Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Ανεβάζει τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Ανεβάζει τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου

Ποιος ηθοποιός έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Asterios_Peltekis
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μολιέρου, τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» ανεβάζει τον Φεβρουάριο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), όπου οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο σκηνοθέτης και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής συνεργάζεται με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό παρουσιάζοντας μια μουσική ανάγνωση της αγαπημένης κωμωδίας, βασισμένη στην αριστοτεχνική μετάφραση του Ιωάννη Πολέμη ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει o καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης

Η υπόθεση του έργου

Ο Αργκάν υποφέρει. Η υγεία του έχει κλονιστεί και οι γιατροί δοκιμάζουν πάνω του όλες τις θεραπείες της επιστήμης τους με σκοπό να τον απαλλάξουν από τις ασθένειές του. Είναι όμως ο ασθενής πράγματι ασθενής; Είναι οι γιατροί αληθινοί γιατροί και, άραγε, είναι η ιατρική επιστήμη, πραγματική επιστήμη; Ο Μολιέρος μέσα από τη διάσημη αυτή κωμωδία, θέτει σε αμφιβολία τα κίνητρα και τις προθέσεις τόσο του ασθενή όσο και των γιατρών και σχολιάζει τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως αυτά ανιχνεύονται πίσω από τους χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους. Έτσι, οι ήρωές του αποκαλύπτονται μέσα στην πεζή ανθρώπινή τους διάσταση: μικροί, φοβισμένοι, εγωιστές, αδύναμοι. Βαθύτερα κίνητρα και επιδιώξεις θα ξεσκεπαστούν και οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποκαλυφθούν μέσα στην αλήθεια τους αλλά και μέσα στη φαυλότητά τους.

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» παρουσιάστηκε το 1673. Ο Μολιέρος, ήδη άρρωστος και απογοητευμένος από την ιατρική επιστήμη, την απορρίπτει ολοκληρωτικά στο τελευταίο του αυτό έργο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ο ίδιος πεθαίνει αφού καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του Αργκάν μόλις τέσσερις φορές.

Στο ΚΘΒΕ η τελευταία αυτή κωμωδία του μεγάλου κλασικού, ανεβαίνει για τέταρτη φορά. Ο υποχονδριακός και αρρωστοφοβικός Αργκάν θα αναμετρηθεί ξανά με τις φοβίες του, τον εγωισμό του, καθώς και την ανάγκη του για έλεγχο της ζωής. Μιας ζωής γλυκιάς μέσα στις ανέσεις της, που όμως καμία αυθεντία δεν μπορεί να της διασφαλίσει το αύριο.

Στην παράσταση παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνάκος, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Φιόνα Γεωργιάδη, Νατάσσα Δαλιάκα, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δημήτρης Διακοσάββας, Ζωή Ευθυμίου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Νίκος Καπέλιος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Εύη Κουταλιανού, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Ελένη Μισχοπούλου, Βιβή Μιτσίτσκα, Πέρης Μιχαηλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου και Γλυκερία Ψαρρού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης