Μονεμβασιά: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο προστασίας και ανάδειξής της

Μονεμβασιά: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο προστασίας και ανάδειξής της

Εκπονήθηκε σε συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού - Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για αντίστοιχα μνημειακά σύνολα

Monemvasia
Σε ένα πολυθεματικό στρατηγικό σχέδιο ιδιαίτερης μεθολογίας, το οποίο προέκυψε από ερευνητικό πρόγραμμα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείο Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για την ολοκληρωμένη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων, στηρίζεται το έργο προστασίας και ανάδειξης της Μονεμβασιάς. Το σχέδιο, το οποίο έχει ως κύριο στόχο να προτεραιοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, στη βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης του μνημειακού και συγχρόνως οικιστικού συνόλου, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

«Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημειακό και οικιστικό σύνολο, όπου συνυπάρχουν ο ενεργός οικισμός της Κάτω Πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης. Με τα έργα που ήδη υλοποιούμε –την εγκατάσταση τελεφερίκ, την μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, την φωτιστική ανάδειξη του Βράχου, την αποκατάσταση των τειχών- αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη, στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως σύνολο τη Μονεμβασιά, συνδέοντας την Άνω με την Κάτω Πόλη, καθιστώντας ολοκληρωτικά προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναγνώριση και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς (Άνω και Κάτω Πόλη) με καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται. Τεκμηριώνει τη σκοπιμότητα του έργου και διατυπώνει το στρατηγικό όραμα για την ανάδειξη της καστροπολιτείας. Εξετάζονται ειδικά ζητήματα επισκεψιμότητας και διατυπώνονται προτάσεις για το συνολικό έργο, ενώ παράλληλα, συντάσσονται ειδικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών. Ιεραρχεί, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, τους στόχους και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Daniel: Νέο 112 για Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Συγκλονιστικά βίντεο από την κακοκαιρία σε Βόλο, Λάρισα, Σκιάθο - Ένας νεκρός, αναζητείται 34χρονος


Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στις 11 Σεπτεμβρίου - Τι προβλέπεται για την πρώτη μέρα έναρξης και τις απουσίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης