Λένα Πλάτωνος: «Παντρεύει» την παραδοσιακή μουσική με τον ηλεκτρονικό ήχο σε μια νέα παράσταση

Λένα Πλάτωνος: «Παντρεύει» την παραδοσιακή μουσική με τον ηλεκτρονικό ήχο σε μια νέα παράσταση

Θα φολοξενηθεί, για δυο βραδιές, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Lena_Platonos
Ένα ακόμη, ενδιαφέρον και πρωτοποριακό μουσικό εγχείρημα ετοιμάζεται να μοιραστεί με το κοινό η Λένα Πλάτωνος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος για τη νέα της μουσική παράσταση με τίτλο «Τα Παραδοξιακά», που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, και θα παρουσιαστεί την 1η και 2 Μαρτίου.

H Λένα Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική, η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή. Πάνω από είκοσι τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας θα ακουστούν για πρώτη φορά με έναν τρόπο «παραδοξιακό». Στα «Παραδοξιακά» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα βρίσκονται τέσσερις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων και η Λένα Πλάτωνος με τον Stergio T., σε ένα ταξίδι αισθησιακό και συναισθηματικό, αγκαλιά με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, αλλά και συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα.

Οι δύο μουσικοί σημειώνουν: «Η προσέγγιση παραδοσιακών τραγουδιών και η διασκευή τους ήταν μια ιδέα που εδώ και αρκετό καιρό μας απασχολούσε και ψάχναμε τρόπους για να πραγματοποιηθεί. Σκεφτόμασταν πως υπάρχουν τόσο όμορφα τραγούδια συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοσή μας, τα οποία θα έπαιρναν νέα πνοή με ένα διαφορετικό άγγιγμα, με έναν διαφορετικό ήχο. Είναι ένας άλλος κόσμος, που εμπεριέχει τόση κρυμμένη ενέργεια, πανέμορφες μελωδίες, ποικιλία ρυθμών, λυρισμό, ηρωικές αλλά και τραγικές φιγούρες, ένας κόσμος ο οποίος ήταν ικανός να μας εμπνεύσει να ετοιμάσουμε τα τραγούδια με μια αισθητική που τα πάει σε άλλα μονοπάτια... Οι άνθρωποι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αγκάλιασαν την ιδέα αυτή και μας υποστήριξαν, ώστε να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ υπό τις καταλληλότερες συνθήκες. Ανυπομονούμε να σας τα παρουσιάσουμε επί σκηνής στις 1 και 2 Μαρτίου, παρέα με τους σπουδαίους συνεργάτες μας».

Το 2015 η Λένα Πλάτωνος μελοποίησε και παρουσίασε ποίηση της Emily Dickinson και του Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το 2017 παρουσίασε ένα ξεχωριστό live μαζί με τον σπουδαίο Philip Jeck, που πλαισίωσε την προβολή του ντοκιμαντέρ «λπ» του Χρήστου Πέτρου για τη ζωή και το έργο της. Το 2023 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Cavafy Festival: Archive of Desire που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το Onassis Culture συνθέσεις της για τον Κ.Π. Καβάφη στο Miller Theater του Πανεπιστημίου Columbia. Φέτος, σε μια «παραδοξιακή» μουσική περιπέτεια που πηγαίνει τον ελληνικό ήχο σε νέα μονοπάτια, μια νέα μουσική εμπειρία σε πρώτη παρουσίαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερη σερί νίκη για τους ανανεωμένους Μαχητές, η Όλγα Πηλιάκη στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο

«Θα τους σκοτώσω, γιατί τόλμησαν να με βγάλουν από το σπίτι μου» φώναζε μέσα στην εταιρεία ο Αιγύπτιος

Από τη Φλώρινα ο 36χρονος σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης