Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μνημεία» οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ»

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μνημεία» οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ»

Η αρμοδιότητα για την τύχη τους ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ

ideal_cinema
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ», διευκρίνισε πως «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία». Κατά συνέπεια, η αρμοδιότητα για την τύχη τους ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, "Ιντεάλ" και "Άστορ", δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ' αρμοδιότητα».

Σημειώνεται πως η διαδικασία κήρυξης διατηρητέας της χρήσης των κινηματογράφων έχει παγώσει, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της «Ίριδας», όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ειδήσεις σήμερα:

Αν είχε πρόβλημα η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ανάνηψη, κατέθεσε ο αναισθησιολόγος

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Ποιοι πάνε ταμείο, τα ποσά

Καλοκαίρι με 27 βαθμούς το Σαββατοκύριακο, κακοκαιρία από Δευτέρα προβλέπει ο Μαρουσάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης