Φεστιβάλ Αθηνών: Η νέα, επίκαιρη παράσταση της Νατάσας Τριανταφύλλη στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών: Η νέα, επίκαιρη παράσταση της Νατάσας Τριανταφύλλη στην Πειραιώς 260

Ένα έργο για την ιδέα ενός νέου ξεκινήματος μέσα από τα ερείπια

Sxedio_Marsall_-_parastasi
Bασισμένη σε γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας είναι η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας Νατάσας Τριανταφύλλη, με τίτλο «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives», που θα φιλοξενηθεί από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 – Χώρος Ε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Πρόκειται για έναν έργο που κινείται ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στη γνώση και στην ποίηση. Αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που βαδίζει από την καταστροφή στη δημιουργία, από τη διάλυση στην οργάνωση. Μιλάει για την ιδέα ενός νέου ξεκινήματος μέσα από τα ερείπια, που γίνεται συνώνυμη της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Για την ανασφάλεια και τη δυσκολία που συνήθως ακολουθούν καθετί καινούριο.

Με νωπά ακόμη τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Το σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου - ανάμεσά τους και της χώρας μας – καθόρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη λήξη του πολέμου.

Η Νατάσα Τριανταφύλλη, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει συνθέσει το κείμενο μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου, πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της εποχής και συνέλεξε πολύτιμα ντοκουμέντα, βασισμένα στη δουλειά ιστορικών και άλλων επιστημόνων. Η σκηνοθέτιδα θέλησε να μεταφέρει την ιστορική εμπειρία στη σκηνή και να τη μετατρέψει σε θεατρική δράση, με «τη δημιουργική αγωνία για την εγκυρότητα των πηγών, διεκδικώντας παράλληλα το υποκειμενικό βλέμμα του καλλιτέχνη» όπως τονίζει.

Αφετηρία για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στον χώρο Ε της Πειραιώς, το ημερολόγιο και η αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε για την Ελλάδα το 1947, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Πολ Πόρτερ.

Στο επίκεντρο της δραματουργίας οι διάλογοι και οι συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου με Έλληνες αγρότες, αξιωματούχους, πεινασμένους των πόλεων, παιδιά και δεκάδες άλλα υπαρκτά πρόσωπα. Ο Πόρτερ γράφει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια χώρα βυθισμένη στην απόγνωση, την απογοήτευση και την ανυπαρξία πίστης στο μέλλον».

Κλείσιμο
Στο «φόντο» της παράστασης αποτυπώνεται η άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος. Και φυσικά πάντα προκύπτουν και προβληματίζουν οι αναλογίες και οι ομοιότητες με το σήμερα, που προσδίδουν στο έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μια επίκαιρη διάσταση.

Παίζουν οι ηθοποιοί Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης και Δήμητρα Μητροπούλου, Άρης Μπαλής, συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης ενώ στο βίντεο εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης

Μετά την παράσταση της 9ης Ιουνίου θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Έμπλεξαν... τις γραμμές τους με τους φόρους - Οι δηλώσεις και οι ανασκευές

Ηράκλειο: Τα πρώτα λόγια της 33χρονης που εγκατέλειψε τα τρία παιδιά της - «Τους είπα να καθίσουν λίγο μόνα»

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος: Ο μεγάλος αιρετικός - «Ρώτησε κανείς την αγελάδα πώς αισθάνεται που χύνει το γάλα»;

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης