'Αλκη Ζέη: Έκθεση - αφιέρωμα στην αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών από το Μουσείο Μπενάκη - Δείτε φωτογραφίες

'Αλκη Ζέη: Έκθεση - αφιέρωμα στην αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών από το Μουσείο Μπενάκη - Δείτε φωτογραφίες

Με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα 

Alki-Zei-1
Αφιερωμένη στη συγγραφέα που μεγάλωσε με τις υπέροχες ιστορίες της γενιές παιδιών, ανοίγοντάς τους τις πόρτες του μαγικού κόσμου της λογοτεχνίας, στην κοσμαγάπητη Άλκη Ζέη, είναι η έκθεση που φιλοξενεί από χθες το Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς. «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» είναι ο τίτλος του εκθεσιακού αυτού αφιερώματος που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του «Λογοτεχνικού Έτους Άλκη Ζέη» που ανακηρύχθηκε το 2023 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Alki_Zei_3


Τί να πρωτοπεί κανείς για την Άλκη Ζέη; Πρόκειται για ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση στον χώρο της λογοτεχνίας αλλά και ταυτόχρονα πολύ οικείο σε όλους εκείνους που βυθίστηκαν στα άδυτα των σελίδων των πολυαγαπημένων και πολυδιαβασμένων βιβλίων της, μεταξύ των οποίων το μυθιστόρημα – σταθμός «Το Καπλάνι της βιτρίνας» αλλά και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Κλείσιμο
Alki_Zei_12


Συγγραφέας από κούνια, καθώς ξεκίνησε να γράφει από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια, η Άλκη Ζέη κατάφερε, με ένα μοναδικό τρόπο, να διηγηθεί εμπειρίες από τη ζωή της, πλεγμένες αριστοτεχνικά με μυθοπλαστικά στοιχεία, περνώντας παράλληλα ισχυρά μηνύματα για σημαντικά, διαχρονικά θέματα, χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με περισσή εκφραστικότητα, αχαλίνωτη φαντασία και αρκετές δόσεις χιούμορ.

Alki_Zei_5


Ταυτόχρονα παραδίδει, μέσα από τα βιβλία της, απλά αλλά σημαντικά μαθήματα ιστορίας, μέσα από γεγονότα που η ίδια έζησε. Αυτός εξάλλου υπήρξε και έναν από τους σημαντικούς στόχους της: «Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει» είχε αποκαλύψει η ίδια κατά το παρελθόν.

Alki_Zei_2


Και το μέλλον όχι μόνον έδειξε αλλά τη δικαίωσε απόλυτα γράφοντας το όνομά της, με κεφαλαία γράμματα, στο βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνικής ιστορίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Άλκη Ζέη μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από διάφορες περιόδους της ζωής της, ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα αλλά οπτικοακουστικό υλικό που σχετίζεται με τα μέρη στα οποία έζησε και επισκέφτηκε, όπως η Αθήνα, η Σάμος, η Χίος, η Ρώμη, το Παρίσι, η Τασκένδη, η Μόσχα, οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής της, με κορυφαίο τον σύντροφο της ζωής της, θεατρικό συγγραφέα, μεταφραστή και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, αλλά και γεγονότα που στάθηκαν πηγή έμπνευσης για εκείνη.

Alki_Zei_-_Dido_Sotiriou
Η Άλκη Ζέη με την Διδώ Σωτηρίου


Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, υπογράφει η Σίσσυ Παπαθανασίου και τον σχεδιασμό η Μαρία Στέφωση.

Alki_Zei_9


Ωράριο λειτουργίας:
Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά Ι
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 8 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €6.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Η στιγμή που το ρωσικό μαχητικό χτυπάει το αμερικανικό drone

Μύκονος: Το σημείο που σκοτώθηκε ο εργάτης - Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας

Καιρός - Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ για την Αττική: Ισχυρές βροχές το πρωί της Παρασκευής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης