Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Η Λίνα Μενδώνη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Γιώργο Κουμεντάκη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Η Λίνα Μενδώνη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Γιώργο Κουμεντάκη

«Θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών» δήλωσε ο υπηρεσιακός Υπουργός

mendwni_
Στον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό της η Λίνα Μενδώνη, σήμερα, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Υπουργείου.

Mendoni_-_Koumendakis


«Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο. Έχουμε τη χαρά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γιώργος Διδασκάλου, η Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς, και εγώ, να υποδεχόμαστε τον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη. Θεωρώ τυχερό το Υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016.  Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια, υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:
 
«Πρέπει να πω ότι ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος. Πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου». Μαζί και μία δεύτερη, «τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής». Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του Υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου.»
Κλείσιμο
 
Επιπλέον η Λίνα Μενδώνη έκανε μια γενική αναφορά στο έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον τομέα του Πολιτισμού: «Έχω πάρα πολλές φορές πει, αυτά τα χρόνια, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και ο αθλητισμός, αλλά συγχρόνως είναι ένας διακριτός οικονομικός τομέας. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Και είναι το όραμα που έχει και υπηρέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πολιτισμό. Πρέπει να πω -στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πει για τον αθλητισμό- ότι όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβα και αναλάβαμε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ιούλιο 2019, τις κάναμε πράξη. Σε κάποιους τομείς προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο. Ένας βασικός τομέας είναι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίστηκε προσωπικά από τον Κυριακό Μητσοτάκη, μετά από πέντε μέρες διαπραγμάτευσης και απέδωσε περίπου 32.000.000.000 ευρώ για την πατρίδα μας. 
 
Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο. 
 
Επομένως, αυτό το οποίο πετύχαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό, τον βαθμό βέβαια που μπορεί να επιτευχθεί. Εδώ, ήταν κρίσιμος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών μας. Οπως γνωρίζετε, στον Σύγχρονο Πολιτισμό, εκτός από τις υπηρεσίες, οι φορείς είναι αυτοί, οι οποίοι παράγουν τα γεγονότα . Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη Λυρική, οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα γνωστά δεδομένα.
 
Οι στόχοι της πολιτικής μας δεν σχετίζονταν μόνο με έργα υποδομών. Ο,τι κάναμε, υπηρετεί τη στρατηγική μας για τον πυρήνα της λειτουργίας του Πολιτισμού, ως τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπηρέτησαν και τα νομοθετήματά μας. Αυτό υπηρέτησαν όλες οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, για παράδειγμα, όσα έγιναν στους κλάδους της σύγχρονης δημιουργίας, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Βεβαίως τα έργα αποκατάστασης συντήρησης, προστασίας των μνημείων, είναι οι εκ του Συντάγματος βασικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Όμως, προχωρήσαμε σε καινοτόμους σχεδιασμούς, απαραίτητους για την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, από τα Πανεπιστήμιά μας, πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου -σε συνεργασία, πάντα, με τις υπηρεσίες μας- να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη.
 
Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα επένδυσης στην Ασημένια Οικονομία, δηλαδή, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι 65 ετών και άνω, που αποτελούν μία κρίσιμη μάζα για τον πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.»
 
Απευθυνόμενη προς τον κ. Κουμεντάκη η απερχόμενη Υπουργός ανέφερε: «Ένα κρίσιμο θέμα, που ελπίζω να μην σας απασχολήσει, αλλά θα πρέπει να το έχετε κατά νου, είναι ότι είμαστε στην αντιπυρική περίοδο. Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά με τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είχαμε, για πρώτη φορά, μια τόσο ουσιαστική συνεργασία στην αντιμετώπιση, γενικά, των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά ιδιαίτερα των πυρκαγιών. Υπάρχουν, η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κοινή επιτροπή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Ολοι παρακολουθούν το θέμα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού έχει αναλάβει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σε περίπτωση, που συμβεί οτιδήποτε. Εύχομαι από καρδιάς να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με αυτό το θέμα. Όμως πρέπει να το έχουμε σοβαρά στο νου μας. Επάνω στο γραφείο σας, υπάρχει ο πλήρης απολογισμός της τετραετίας. Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς, εννοείται ότι είναι στη διάθεσή σας για όποια ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά οι υπηρεσίες.»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε: «Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνεργάτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αγαπητοί συντάκτες των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για τα θερμά της λόγια και την αμέριστη εμπιστοσύνη της. Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε από κοινού, ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο θα αποτελέσει τον ζωντανό πυρήνα Πολιτισμού σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Ελλάδας.
 
Το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. 
 
Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε.
 
Για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. 
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Σαρμά για την τιμή προς το πρόσωπό μου.  
 
Για το διάστημα που θα χρειαστεί να απουσιάσω από τα καθήκοντά μου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βένια Παπαθανασοπούλου και τους συνεργάτες μου για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων του Οργανισμού. Σας ευχαριστώ».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε: «Είμαστε από τις ομάδες που κάναμε μία πλήρη τετραετία, κάτι το οποίο είναι και σπάνιο και πολύτιμο. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του σύγχρονου πολιτισμού και για την εμπιστοσύνη του. Ήταν τέσσερα χρόνια πολύ έντονα, με πάρα πολλές προκλήσεις αλλά καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, με προεξέχον παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγιναν πολλά στον σύγχρονο πολιτισμό, μουσεία άνοιξαν, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί για δεκαετίες ολόκληρες, μπήκαν σε μία τάξη και μια σειρά, καινοτόμα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τη χειροτεχνία μέχρι την πολιτιστική συνταγογράφηση και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν είχαμε όλοι μαζί, τόσο στο Υπουργείο όσο και ευρύτερα στην κυβέρνηση, μία τελείως φρέσκια αντίληψη και προσέγγιση για το πώς χαράσσει κανείς πολιτική, πώς υλοποιεί μια στρατηγική, και ειδικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι βοηθήσαμε στο να αλλάξει λίγο η νοοτροπία».

Ειδήσεις σήμερα:

Barclays: Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα – Τα καλύτερα έρχονται για τα ελληνικά ομόλογα

Σε νέο χειρουργείο θα υποβληθεί ο 8χρονος που είδε τον πατέρα του να σκοτώνει τη μητέρα του στη Χαλκιδική

Τραγωδία στην Κεφαλονιά - Πνίγηκε αγοράκι 3 ετών σε πισίνα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης