Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Περιήγηση στην έκθεση με τα προεδρικά δώρα - Φωτογραφίες

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Περιήγηση στην έκθεση με τα προεδρικά δώρα - Φωτογραφίες

Ο πίνακας - κραυγή ενάντια στον πόλεμο από τον Ζελένσκι, η λιτή αναμνηστική πλακέτα από την Κάτω Ιταλία και τα κοσμήματα του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Sakellaropoulou_-_dora__geniki
Μια 14χρονη μαθήτρια από το Κίεβο, η Veronika Pirko, αποτύπωσε τα έντονα συναισθήματά της από τον εφιάλτη του πολέμου σε μια ελαιογραφία – δίπτυχο στην οποία απεικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης, πριν και μετά τους βομβαρδισμούς. Αυτός ο πίνακας, με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης», τον οποίο δώρισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Πρόεδρο της Ελληνικής της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο, αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα, σε συναισθηματική αξία, κομμάτια της έκθεσης δώρων των ξένων ηγετών, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση αντικειμένων που ανταλλάσσονται παραδοσιακά ανάμεσα στους ανώτατες άρχοντες των κρατών.

Sakellaropoulou_-_dora_-_Zelenski_2
Ο πίνακας της 14χρονης Ουκρανής που δώρισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Ή έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αποτελεί μια ιδέα της κυρίας Σακελλαροπούλου η οποία θέλησε να μοιραστεί με το κοινό τα δώρα που έχει λάβει από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και ολόκληρης της Yφηλίου κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως μάς είπε η ίδια μάλιστα, κατά την σημερινή ξενάγησή μας στην έκθεση, χρειάστηκε να θεσπιστεί ειδικός νόμος προκειμένου το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά.

Κλείσιμο
Sakellaropoulou_-_dora__geniki_2


«Από τα πρώτα πράγματα που θέλησα να κάνω εισερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος στο κοινό και να διοργανωθεί αυτή η έκθεση δώρων» παραδέχτηκε η Πρόεδρος αναφερόμενη στο «μεράκι» που, όπως είπε, είχε να μεταμορφώσει ένα κατάμεστο δωμάτιο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου φυλάσσονταν τα δώρα που έρχονταν κατά καιρούς από ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές αρχές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.ά σε μια μικρή, επισκέψιμη έκθεση.

Sakellaropoulou_-_dora__geniki_4



Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα προεδρικά δώρα, αξίας από ένα ποσό και πάνω, περνούν στην κυριότητα του δημοσίου μετά τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Προέδρου. Εξαιρούνται τα αναλώσιμα και αυτά που θεωρούνται προσωπικά. «Εγώ δεν μπορώ να θεωρήσω ένα τέτοιο επίσημο δώρο, ως προσωπικό και να το κρατήσω. Ίσως κάποια, όπως αυτό το μικρό καθρεφτάκι που μού χάρισε, προ ημερών, μια γυναίκα που με πλησίασε στα Γιάννενα. Έχω τέτοιες προσωπικές στιγμές, πολλές και συγκινητικές » μάς εξομολογήθηκε η κα Σακελλαροπούλου. Επισήμανε επίσης πως και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, είχε αφήσει φεύγοντας, μια προθήκη με ασημικά η οποία βρίσκεται σε άλλο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Sakellaropoulou_-_dor_enoples_dynameis2_
Δώρα από τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις


Η έκθεση, αν και αναπτυγμένη σε περιορισμένο χώρο, είναι δομημένη σε μικρές θεματικές ενότητες. Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται η προθήκη με τα δώρα των ξένων ηγετών. Το βλέμμα του επισκέπτη προσελκύει άμεσα το πολυτελές κουτί με το εντυπωσιακό σετ κοσμημάτων που δώρισε στην Πρόεδρο ο Διάδοχος Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Prince Mohammed Bin Salman Al Saud. Πρόκειται για ένα υπέρλαμπρο περιδέραιο, συνοδευόμενο από ασορτί σκουλαρίκια και δαχτυλίδι, με πράσινα σμαράγδια και λευκόχρυσο.

Sakellaropoulou_-_dora_-_kosmimata
To σετ κοσμημάτων που δώρισε στην Πρόεδρο ο Διάδοχος Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας


Δεν ήταν όμως, σε καμιά περίπτωση αυτό το αγαπημένο δώρο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η ίδια προτιμά, όπως μάς είπε, μια λιτή αναμνηστική πλακέτα από χαλκό που τής παρέδωσε ο Δήμος Calimera της Κάτω Ιταλίας όταν ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, στην οποία αναγράφεται χαρακτηριστικά «Ξένη εσύ δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα»! «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη θερμότατη υποδοχή που μού επεφύλαξαν στην Κάτω Ιταλία. Όλοι έκλαιγαν από συγκίνηση» μάς αποκάλυψε η ίδια.

Sakellaropoulou_-_dora_-_xartisi
Xάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από μικροσκοπικά, χρωματιστά θραύσματα γυαλιού, δώρο από το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας


Ανάμεσα στα δώρα των ξένων ηγετών ξεχωρίζουν επίσης ένας εντυπωσιακός ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από μικροσκοπικά, χρωματιστά θραύσματα γυαλιού, από το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, Willem-Alexander και Máxima, ένα γλυπτό τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων, με γυάλινο περίβλημα, προερχόμενο από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev αλλά και το αναμνηστικό μετάλλιο – θυρεός με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, δώρο του Πάπα Φραγκίσκου.

Sakellaropoulou_-_triantafyllo
Γλυπτό τριαντάφυλλο από χρυσό 24 καρατίων, δώρο από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας


Ιδιαίτερη είναι και η ενότητα με τα δώρα που προέρχονται από τα ελληνικά νησιά. Μεταξύ αυτών σημαίες από ακριτικά νησιά και τα επιτηρητικά φυλάκιά τους (Γαύδου, Αι Στράτη, Στρογγύλης και Ρω, Φαρμακονησίου, Ψερίμου, Καλολίμνου, Παναγιάς Κυράς), θυρεοί-εμβλήματα νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτυπωμένα σε κεραμικό πλακάκι, ένα περιδέραιο χρυσών φλουριών από παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου αλλά και μια παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου.

Sakellaropoulou_-_dora_-dodekanisa


Σε μια άλλη γωνιά της αίθουσας, δίπλα στο παράθυρο που βλέπει στους καταπράσινους κήπους, βρίσκεται μια σπάνια εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία προερχόμενη από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Συνήθως οι λυχνίες αυτές είναι επτάφωτες, τη συγκεκριμένοι όμως την χρησιμοποιούν οι Εβραίοι για την θρησκευτική εορτή Χανουκά, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Στην ίδια ενότητα της Βόρειας Ελλάδας συναντάμε ένα έμβλημα, ένα τσαρούχι και έναν μπλε ντουλαμά από τη στολή του Μακεδονικού Αγώνα και το αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό το 1912.

Sakellaropoulou_-_dora__geniki_3


Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πτέρυγα με τα δώρα που προέρχονται από τις Ένοπλες δυνάμεις, όπως η μινιατούρα του υποβρυχίου «Ωκεανός» - τύπου 209/ΑΙΡ- του Πολεμικού Ναυτικού, το αντίγραφο του μοναδικού μηχανισμού των Αντικυθήρων, δώρο της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τα πολυάριθμα εμβλήματα στρατιωτικών μονάδων, αεροπορικών σχηματισμών και πολεμικών πλοίων, όπως και ξίφη - ενθύμια από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων των σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων.

Sakellaropoulou_-_dor_enoples_dynameis
Δώρα που προέρχονται από τις Ένοπλες δυνάμεις


Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια από αυτά τα δώρα θα μπορούσαν να δημοπρατηθούν προκειμένου στηριχθούν σημαντικοί σκοποί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν κειμήλια που αποτυπώνουν διαφορετικές εποχές, ιστορίες και πολιτισμούς και «φωτίζουν» τη διαδρομή της μακράς παράδοσης της ανταλλαγής δώρων η οποία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο και συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα, με δώρα κυρίως συμβολικής αξίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Η στιγμή της διαφυγής των συμμορίας των επτά Αλβανών - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σε alert για τη σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας, «πολιτική λύση» υπόσχεται το Πεκίνο

Σαμίμα Μπεγκούμ: Η «νύφη του ISIS» χάνει τη βρετανική υπηκοότητα - Εκλιπαρούσε πως μετάνιωσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης