«Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη – Το όραμα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη έγινε πραγματικότητα

«Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη – Το όραμα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη έγινε πραγματικότητα

Το έργο προβολής και ανάδειξης των ψηφιδωτών ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, με στόχο να αποκτήσουν τα πολύτιμα έργα τη θέση που τους ανήκει

βαρβι
Στη θέση που τους ανήκει βρίσκονται πλέον τα ψηφιδωτά δάπεδα που βρέθηκαν στη Σπάρτη, πλήρως επισκέψιμα από το κοινό σε ένα σύγχρονο μουσείο.

Η «Οικία των Ψηφιδωτών» άνοιξε τις πύλες της τον Μάιο του 2021 και από τότε την έχουν επισκεφτεί 8.000 επισκέπτες.

Το απόγευμα της Δευτέρας στη Σπάρτη θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννη Βαρβιτσιώτη, το όραμα του οποίου γίνεται πραγματικότητα.

Πρόκειται για τα περίφημα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» που έχουν πλέον το δικό τους σπίτι.

oikia-psifidoton-4
oikia-psifidoton-3
oikia-psifidoton-2
oikia-psifidoton-1
Κλείσιμο


Το έργο προβολής και ανάδειξης των ψηφιδωτών ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης». Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, ξεκίνησαν το 2020 τα έργα ανάπλασης του χώρου.

Στόχος ήταν να αποκτήσουν τα ψηφιδωτά τη θέση που τους ανήκει και να βρεθούν, από τη σκόνη μιας αποθήκης, στο φως ενός σύγχρονου μουσείου.

«Η Αρπαγή της Ευρώπης» (που απεικονίζεται μάλιστα στην ελληνική έκδοση των 2 ευρώ) και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» είναι δύο περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα, φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου -αρχές 4ου αιώνα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890 αντίστοιχα.

Μετά την ανακάλυψή τους έγινε απαλλοτρίωση των χώρων και κατασκευάστηκε σκέπαστρο, αλλά τα ψηφιδωτά παρέμειναν για πολλά χρόνια στο περιθώριο, καθώς ο χώρος είχε μετατραπεί σε αποθήκη, χωρίς πρόσβαση για το κοινό.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων που συνέβαλαν στην ανάπλαση της Οικίας.

  • Δείτε περισσότερα για την «Οικία των Ψηφιδωτών εδώ



Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν είναι δυνατόν ο πατέρας Αντώνιος να μην γνώριζε τίποτα» - Τι καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη στην «Κιβωτό»

Ρονάλντο - Γιουνάιτεντ, μια ολέθρια σχέση: «Τελειώνει» ο Κριστιάνο δίχως... δεκάρα αποζημίωση!

DuoDay σήμερα για τον Μητσοτάκη - Ο Γιώργος τον περίμενε στο Μαξίμου και δούλεψαν μαζί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης