Τατόι: Αυτό είναι το νέο πολεοδομικό του σχέδιο - Ποιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν εντός του κτήματος

Τατόι: Αυτό είναι το νέο πολεοδομικό του σχέδιο - Ποιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν εντός του κτήματος

Δίνεται προτεραιότητα στην προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος

tatoi-arthro
Πολυάριθμους χώρους στάθμευσης, σύστημα εσωτερικής μετακίνησης των επισκεπτών με πυκνά δρομολόγια, χώρους εστίασης, καταστημάτων, μουσείων, συνεδρίων αλλά και αγροτικών δραστηριοτήτων, που στεγαστούν σε υφιστάμενα αλλά και νέα κτίρια, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου το οποίο απέσπασε τη θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείου. Επιπλέον εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία εξασφαλίζει πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Tatoi_-_meleti_2023


Όπως υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη « Με την προκριθείσα χωρική ανάπτυξη δίνεται προτεραιότητα στην προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της προσθήκης ήπιων χρήσεων γης και της ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, όπου το δάσος παραμένει ζωτικής σημασίας και δημιουργείται οργανωμένος χώρος δασικής αναψυχής με παράλληλη ισόρροπη ανάπτυξη του κεντρικού πολιτιστικού ιστορικού πυρήνα». Βασικός στόχος του μεγάλου αυτού πρότζεκτ, εξάλλου, είναι, όπως δήλωσε η ίδια «η δημιουργία ενός ενιαίου και πολυθεματικού περιαστικού χώρου πρασίνου και η απόδοση του στους πολίτες ως τόπου ψυχαγωγίας, αναψυχής, ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης, ελκυστικού και φιλικού για όλες τις ηλικίες όλο το χρόνο».

Κλείσιμο
Στις μελέτες αυτές διατηρούνται οι θεσμοθετημένες επιτρεπόμενες χρήσεις γης που ορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πάρνηθας αλλά και οι υφιστάμενες ζώνες προστασίας ενώ τροποποιούνται οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε ορισμένες ζώνες που αφορούν στις χρήσεις των κτιρίων του κτήματος τα οποία καλύπτουν συνολικά μια έκταση 15.000 τ.μ.

Νέα δόμηση θα πραγματοποιηθεί σε 2.200 τ.μ., από τα οποία τα 1200 τ.μ. θα καταλάβει το καινούργιο κτίριο έρευνας και συνεδριακού κέντρου που θα ανεγερθεί μέσα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Για την δημιουργία του και τους ειδικούς όρους δόμησής του θα κηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στάθμευση και στην κυκλοφορία των επισκεπτών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία αλλά και σύστημα οργανωμένης διακίνησης με πυκνά δρομολόγια προς και από τον κεντρικό πυρήνα του κτήματος. Ο βασικός χώρος στάθμευσης θα διαθέτει 600 περίπου θέσεις, άλλες 600 θέσεις θα διαθέτουν τα έξι επιπλέον πάρκινγκ που θα λειτουργήσουν ενώ έχει προβλεφθεί ξεχωριστός χώρος για να σταθμεύουν 22 τουριστικά λεωφορεία. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης οχημάτων μικροκινητικότητας αλλά και δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες που θα στεγαστούν στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του κτήματος, αυτές περιλαμβάνουν καταστήματα εστίασης και αναψυχής τα οποία θα λειτουργήσουν στο υφιστάμενο κτίριο του Στρατώνα. Μουσεία – εκθετήρια και χώροι φιλοξενίας θα στεγαστούν στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα, γνωστό και ως Χωριό ενώ ο παλιός αμπελώνας και οι ανακτορικοί κήποι θα διατεθούν για την ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Τατόι θα πρέπει να εξασφαλίσει έγκριση και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα έστι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο σοβαρά τροχαία στην Ποσειδώνος μέσα σε λίγη ώρα - Τραυματίστηκε γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ

«Greek mafia και Δον Κορλεόνε» ο Κασιδιάρης, καθοδηγεί τους Σπαρτιάτες από τον Κορυδαλλό, καταγγέλλει ο Στίγκας

ΗΠΑ: Μητέρα συνελήφθη για βιασμό 15χρονων διδύμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης