Γιάννης Κότσιρας: Ακούσαμε τον νέο δίσκο του «Παράθυρο στο άπειρο»

Γιάννης Κότσιρας: Ακούσαμε τον νέο δίσκο του «Παράθυρο στο άπειρο»

Μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση με ανέκδοτους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, σε μουσική Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Giannis_Kotsiras
Σε μια εποχή που η παραδοσιακή δισκογραφία αποτελεί πλέον παρελθόν και οι μορφές της παρουσίασης νέου υλικού έχει αλλάξει άρδην ο Γιάννης Κότσιρας επιμένει στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή του ολοκληρωμένου δίσκου με τα τραγούδια ενός στιχουργού και ενός συνθέτη. Και το νέο του άλμπουμ, με τίτλο «Παράθυρο στο άπειρο», εκτός από τις αναμφισβήτητα εξαιρετικές ερμηνείες του, διαθέτει ένα δυνατό καλλιτεχνικό όπλο που δεν είναι άλλο από την υψηλή στιχουργική τέχνη του Άλκη Αλκαίου, εκείνου που μετουσίωσε σε λέξεις κάποια από τα μεγαλύτερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου όπως το «Ερωτικό» (Πιρόγα) και η «Ρόζα».
Kotsiras_-_exofyllo
Το εξώφυλλο του νέου δίσκου του Γιάννη Κότσιρα
Τους ανέκδοτους αυτούς στίχους που άφησε πίσω του φεύγοντας, το 2012, ο Άλκης Αλκαίος ο Γιάννης Κότσιρας τούς εμπιστεύθηκε στον εξαίρετο συνθέτη, μουσικό και ενορχρηστρωτή Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σπουδαίος δημιουργούς, μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής κ.α. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν δέκα νέα, υπέροχα τραγούδια.

Δέκα τραγούδια λαϊκά, ως προς τη βάση και την στόχευσή τους, που περιπλανώνται όμως σε διάφορα ηχητικά μονοπάτια μέσα από τις ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις τους. Από ταξιδιάρικες, γεμάτες συναίσθημα ερωτικές μπαλάντες όπως τα «Ένα άλλο παραμύθι», το «Μη φοβάσαι τις σκιές» και την μελωδική «Εύθυμη νότα» στην οποία πρωταγωνιστεί ο ήχος του βιολιού, μέχρι τα δυναμικά έντεχνα ζεϊμπέκικα «Ένα φεγγάρι δρόμος» και «Οι τρελοί αυτού του κόσμου» και το ρυθμικό, ομώνυμο του δίσκου κομμάτι.
Κλείσιμο
Kotsiras_-_Arvanitaki
Ο Γιάννης Κότσιρας με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στη παρουσίαση του νέου δίσκου του
Οι γεμάτες συναισθηματική ένταση ερμηνείες του Γιάννη Κότσιρα, άλλοτε γλυκιές κι άλλοτε πάλι δυναμικές με έντονες στιγμές κορύφωσης, συνδέουν τα τραγούδια και οδηγούν, αβίαστα, από το ένα στο άλλο, κάνοντας την ακρόαση να κυλά σαν γάργαρο νερό που σε κάθε φινάλε θέλεις να πιεις λίγο ακόμα: «Με πάει στα περασμένα/ Το φως του φεγγαριού/Νερό του μαχαιριού/Του έρωτα το αίμα...»
Kotsiras_-_Dalaras
Ο Γιάννης Κότσιρας με τον Γιώργο Νταλάρα στην παρουσίαση του νέου δίσκου του

«Αυτός είναι ο δίσκος της ζωής μου» εξομολογήθηκε ο ερμηνευτής στην επίσημη παρουσίαση του δίσκου που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, παρουσία αρκετών φίλων καλλιτεχνών όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Θωμαϊδης κ.α. Και μάλλον έχει δίκιο. Γιατί μέσα σε αυτόν το δίσκο εμπεριέχονται όλα εκείνα τα διαφορετικά κομμάτια της ερμηνευτικής του προσωπικότητας που ωρίμασαν, στις τρεις δεκαετίες της διαδρομής του, και αποτελούν πλέον έναν ενιαίο, αδιαίρετο και πληρέστατο ερμηνευτικό χαρακτήρα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: Οκτώ τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται αύξηση - Ανησυχία για αναζωπύρωση στην Ευρώπη

Ανάλυση Economist: Γιατί η Ευρώπη «φοβάται» την άνοδο της Λεπέν - Τι θα συμβεί αν νικήσει τον Μακρόν

Γαλλία: Κατασχέθηκαν 72 πυροβόλα όπλα και πάνω από 3.000 φυσίγγια από σπίτι του Αλέν Ντελόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης