Wes Anderson: H Asteroid City ζωντανεύει στο Μιλάνο
wes-anderson-art

Wes Anderson: H Asteroid City ζωντανεύει στο Μιλάνο

Οι λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου έχουν προσθέσει ένα ταξίδι στη λίστα των ευχών τους: η έκθεση του Αμερικανού σκηνοθέτη στο Fondazione Prada με θέμα την τελευταία του ταινία μάς μεταφέρει στη φανταστική πόλη μέσα από μια -σχεδόν- αληθινή και σίγουρα μοναδική εμπειρία

Με την ενδέκατη μεγάλου μήκους ταινία του Γουές Άντερσον «Asteroid City», η οποία κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε, να αποτελεί ήδη μία από τις μεγάλες επιτυχίες του, οι λάτρεις του Αμερικανού σκηνοθέτη μπορούν τώρα να δουν από κοντά και να περιηγηθούν ανάμεσα στα σκηνικά, στα κοστούμια και τα έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Όλα αυτά τα θαυμαστά συμβαίνουν στο Fondazione Prada, στο Μιλάνο, στην έκθεση «Wes Anderson - Asteroid City: Exhibition», για τις ανάγκες της οποίας ο Άντερσον επέμεινε να χτίσουν μια «αληθινή» πόλη αντί να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνολογίες όπως το CGI.

Σκοπός του και ελπίδα του είναι να καταφέρει να μεταφέρει τους επισκέπτες στη φανταστική πόλη του και να τους δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια συναρπαστική βόλτα στο δημιουργικό σύμπαν της ταινίας, ανάμεσα σε αυθεντικά σκηνικά, μινιατούρες, κοστούμια και έργα τέχνης.
Πολλά από τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα αντικείμενα των χαρακτήρων, όπως βιβλία, σημειώσεις και μουσικά όργανα, εκτίθενται για πρώτη φορά, ανάμεσά τους και το μικροσκοπικό μοντέλο του εμπορικού τρένου που στην ταινία εμφανίζεται να διασχίζει την έρημο, καθώς και πίνακες μεγάλης κλίμακας του καλλιτέχνη Ντέιβιντ Μέικλ, ανάμεσά τους τοπία που χρησιμοποιήθηκαν ως background και διαφημιστικές πινακίδες.
Τα σκηνικά είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπουν στο κοινό να παρακολουθήσει την πλοκή όπως αυτή ξετυλίγεται στο έργο. Φυσικά, οι επισκέπτες της έκθεσης είναι ελεύθεροι να παρεκκλίνουν από την προτεινόμενη διαδρομή και να συνθέσουν τη δική τους αφήγηση, ειδικά αν έχουν δει την ταινία.

Στον κόσμο της «Asteroid City», μιας φανταστικής αμερικανικής πόλης της ερήμου, το 1955, γνωστής για έναν γιγάντιο κρατήρα από μετεωρίτη και ένα παρατηρητήριο ουράνιων σωμάτων, στρατός και αστρονόμοι υποδέχονται πέντε νεαρούς βραβευμένους εφευρέτες.

Η αφήγηση υπόσχεται ίντριγκα, καθώς φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες από ολόκληρη τη χώρα και προκύπτει μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση από μια σειρά μυστηριωδών γεγονότων που υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση της ικανότητας του Αντερσον να εξερευνά τους συλλογικούς και ατομικούς φόβους και να διευρύνει τα όρια της αφήγησης και της κινηματογραφικής αισθητικής προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία.

«Προσωπικά, θα μπορούσα να ευχηθώ κάθε σκηνικό και κοστούμι που έχουν δημιουργηθεί για τις ταινίες μου να μεταφερθούν στο Fondazione Prada ώστε να ζήσουν εκεί για πάντα», δήλωσε ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης. Τα έργα του είναι γνωστά για την ιδιόρρυθμη οπτική τους: συμμετρικά, πολύχρωμα και εντυπωσιακά ονειρικά τοπία αποτελούν βασικό στοιχείο της αμερικανικής κουλτούρας από την επιτυχία του 1998 «Rushmore».

Το όραμά του έχει διαποτίσει και τον κόσμο της μόδας, χάρη, εν μέρει, και στην υποστήριξη της φίλης και τακτικής συνεργάτιδός του Μιούτσια Πράντα. Ο οίκος μόδας (βλ. Prada) και το ίδρυμα τέχνης (βλ. Fondazione Prada) της φανατικής θαυμάστριάς του έχουν βρει κοινό τόπο στα δημιουργικά οράματα του μάγου της μεγάλης οθόνης.

Ειδήσεις σήμερα:

21χρονος στον Βόλο πέρασε με κόκκινο 12 φανάρια και τράκαρε με περιπολικό για να αποφύγει το αλκοτέστ


Πολιτικό σοκ στις ΗΠΑ από την απόφαση δικαστηρίου ότι ο Τραμπ δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις εκλογές


Γεωργία Λαλέ: Ποια είναι η δημιουργός της ροζ ελληνικής σημαίας που αποσύρθηκε από το προξενείο της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης