Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εγκαίνια για τη νέα έκθεση που εξερευνά την μετάλλαξη της αγάπης στην ψηφιακή εποχή
Την επιμέλεια έχει κάνει η Κατερίνα Γρέγου
Αναστασία Κουκά
Έχει μεταλαχθεί η αγάπη στην ψηφιακή εποχή; Με ποιον τρόπο έχουν επιδράσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ανθρώπινες σχέσεις; Τί ρόλο έχει διαδραματίσει η σύγχρονη οικονομία στις συναναστροφές με τους γύρω μας; Απαντήσεις στα παραπάνω και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η έκθεση με τίτλο «Modern Love. H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας», που εγκαινιάζεται σήμερα στοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Έχοντας ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της αγάπης και της έκφρασής της στα χρόνια την παγκοσμιοποίησης, του διαδικτύου, των social media αλλά και της καραντίνας, η ομαδική αυτή έκθεση, την επιμέλεια της οποία υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, καταφθάνει στην Αθήνα μετά την πετυχημένη παρουσίασή της στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Εσθονία.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της στόχευσης της έκθεσης αποτελεί η επιλογή του υποτίτλου της, που είναι δανεισμένος από το βιβλίο της Eva Illouz «Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism» («Ψυχρή Οικειότητα: Η Δημιουργία του Συναισθηματικού Καπιταλισμού») το οποίο διαπραγματεύεται τις βαθιές επιπτώσεις που έχουν στις στενές ανθρώπινες σχέσεις οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.
Η διττή επίδραση που έχουν στην προσωπικότητα των χρηστών το διαδίκτυο και τα social media, τα οποία διευκολύνουν μεν την επικοινωνία και την έκφραση της διαφορετικότητας ενισχύουν δε τον ναρκισσισμό και δημιουργεί εξαρτήσεις, απασχολεί ιδιαιτέρως τους δημιουργούς των έργων όπως και η αρνητική επιρροή της εικονικής πραγματικότητας στον ανθρώπινο ψυχισμό και κατ’ επέκταση στις διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες τείνουν να γίνονται όλο και πιο ψυχρές και αποστασιοποιημένες.
Κλείσιμο
Αντίστοιχα θέματα, εξάλλου, αναμένεται να απασχολήσουν και επόμενες εκθέσεις του ΕΜΣΤ οι οποίες εντάσσονται στον νέο κύκλο που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία, στο διαδίκτυο
και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επιρροή τους στη σύγχρονη ζωή και τις προσωπικές – κοινωνικές σχέσεις.
Στους μήνες που απουσίασε από τη δουλειά της λόγω άδειας μητρότητας, η Κατερίνα Πετράκη παρακολούθησε από απόσταση μια αλλαγή που εξελισσόταν με ταχύτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχιζε να περνά από τη θεωρία στην πράξη, αποκτώντας θέση στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων επαγγελμάτων. Αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε με μια τεχνολογία του μέλλοντος, γινόταν σταδιακά μέρος του παρόντος.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.