Δεσμώτες του Φαλήρου: Αναμένουν την τοποθέτησή τους στο μόνιμο σπίτι τους - Δείτε φωτογραφίες

Δεσμώτες του Φαλήρου: Αναμένουν την τοποθέτησή τους στο μόνιμο σπίτι τους - Δείτε φωτογραφίες

Εξαιρετικά δύσκολο το έργο των συντηρητών - Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον προσωρινό χώρο φύλαξης και συντήρησης των ευρημάτων

Desmotes_Falirou_1
Υπό προσωρινή ομηρία, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη για τη διάσωση και τη συντήρησή τους μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της μόνιμης έκθεσής τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σημείο όπου ανακαλύφθηκαν, συνεχίζουν βρίσκονται οι περίφημοι Δεσμώτες του Φαλήρου, με τους συντηρητές να δίνουν καθημερινή μάχη με το χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για την ομαδική ταφή των 79 σκελετών που ανασκάφηκαν το 2016 στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρονολογούνται στον 7ο αι. π.Χ και η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη.
Desmotes_Falirou_-_Mendoni
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον χώρο όπου φυλάσσονται και συντηρούνται οι Δεσμώτες του Φαλήρου

Οι σκελετοί, οι οποίοι αποδίδονται σε άνδρες οι οποίοι εκτελέστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, τάφηκαν εκεί αλυσοδεμένοι, σε τρεις συστάδες. Η πρώτη συστάδα αποτελείται από δύο ομάδες δεσμωτών. Η στάση του σώματος των δεσμωτών της πρώτης ομάδας δείχνει ότι οι σκελετοί έφεραν ακόμα τα δεσμά τους. Οι δεσμώτες της δεύτερης ομάδας ήταν απλώς δεμένοι με τα χέρια πίσω, χωρίς μεταλλικά δεσμά. Χωρίς μεταλλικά δεσμά ήταν και οι δεσμώτες της δεύτερης συστάδας. Στην τρίτη συστάδα οι σκελετοί φέρουν σιδηρά δεσμά στους καρπούς των χεριών τους.
Κλείσιμο
Desmotes_Falirou_2_jpg_jpeg
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα των σκελετών της δεύτερης συστάδας
Αρχικά είχε αποφασιστεί η κατά χώρα διατήρησή τους ωστόσο οι φθορές που υφίσταντο λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, με πιο απειλητική την αυξημένη υγρασία, οδήγησε τα μέλη του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στις αρχές του 2023, στην απόφαση να αποσπαστούν προσωρινά, να μεταφερθούν σε παρακείμενο σημείο σκεπασμένο με τέντα, και να επανατοποθετηθούν όταν είναι έτοιμη η μόνιμη στέγη τους η οποία και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό. Οι δύο πρώτες ομάδες σκελετών μεταφέρθηκαν με ολίσθηση επάνω σε σιδερένιες ράγες ενώ για την τρίτη επιλέχθηκε η λύση της μεταφοράς με γερανοφόρο όχημα.
Desmotes_Falirou_xoros_fylaxis
Μεταφορά των σκελετών με ολίσθηση επάνω σε σιδερένιες ράγες
Παρά τις βελτιωμένες συνθήκες που εξασφαλίζονται από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο προσωρινό σημείο φύλαξης των σκελετών, οι εργασίες συντήρησής και διατήρησής τους συνεχίζει να αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τους ειδικούς του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων που είναι υπεύθυνη για το έργο, με την υποχώρηση του αμμώδους υποστρώματος του εδάφους και τη δυσκολία προσβασιμότητας να αποτελούν τα βασικά τους εμπόδια.
Desmotes_Falirou_2stereotikes_epemvasis_1
Οι ειδικοί συντηρητές κάνουν καθημερινά στερεωτικές εργασίες του σκελετούς
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή του μόνινου χώρου που θα στεγάσεθ τα ευρύματα. Πρόκειται για ένα μουσειακό κέλυφος που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει παράλληλα τους Δεσμώτες του Φαλήρου. Θα αποτελείται από υπόγειο χώρο περίπου 450 τ.μ. όπου θα βρίσκονται τοποθετημένοι οι σκελετοί και ένα επίγειο, έκτασης περίπου 425 τ.μ., που θα φιλοξενεί το εποπτικό υλικό, τις υποδομές λειτουργίας και τους χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Desmotes_Falirou
Οι Δεσμώτες του Φαλήρου στο σημείο όπου βρέθηκαν

Η χρηματοδότηση του έργου, που ανέρχεται σε 6.500.000 ευρώ,εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά την απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να αποσύρει, τον Μάιο του 2022, την δωρεά ύψους 4 εκ. ευρώ που είχε προαναγγείλει.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο με τη σοκαριστική στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας δέχεται επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό

Ρεκόρ στα επείγοντα του νοσοκομείου Τρικάλων: 160 περιστατικά την πρώτη ημέρα του χρόνου

Αποφυλακίζεται ο Όσκαρ Πιστόριους: Το χρυσό... κελί και ο υπόκοσμος που διψά για εκδίκηση για τον φόνο της Ρίβα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης