Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Masterclass από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και προβολή της ταινίας Μυστήριο 69-Greekies

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Masterclass από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και προβολή της ταινίας Μυστήριο 69-Greekies

Στο Σινέ Ελευσίς το μεσημέρι του Σαββάτου

elefsina-masterclass
Masterclass από τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σινέ Ελευσίς στο πλαίσιο του 1ο IN SITU Realities Eleusis – Documentary Festival που πραγματοποιείται στο τριήμερο λήξης της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023.

Θεματική του masterclass θα είναι «Η κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο» ενώ θα ακολουθήσει σε πρώτη προβολή η ταινία Μυστήριο 69-Greekies.

Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με την κινηματογραφίστρια και εικαστικό Εύα Στεφανή και τους θεατές και συμμετέχοντες στο έργο.

Κλείσιμο

Highlights - Trailer Greekies from DØCUMATISM on Vimeo.



Greekies λέγονται τα τραυματισμένα αδέσποτα της περιοχής του Θριασίου πεδίου που γίνονται ανάρπαστα για υιοθεσίες στο εξωτερικό και έδωσαν τον τίτλο τους σε ταινίες που γυρίζονται από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την ομάδα Døcumatism τα τελευταία 10 χρόνια στην περιοχή και γίνονται αφετηρία δημόσιων δράσεων με απρόβλεπτες προβολές που ζωντανεύουν αδέσποτους χώρους, κινηματογραφούν αδέσποτες ιστορίες κι αδέσποτους ήρωες μέσα σε ένα δυναμικό τοπίο μεταξύ Αθήνας, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Πάρνηθας.

Το έργο Greekies είναι μια πολυμεσική δράση με επιτόπιες προβολές που δημιουργεί ένα εναλλακτικό «μουσείο»- αρχείο μαζί με ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Απρόσιτοι ήρωες γίνονται «οδηγοί» σε μια νομαδική δράση που συνδυάζει την επιτόπια εμπειρία με παραδοσιακές & νέες τεχνολογίες ακυρώνοντας κάθε είδους περιορισμούς.  

Το πρόγραμμα
- 15:00-17:00 Masterclass ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ: "H κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο"
- 17:00 ΜΥΣΤΗΡΙΟ 69 - GREEKIES οι ταινίες ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ – DØCUMATISM Πρεμιέρα (2023, 90΄)

Οι κινηματογραφημένες ζωντανές δράσεις του έργου Greekies θα προβάλλονται σε λούπα στους χώρους του Σινε Ελευσίς.

Λεωφορείο με λογότυπο Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 θα ξεκινήσει από το αμαξοστάσιο στο Γκάζι στις 14.00 και θα επιστρέψει μετά τις προβολές στην Αθήνα ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για όσους θέλουν να φύγουν νωρίτερα,

Η ταινία «Μυστήριο 69 - Greekies»

Η κινηματογραφική αποτύπωση άγνωστων κι αόρατων τόπων, ιστοριών και ηρώων γίνεται η αφετηρία σε ένα πολυμεσικό έργο που ενεργοποιεί καίρια κοινωνικά ζητήματα μέσα από in situ πολυθεματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εικαστικά, μουσική, χορός, βίντεο) σε δύσκολα προσβάσιμους χώρους με προβολές και δημόσιες δράσεις οι οποίες δίνουν βήμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πυρήνας του Μυστηρίου τα παρατημένα και τραυματισμένα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή για υιοθεσία στο εξωτερικό παρά τις εμφανείς αναπηρίες τους: τα Greekies. Ο όρος παίρνει αλληγορική διάσταση περιλαμβάνοντας όποιον νιώθει απομονωμένος ή εγκαταλειμμένος. Οι ήρωες του έργου, οι Greekies, ζουν στον ευρύτερο ιστό μιας πρωτεύουσας που επεκτείνεται άναρχα και με ιλιγγιώδη ρυθμό χωρίς να ενδιαφέρεται για το οικολογικό αποτύπωμα της ανάπτυξής της, δημιουργώντας παρίες κι απομονωμένους που ζουν στα όριά της. Οι θεατές του έργου γίνονται αυτόπτες μάρτυρες σε άγνωστα τοπία και θεματολογίες, ενεργοποιούνται περαιτέρω διαδράσεις, κινητοποιούνται δημιουργικοί δημόσιοι διάλογοι με διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, αναδεικνύονται κρίσιμα κοινωνικά θέματα και δημιουργούνται επινοητικά και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η Døcumatism και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης επιχειρούν ένα συγχρονικό τοπίο μυστηρίων και κοινωνικής γλυπτικής στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελευσίνα με επιτόπιες προβολές, ένα νομαδικό φεστιβάλ και εναλλακτικό «μουσείο» που «ταξιδεύουν» ελεύθερα και δρομολογούν ευρύτερες καλλιτεχνικές δράσεις δημιουργώντας επινοητικούς τρόπους διάδρασης με το κοινό: oι απρόσιτοι ήρωες γίνονται «οδηγοί» σε μια νομαδική δράση/εγκατάσταση που συμβαίνει επιτόπου, μεταφέρεται εύκολα και συνδυάζει την επιτόπια εμπειρία με παραδοσιακές και νέες τεχνολογίες που ακυρώνουν τους περιορισμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Με ενοχλεί η τεκνοθεσία, όχι η συμβίωση

Ασπασία Ταλιέντε: Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια αναλαμβάνει το κτήμα Πικάσο στους Πεταλιούς

Έριξε και ο αδερφός του 18χρονου φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη – Πυρίτιδα στα χέρια του μάνατζερ τράπερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης