιστικές δράσεις δρομολογούν οι δύο χώρες

Mendoni_-_hang_Jianchun
Έξι ελληνικές εκθέσεις θα περιοδεύσουν, από φέτος μέχρι και το 2027,  σε έντεκα διαφορετικά μουσεία της Κίνας ως αποτέλεσμα της στενής πολιτιστικής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δυο χώρες η οποία επισφραγίστηκε με την τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του υφυπουργού Δημοσίων Σχέσεων της Κίνας κ. Zhang Jianchun.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε, στο Μουσείο Ακρόπολης, τον κ. Zhang Jianchun. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους επισημάνθηκε η σταθερή συνεργασία ανάμεσα στα δυο υπουργεία η οποία απέδωσε την ελληνοκινεζική πρωτοβουλία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού αλλά και τις πολυάριθμες ανταλλαγές εκθέσεων ενώ η κα Μενδώνη ευχαρίστησε και επισήμως την Κίνα για για την πλήρη και συνεχή υποστήριξη που παρέχει στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ανάμεσα στις ελληνικές εκθέσεις ταξιδεύουν στην Κίνα είναι και «Οι Έλληνες» που σημειώνουν ήδη μεγάλη επιτυχία στην πόλη Changsa της επαρχίας Hunan. Εμβληματικής σημασίας των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου εκκινούν σύντομα στο λιμάνι του Πειραιά, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025-26. Το μουσείο θα φιλοξενεί ειδική αίθουσα με ενάλιες αρχαιότητες προερχόμενες από την Κίνα.  Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μακραίωνες ρίζες αλλά και σύγχρονη δυναμική». 

Συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία για την διοργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών, στο Πεκίνο, το προσεχές φθινόπωρο, ιδέα που προέκυψε κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη και του Κινέζου Υπουργού Δημοσίων Σχέσεων κ. Li Shulei κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού στο Πεκίνο, τον περασμένο Οκτώβριο. Η έναρξη του Συνεδρίου πιθανότατα θα συμπέσει με τα εγκαίνια της έκθεσης "Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου", στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, τον προσεχή Οκτώβριο. 

Ο κ. Zhang επανέλαβε στην Ελληνίδα υπουργό την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει στην ίδρυση Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, κατά το πρότυπο άλλων ξένων σχολών που εδράζονται στην Ελλάδα. Το θέμα από την Υπουργό έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Έγινε, επίσης, επισκόπηση του μεταφραστικού προγράμματος κινεζικών και ελληνικών έργων, κατ' εφαρμογή του σχετικού διμερούς μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2017.

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Ο βασιλιάς του χαλκού έγινε τραπεζίτης και αγαπάει τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη

Μπλόκο και καβγάδες για τις άδειες οικοδομής: Φρενάρουν και οι ρυθμίσεις για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Αυλαία για το Μουσικό Κουτί - Συγκινημένοι αποχαιρέτησαν το κοινό Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης