Νόνικα Γαληνέα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα θεατρικά κοστούμια της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Νόνικα Γαληνέα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα θεατρικά κοστούμια της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αποτελούν όλα δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ ενδυματολόγου Θεώνης Βαχλιώτη – Όλντριτζ

Nonika_Galinea_4
Εντυπωσιακά, περίτεχνα κοστούμια που φόρεσε επί σκηνής η αξέχαστη ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα εκτίθενται από σήμερα στο φουαγιέ ισογείου της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση με τίτλο «Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά» στήθηκε με τα κοστούμια που δώρισε η μεγάλη κυρία του θεάτρου στο Μέγαρο ως ένδειξη βαθιάς αγάπης προς τον χώρο όπου παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις αλλά και τον ιδρυτή του Χρήστο Λαμπράκη.

Nonika_Galinea_-_ekthesi_kostumion


Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν οκτώ μοναδικά κοστούμια που φιλοτέχνησε η βραβευμένη με Όσκαρ Ενδυματολογίας, Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ, μαζί με τα πρωτότυπα σχέδια τους, τα οποία δημιουργήθηκαν για το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του έτους 1991-1992 στο θέατρο «Ιλίσια». Οι παραστάσεις «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του συγγραφέα Friedrich Durrenmat καθώς και η «Η κυρία του Μαξίμ» του συγγραφέα Georges Feydeau, που σκηνοθέτησε ο Leon Rubin, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, τής έδωσε όμως τη μεγάλη χαρά να φέρει για πρώτη φορά την μοναδική Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε τα κοστούμια και για τα δύο έργα: «Η συνεργασία μας ήταν η πρώτη της στην Ελλάδα, έως τότε δεν το σκεφτόταν. Είχε ήδη κερδίσει το Όσκαρ για την ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ», τής τηλεφώνησα χωρίς να την γνωρίζω και της είπα: «Θέλω να ανεβάσω δύο έργα, δύο εντελώς διαφορετικές παραστάσεις και η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής μου θα είναι να συνεργαστείτε μαζί μου και ας μην με γνωρίζετε. Ρωτήστε για εμένα, αν θέλετε». Και τότε εκείνη μου αποκρίθηκε: «Δεν χρειάζεται, έρχομαι» είχε αποκαλύψει η ίδια η Νόνικα Γαληνέα.

Κλείσιμο
Nonika_Galinea_-_Θεωνη_Βαχλιωτη
Η Νόνικα Γαληνέα με την Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ


Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνεται επίσης ένας εντυπωσιακός πίνακας της εικαστικού Βάνας Ξένου με επεξεργασμένες ζωγραφικά φωτογραφίες της ηθοποιού από παραστάσεις της, που θα κοσμεί μόνιμα τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την ταινία με τίτλο «50 χρόνια θέατρο – Νόνικα Γαληνέα», σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη.

Η Νόνικα Γαληνέα είναι η μοναδική Ελληνίδα που πρωταγωνίστησε σε έξι θεατρικά έργα, σπάνια για την ελληνική θεατρική σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της, ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν εκείνος που σφράγισε την επάνοδό της στο θέατρο με ένα ρόλο που τόσο επιθυμούσε να ερμηνεύσει, τη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου.
«Οι δημιουργικοί της διάλογοι με το Χρήστο Λαμπράκη, όπως θα δείτε και από ενδεικτικά γράμματα που αντάλλαξαν κατά καιρούς, ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί και για τους δύο, και είναι μεγάλη τιμή για το Μέγαρο να φιλοξενήσει ένα μικρό δείγμα της καλλιτεχνικής τους συμπόρευσης» δήλωσε κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κύριος Νίκος Πιμπλής.

Nonika_Galinea_-_Christos_Labrakis
Η Νόνικα Γαληνέα με τον Χρήστο Λαμπράκη


Από την πλευρά της, η κόρη της Νόνικας Γαληνέα, επίσης γνωστή ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, σημείωσε: «Όλα αυτά, είναι ένα μόνο δείγμα μιας θεατρικής κληρονομιάς 60 χρόνων, μιας ολόκληρης ζωής. Όχι μόνο η ζωή της, αλλά και η αισθητική της αντίληψη για τη ζωή. Μια αισθητική που βρήκε διέξοδο μέσα από το πάθος της για το θέατρο και μια αισθητική που ευνοήθηκε να καλλιεργηθεί δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη και μέσα από τις εξαιρετικές συνεργασίες της εδώ στο Μέγαρο, […]και πάντα με την έμπνευση και τη φλόγα που της μετέδιδε ο αείμνηστος φίλος της Χρήστος Λαμπράκης.»

Nonika_Galinea_-_ekthesi_kostumion_2


Η Νόνικα Γαληνέα υπήρξε μία από τις λαμπερές παρουσίες του θεάτρου και συνεργάστηκε με διακεκριμένους συνεργάτες στην καλλιτεχνική της διαδρομή, όπως τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Stuart Burge, τον Νίκο Πετρόπουλο, ενώ πρωταγωνίστησε σε δύο παραστάσεις στο Covent Garden Theatre στο Λονδίνο. Έχει βραβευτεί το 2006 με το έπαθλο Κυβέλη για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα στα οποία πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο θέατρο “Ιλίσια” που δημιούργησαν από κοινού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 18:00
Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00
Το Σαββατοκύριακο 18 & 19/11 η έκθεση θα είναι ανοικτή 10:00-18:00

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Αίας Μανθόπουλος σε ηλικία 61 ετών

Ο Χρυσοχοΐδης έπαυσε τη διοίκηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο

Γυναίκα τραυμάτισε τροχονόμο στο Παγκράτι γιατί της έκοψε κλήση για παράνομο παρκάρισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης