Καφέ Νομισματικού Μουσείου: Γιατί σφραγίστηκε το δημοφιλές αθηναϊκό στέκι - Στα δικαστήρια για να μην μετατραπεί σε fast food

Καφέ Νομισματικού Μουσείου: Γιατί σφραγίστηκε το δημοφιλές αθηναϊκό στέκι - Στα δικαστήρια για να μην μετατραπεί σε fast food

Φουντώνει η διαμάχη ανάμεσα στους μισθωτές του και τον αρμόδιο οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Με βάση ποια επιχειρήματα ζητείται η ανάκληση της αποβολής στο εξώδικο που κατατέθηκε

kafe_nomismatokopikoy_moyseioy_arthro
Στα δικαστήρια θα κριθεί, όπως φαίνεται, το εάν το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου, ένα από τα ομορφότερα στέκια ψυχαγωγίας και πολιτισμού, που τα τελευταία 16 χρόνια έχει βάλει έντονη τη σφραγίδα του στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή θα μετατραπεί σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ιδιοκτήτες του καφέ, το οποίο σφραγίστηκε χθες, έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την ανακοπή της αποβολής τους ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη παλαιότερες αγωγές τους που σχετίζονται με την διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης τόσο του συγκεκριμένου χώρου όσο και του αντίστοιχου που λειτουργεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Cafe_Nomismatikou_3
Το Καφέ που λειτουργεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου είναι από τα πλέον αγαπημένα στέκια του Κέντρου


Την ευθύνη της διαχείρισης των αναψυκτηρίων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα έχει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Χώρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεδομένου ότι επί σειρά ετών είχαν παρατηρηθεί πολλές αρρυθμίες στη λειτουργία κάποιων από αυτά, τόσο ως προς την εξόφληση των συμβατικών τους υποχρεώσεων όσο και προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ελήφθη πέρσι η απόφαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα, να διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μίσθωση και των 59 συνολικά αναψυκτηρίων.

Κλείσιμο
Βασικά κριτήρια συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν την τελευταία πενταετία ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ και να αναλάβουν όχι ένα αλλά περισσότερα καταστήματα το σύνολο των οποίων χωρίστηκε σε τρεις μεγάλες ομάδες. Στις παραπάνω προϋποθέσεις, μοιραία, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες με αποτέλεσμα στον διαγωνισμό να συμμετάσχουν τελικά μόνον μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων, μία από τις οποίες – κατά πληροφορίες η «Γρηγόρης Μικρογεύματα») - επικράτησε στην πλειοδοσία του καφέ του Νομισματικού Μουσείου, η λειτουργία του οποίου, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια κρινόταν, τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τον ΟΔΑΠ, ως υποδειγματική.

Στα ασφαλιστικά μέτρα, μάλιστα, που κατέθεσε η εταιρεία που είχε αναλάβει την λειτουργία του καφέ, το περιεχόμενο των οποίων έχει στη διάθεση του το protothema.gr, αναφέρεται πως «τον Φεβρουάριο του 2021, μεσούσης της πανδημίας, η διοίκηση του ΟΔΑΠ, με επιστολή της όχι μόνον αναγνώριζε και επικροτούσε την επιτυχημένη λειτουργία των επιχειρήσεών μας (καφέ Νομισματικού και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) αλλά περαιτέρω μάς καλούσε να συνδράμουμε και να συνεργαστούμε με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία AARC την διαγνωστική διαδικασία και τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών του ΟΔΑΠ στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονταν και το θέμα του ανασχεδιασμού των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων καθώς είχαμε επιλεγεί ως η ελληνική επιχείριση που εφαρμόζει τις βέλτιστες και άλλες πρακτικές σε θέματα αναψυκτηρίων μουσείων στην Ελλάδα».

Η διάρκεια της σύμβασης

Η διαφωνία των δύο πλευρών, οι οποίες διασταυρώνουν τις τελευταίες ώρες τα ξίφη τους μέσω αντικρουόμενων ανακοινώσεων επικεντρώνεται στη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης. Ο ΟΔΑΠ δηλώνει πως «η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017. Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε». Η εταιρία «Μουσείων Εστίαση Α.Ε» επιμένει, όμως, τόσο στις αγωγές της όσο και στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε για την ανακοπή της αποβολής της, πως στη 10ετή σύμβαση μίσθωσης που είχε υπογράψει, τον Ιανουάριο του 2007, με τον τότε Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (Ο.Π.Ε.Π), «υπήρχε ρητή πρόβλεψη παράτασης διάρκειας της μίσθωσης για δέκα επιπλέον έτη (μέχρι το 2027), με την υποβολή του σχετικού αιτήματος – δήλωσης της μισθώτριας εταιρείας μας κατά την τελευταία τριετία της αρχικώς προβλεπόμενης διάρκειας μίσθωσης». Πράγματι η εταιρεία κατέθεσε, εμπρόθεσμα, τον Σεπτέμβριο του 2016, την αίτηση – δήλωση στο ΤΑΠΑ επί της οποίας, όπως αναφέρεται, υπήρξε «συναίνεση – συμφωνία». Επισημαίνεται επίσης πως στο πλαίσιο της παράτασης της μίσθωσης και σε συμφωνία με το ΤΑΠΑ η εταιρία αντικατέστησε (ανανέωσε) την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της σύμβασης μίσθωσης παραδίδοντας δύο εγγυητικές επιστολές από τράπεζες.

Cafe_Nomismatikou_4
Στα 16 χρόνια της λειτουργίας του το καφέ του Νομισματικού Μουσείου έχει φιλοξενήσεις πλήθος εκδηλώσεων


Οικονομικές εκκρεμότητες

Στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΔΑΠ αναφέρει πως «η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες» προς τον ίδιο και ότι «η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη». Η εταιρεία από την άλλη πλευρά επιμένει πως από το 2017 που έγινε αποδεκτό το αίτημα της ανανέωσης της σύμβασης για μία ακόμη δεκαετία «συνεχίζει νομίμως και αδιαλείπτως να κάνει χρήση και εκμετάλλευση του μισθίου αναψυκτηρίου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, καταβάλλοντας το συμφωνηθέν μίσθωμα και εκπληρώνοντας τις συμβατικές του υποχρεώσεις και έχοντας πάντοτε άριστη συνεργασία τόσο με το ΤΑΠΑ (νυν ΟΔΑΠ) όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού».

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας αλλά και των επιπτώσεων της Covid – 19, αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη, οφειλές και υποχρεώσεις έναντι τρίτων (προμηθευτών, τραπεζών κτλ)», - σήμερα είναι ρυθμισμένες - παρόλα αυτά «ήταν αισιόδοξη και σχεδόν βεβαία ότι μέχρι το 2027 που λήγει η σύμβαση μίσθωσης θα κατόρθωνε να έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα»

Λαμβάνοντας μάλιστα ως δεδομένη την παράσταση της σύμβασης η εταιρεία προχώρησε σε επιχειρηματικές ενέργειες, προέβη σε δαπανηρές εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και δεσμεύτηκε έναντι των πιστωτών της με ορίζοντα το 2027.

Πότε έγινε η ειδοποίηση για την έξωση

Στο έγγραφο των ασφαλιστικών μέτρων η εταιρεία υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την αποβολή της από τα καφέ τόσο του Νομισματικού όσο και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 18 Σεπτεμβρίου. Λίγους μήνες νωρίτερα ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2023, είχε λάβει ένα έγγραφο από τον ΟΔΑΠ στο οποία η ίδια συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στις 15 συνολικά εταιρείες – δεν αναφέρονταν ονομαστικά - που καλούνταν να παραδώσουν τους μισθωμένους χώρους καθώς έχει λήξει η διάρκεια της μίσθωσης. Θεωρώντας πως επρόκειτο για ένα εκ παραδρομής λάθος η εταιρεία ζήτησε εξηγήσεις από τον ΟΔΑΠ, εκείνος όμως δεν απάντησε ποτέ.

Τις ίδιες εκείνες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητα και η απόφαση για τη διενέργεια ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τα αναψυκτήρια – εστιατόρια μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων τους όρους του οποίου η εταιρεία χαρακτηρίζει «προδήλως φωτογραφικούς, ευνοώντας αδικαιολογήτως την συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνον ορισμένου μεγέθους επιχειρήσεων και δη των μεγάλων αλυσίδων εστίασης». Παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν -τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν και απορρίφθηκαν - ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και το σύνολο των αναψυκτηρίων κατακυρώθηκε στη μία από τις δύο μεγάλες αλυσίδες που έλαβαν μέρος.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο η εταιρεία που έτρεχε τα καφέ του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές οι ημερομηνίες συζήτησης των οποίων είχαν οριστεί, μετά από αναβολή, για τις 28 και 22 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ο ΟΔΑΠ ωστόσο δεν περίμενε τις δικαστικές αποφάσεις και σφράγισε το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, στο οποίο απασχολούνται αρκετοί εργαζόμενοι. Μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, «παραβαίνει τον νόμο» και γι΄ αυτό ζητούν από την δικαιοσύνη την άμεση ανάκλησή της.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο πως τα αναψυκτήρια, εστιατόρια και πωλητήρια που λειτουργούν εντός αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, θα πρέπει να λειτουργούν υποδειγματικά, να παρέχουν άριστες και ποιητικές υπηρεσίες στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες αλλά και να συνάδουν, ως προς το ύφος, την αισθητική και τη λειτουργία τους, με τα πολιτιστικά τοπόσημα των οποίων αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι.

Ειδήσεις σήμερα:

Έμπειρος πιλότος ο 65χρονος Μιχάλης Λάμπος που ανασύρθηκε νεκρός από το ελικόπτερο στην Εύβοια

Θεσσαλία: Ένας θάνατος και δύο νοσηλείες από λεπτοσπείρωση στις πλημμυρισμένες περιοχές

Βαγγέλης Κακουριώτης: Η τρανς πορνοστάρ Μia Karolys είναι η θαυμάστρια που τον παρενόχλησε στη σκηνή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης