Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;» λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;» λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Σκληρή στάση της Μισέλ Ντόνελαν που απορρίπτει την επιστροφή των Ελγίνειων στην Ελλάδα - «Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς πού ανήκουν, είναι πολύ αρχαία»

elgin-marbles43_2
Μια «χιονοστιβάδα» η οποία ίσως «καταπλακώσει» τα βρετανικά μουσεία μπορεί να δημιουργήσει η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εμφάνισής της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, η Μισέλ Ντόνελαν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική πλευρά για πιθανό επαναπατρισμό των Γλυπτών. Στην ερώτησή της προς την υπουργό η βουλευτής Τζέιν Στίβενσον των Συντηρητικών, μέλος της επιτροπής, σχολίασε επικριτικά ότι η επιστροφή των Γλυπτών «σε πιο ηλιόλουστα κλίματα» θα μπορούσε να είναι η αρχή για να μείνουν τα βρετανικά μουσεία χωρίς πολλά από τα εκθέματά τους σε λίγα χρόνια, με την υπουργό να συμφωνεί.

Η Ντόνελαντ αναρωτήθηκε «πού μπορεί να τελειώσει αυτό;» σχετικά την επσιτροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς στα βρετανικά μουσεία υπάρχουν εκθέματα από πολλούς πολιτισμούς. Μάλιστα αυτό που υπογράμμισε στη πορεία η Βρετανίδα υπουργός ήταν πως το πού ανήκουν διάφορα εκθέματα των βρετανικών μουσείων είναι «αόριστο» καθώς κάποια από αυτά είναι «πολύ αρχαία». «Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», είπε. 

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η Μισέλ Ντόνελαν. «Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα», συνέχισε η κα Ντόνελαν και μετά τόνισε:

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες. Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε», κατέληξε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του. Την ίδια θέση επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.


Ειδήσεις σήμερα:

«Βομβαρδισμένο» τοπίο μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Στο χειρουργείο αστυνομικός

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία - Οι πρώτες εκτιμήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Σκληρό πόκερ για το ρωσικό πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές, φουντώνουν οι αντιδράσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης