Τατόι: Έτσι θα διαμορφωθεί το πρώην βασιλικό κτήμα - Οι είσοδοι, η στάθμευση, οι διαδρομές και οι χώροι ψυχαγωγίας

Τατόι: Έτσι θα διαμορφωθεί το πρώην βασιλικό κτήμα - Οι είσοδοι, η στάθμευση, οι διαδρομές και οι χώροι ψυχαγωγίας

Δίνεται έμφαση στην ασφάλεια, στη λειτουργικότητα αλλά και στον σεβασμό του περιβάλλοντος και της ιστορική μνήμης

Tatoi_Anaktoro_2
Επαρκώς περιφραγμένο, φωτισμένο και εξοπλισμένο με κάμερες ασφαλείας, με δέκα διαφορετικά σημεία εισόδου, τρεις εσωτερικούς χώρους στάθμευσης και εξωτερικό πάρκινγκ, μεγάλο δίκτυο διαδρομών, χώρους ανάπαυσης – πικ νικ αλλά και δύο οργανωμένους φυσικούς παιχνιδότοπους θα είναι το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξής του. Οι εργασίες για το σύνολο των δικτύων υποδομών και λειτουργικότητας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με βασικό στόχο το Τατόι να αποτελέσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, ένα πολιτιστικό και φυσικό πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Αττικής, που θα σέβεται την ιστορία του χώρου αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Tatoi_Dieythindirio


Πρόσβαση και στάθμευση

Η πρόσβαση στο Τατόι θα γίνεται μέσα από δέκα διαφορετικές εισόδους. Η κύρια είσοδος της «Λεύκας», θα οδηγεί απευθείας στον ιστορικό πυρήνα. Θα λειτουργήσουν επίσης τρεις δευτερεύουσες είσοδοι, του «Πλατάνου» που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση και τον ανεφοδιασμό των ενοτήτων της φιλοξενίας και της εκθεσιακής-αγροτικής του κεντρικού πυρήνα του Κτήματος και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την πρόσβαση των επισκεπτών του κεντρικού πυρήνα, της «Κιθάρας», που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση των οχημάτων ασφαλείας και των οχημάτων που κατευθύνονται στον χώρο στάθμευσης και σχετίζονται με τους ξενώνες φιλοξενίας, και της «Βαρυμπόμπης», η οποία θα συνδέεται με τον κύριο χώρο στάθμευσης εκτός του Κτήματος, για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν με shuttle bus. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν έξι ακόμη απλές είσοδοι οι οποίες θα εξυπηρετούν τον έλεγχο της εισόδου στον κεντρικό πυρήνα από το ευρύτερο δασικό δίκτυο της περιοχής και θα διευκολύνουν την διέλευση των περιπατητών και των οχημάτων μικροκινητικότητας.

Όσον αφορά στη στάθμευση στον κεντρικό χώρο του κτήματος, η σχετική μελέτη προβλέπει τρεις διαφορετικούς χώρους στις θέσεις Πλάτανος, Λεύκα και Αμαξοστάσιο.

Tatoi_Stratones
Κλείσιμο


Διαδρομές

Οι δρόμοι και μονοπάτια του ιστορικού πυρήνα του κτήματος θα διαβαθμιστούν και θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών αλλά και να αναδεικνύονται συνολικά οι περιοχές που βρίσκονται πέριξ των κτιρίων. Οι διαδρομές θα καθαριστούν και σε κάποια σημεία του θα φυτευθούν. Εντός του κεντρικού πυρήνα του κτήματος θα μπορούν να κινούνται πεζοπόροι και περιπατητές αλλά και μηχανοκίνητα μέσα (λεωφορεία επισκεπτών Shuttle bus, οχήματα εφοδιασμού, απορριμματοφόρα, εκτάκτου ανάγκης, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, ασφαλείας και ειδικών επισκεπτών), οχήματα μικροκινητικότητας (micromobility hubs), ποδήλατα, ηλεκτρικά ποδήλατα, golf carts, πατίνια και monocycles ποδήλατα.

Εντός του κτήματος θα δημιουργηθεί και ένα λεπτομερές δίκτυο πινακίδων και σημάτων που θα διευκολύνουν και καθοδηγούν το κοινό.

Tatoi_-_Ippostastio


Χώροι ψυχαγωγίας

Οι μικροί επισκέπτες με τους συνοδούς τους θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν στους δύο οργανωμένους φυσικούς παιχνιδότοπους που θα λειτουργούν στο κτήμα, θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από νήπια και παιδιά μέχρι εφήβους και νέους.

Επιπλέον σε όλο το μήκος του δικτύου των διαδρομών προβλέπονται διαμορφώσεις χώρων ανάπαυσης , με τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό (καθιστικά, τραπέζια πικ νικ, κάδοι απορριμμάτων κλπ) αλλά και χώροι στάσης στην περιοχή του «Λιβαδιού», στην περιοχή του «Τρίστρατου» και στην περιοχή του «Παλαιού Ανακτόρου».

Tatoi_Xenodoxeio


Περίφραξη, φωτισμός και φύλαξη

Ο κεντρικός, ιστορικός πυρήνας του κτήματος, μια περιοχή περίπου 1.293 στρεμμάτων, θα οριοθετείται με περίφραξη συνολικού μήκους 6.380 μ, η οποία θα αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικές ενότητες. Οι είσοδοι, οι βασικές διαδρομές και τα μονοπάτια που συνδέουν τα κτίρια θα φωτιστούν πλήρως ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας.

Σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων

Στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του σχεδιασμού που ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξυπηρετεί την ενεργειακή εξοικονόμηση, την ανακύκλωση των υλικών και την προσαρμογή στο περιβάλλον θα λειτουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων. Το συνολικό σχέδιο δίνει έμφαση στη μεγιστοποίηση των ποσοστών ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και στη συνακόλουθη δραστική μείωση των σύμμεικτων υπολειμματικών Αστικών Στερεών Αποβλήτων προς διαχείριση, στις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, όπως και στη δραστική μείωση των υπολειμμάτων για τελική υγειονομική ταφή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρικτών της Χαμάς για «εμπλοκή» με ισραηλινό F-16 στη Γάζα

Επίθεση σε σχολείο στη Γαλλία: Γνωστός στις Αρχές ο Τσετσένος δράστης - Πώς τον περιγράφει πρώην καθηγητής του

Παλλήνη: Η στιγμή που συμμορία παίρνει αγκαλιά χρηματοκιβώτιο και το φορτώνει σε αυτοκίνητο - Βίντεο ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης