Γιώργος Λούκος: Αθώος για την κατηγορία διασπάθισης δημόσιου χρήματος ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ

Γιώργος Λούκος: Αθώος για την κατηγορία διασπάθισης δημόσιου χρήματος ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το χρονικό της υπόθεσης - Τί δηλώνει ο ίδιος μετά την αθώωσή του

giorgos_loykos
Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, αθωώθηκε για την κακουργηματική κατηγορία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που αντιμετώπιζε από το 2015, γεγονός που είχε οδηγήσει στην άμεση αποπομπή του από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Ο κ. Λούκος είχε πληροφορηθεί τόσο τις κατηγορίες όσο και την απομάκρυνσή του από τη θέση του μέσω δημοσιευμάτων τα οποία έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του οργανισμού που είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους περίπου 2.700.000 ευρώ.

Ο ίδιος είχε εξαρχής αρνηθεί τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «επιχείριση σπίλωσής» του και «μεθοδεύσεις» που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Μετά την σημερινή αθωωτική απόφαση ο ίδιος δήλωσε με νόημα: «Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα ομόφωνα για την αθωότητά μου. Στα τέλη του 2015 πληροφορήθηκα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι ο τότε Υπουργός Πολιτισμού με έπαυσε από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, με αφορμή ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε υπόθεση απιστίας. Είχα τότε αποστείλει επιστολή στον κ. Υπουργό, στην οποία τόνιζα ότι είμαι περήφανος γιατί στα δέκα χρόνια της θητείας μου δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κανένας λίβελος δεν μπορεί να σβήσει. Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στoυς αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους που με αταλάντευτη πίστη και αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου».

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το 2015 μετά από ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έφερνε στο φως πόρισμα της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο είχαν εντοπιστεί διπλές πληρωμές σε προμηθευτές από το Ελληνικό Φεστιβάλ οι οποίες ζημίωσαν το δημόσιο κατά 2.700.000 ευρώ.

Μετά από σχετικό δημοσίευμα η τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του».

Ο Γιώργος Λούκος είχε αντιδράσει τότε με μια πύρινη επιστολή- απάντηση προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τον οποίο είχε ευθέως κατηγορήσει πως μετείχε «στην κίτρινη δικάσιμο που όρισε φιλοκυβερνητικό φύλλο, με καταφανή στόχο τη σπίλωσή του».

Στην ίδια επιστολή εξηγούσε: «Κύριε Υπουργέ, όταν το 2008, προς μεγάλη μου απογοήτευση,  ενημερώθηκα εκ των υστέρων από τους υπευθύνους των αρμοδίων τμημάτων του Ελληνικού Φεστιβάλ για τον επιζήμιο χειρισμό των εκχωρήσεων τιμολογίων προμηθευτών προς τις τράπεζες, που είχε αρχίσει το 2004, έδωσα αμέσως εντολή στους νομικούς συμβούλους του Φεστιβάλ να πράξουν τα δέοντα ώστε να επιστραφούν τα ποσά που εισέπραξαν οι εταιρείες. Δεν θα επιτρέψω συνεπώς σε κανένα να εκμεταλλεύεται σκοπίμως αυτήν την υπόθεση, κηλιδώνοντας το πρόσωπό μου και ολόκληρο το έργο μου για να μηδενίσει την  επίπονη και πολυετή προσπάθειά μου για την οικονομική εξυγίανση του θεσμού, παράλληλα με την καλλιτεχνική αναβάθμισή του.»

Και κατέληγε λέγοντας: «Αυτό που με  θλίβει είναι οι μεθοδεύσεις και ο διασυρμός, οι προσβολές σε πιστούς συνεργάτες μου, οι πιέσεις σε δημοσιογράφους και  καλλιτέχνες, ο εμπαιγμός  επίλεκτων καλλιτεχνών που εσείς καλέσατε στο γραφείο σας».

Κλείσιμο
Οι κατηγορίες και η συνακόλουθη καρατόμηση του Γιώργου Λούκου, ο οποίος κατά γενική ομολογία είχε επιδείξει σημαντικότατο έργο στο Ελληνικό Φεστιβάλ, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, Έλληνες αλλά και ξένους. Σε μια επιστολή, μάλιστα, που είχε σταλεί τότε προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, η οποία υπογραφόταν από 120 καλλιτέχνες, γινόταν λόγος για μια «σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου».


Τιτανικός: Πώς η κατάδυση στον «υγρό τάφο» των 1.500 ανθρώπων έγινε «όνειρο ζωής» για πλούσιους τουρίστες

Έγκλημα στην Κω: Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα τελευταία μηνύματα της Αναστάζια στον σύντροφό της

Γιώργος Αϋφαντής στον Δανίκα: Δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, κέρδισε το τουρκικό προξενείο
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης