Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται, μετά από 50 χρόνια, το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας - Φωτογραφίες

Ελληνικό Ωδείο: Αποκαθίσταται, μετά από 50 χρόνια, το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας - Φωτογραφίες

Και το κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Elliniko_Odeio_1
Σε τροχιά διάσωσης και αποκατάστασης μπαίνει, μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης, ένα εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας με σημαντική αρχιτεκτονική αλλά και πολιτιστικά αξία. Ο λόγος για το νεοκλασικό της οδού Φειδίου 3, το οποίο στέγασε, επί σειρά ετών το ιστορικό Ελληνικό Ωδείο, όπου φοίτησε η Μαρία Κάλλας, και είχε ερημώσει επί δεκαετίες, έχοντας υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές.

Είναι το κτίριο μέρος του οποίου κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο με αποτέλεσμα να ανοίξει μια τεράστια τρύπα στην οροφή του γειτονικού κινηματογράφου Ιντεάλ όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν προβολή. Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, δεν υπήρξε τραυματισμός, έκρουσε όμως ο κώδωνας του κινδύνου και επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη της αποκατάστασής του.

Elliniko_Odeio_simera
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του Ελληνικού Ωδείου


Το κτίριο αυτό, σπάνιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωμανικής περιόδου αλλά και ένα από σημαντικότερα νεοκλασικά μνημεία της Ευρώπης, ανήκε στην ιδιοκτησία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α) και έχει παραχωρηθεί, από τον Μάρτιο του 2022, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να αξιοποιηθεί πολιτιστικά. Το κόστος της αποκατάστασής του ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ήδη έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η προμελέτη αποκατάστασης και η μελέτη συντήρηση των τοιχογραφιών και των διατηρητέων στοιχείων του ενώ προβλέπεται, μετά το τέλος των εργασιών, ο χώρος να στεγάσει πολιτιστικές δομές οι οποίες θα συνάδουν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του.

Elliniko_Odeio_2
Αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης κτηρίου του Ελληνικού Ωδείου


Το κτίριο της οδού Φειδίου 3 ανεγέρθηκε το 1836 από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Κ. Roesner, υπό την επίβλεψη του γερμανού Gustav Adolph Lueders, προκειμένου να στεγάσει την κατοικία του πρώτη πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, Anton Prokesch von Osten, και αποτελεί σπάνιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωμανικής περιόδου αλλά και ένα από σημαντικότερα νεοκλασικά μνημεία της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Κατά την διάρκεια της διαμονής του πρέσβη, μέχρι το 1849, το Μέγαρο Prokesch von Osten αποτελούσε σημείο συνάντησης των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της πολιτικής αλλά και πολιτιστικής ζωής της Αθήνας.Μια πενταετία αργότερα, το κτίριο αγοράστηκε από τη σύζυγο του Μιχαήλ Τοσίτσα, Ελένη, ενώ το 1887 πέρασε στην ιδιοκτησία της κόρης του Ερρίκου Σλήμαν, Ανδρομάχης Σλήμαν-Μελά. Στη συνέχεια αποτέλεσε στέγη του Ωδείου Λότνερ, το οποίο ο σπουδαίος συνθέτης Μανόλης Καλομοίρης μετονόμασε, το 1919, σε Ελληνικό Ωδείο, όπου φοίτησε, μεταξύ άλλων, και η Μαρία Κάλλας, και λειτουργούσε μέχρι το 1971.

Από ‘κει και πέρα ξεκίνησε η σταδιακή ερήμωση και καταστροφή του κτιρίου το οποίο παρέμενε κλειστό και εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες. Κατά το παρελθόν μάλιστα είχε πληγεί και από πυρκαγιές οι οποίες προκάλεσαν πολλές και σημαντικές ζημίες στο εσωτερικό του.

Odeio_Thesalonikis_sinmera_jpg


«Λίφτινγκ« και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικών κτηρίων εντάσσεται και αυτό που στεγάζει, από το 1983, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω κτίριο, που βρίσκεται στην ιστορική φράγκικη συνοικία στο κέντρο της πόλης, έχει επίσης παραχωρηθεί από τον ΕΦΚΑ στο ΥΠΠΟΑ, και χρήζει αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του με ασφάλεια.

Η σχετική μελέτη εκσυγχρονισμού του, έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, που επίσης θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση κτιριακών και λειτουργικών προβλημάτων, όπως η πυρασφάλεια, η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα κ.α.

Odeio_Thesalonikis_2_jpg


Το αρχικό κέλυφος του κτιρίου ανεγέρθηκε γύρω στο 1840 στη θέση όπου βρίσκονταν παλαιότερα η οικία του εμπόρου Jake Abbott. Το 1863 πέρασε στην ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας και λειτούργησε ως υποκατάστημά της. Το 1903 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το κίνημα των Βούλγαρων «γεμιτζήδων» και το 1904 κατασκευάσθηκε εκ νέου για να στεγάσει την Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα. Κατά την περίοδο 1930-1935 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επεμβάσεις στο κτήριο ενώ το 1949 στέγασε τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και το 1983 παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Ωδείο έγιναν επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες από τον σεισμό του 1978.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και ακολουθώντας τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, αποκαθιστούμε κτήρια που ενσωματώνουμε στην πολιτιστική ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.


Ειδήσεις σήμερα:

33χρονη με κορωνοϊό πέθανε μέσα σε ταξί έξω από το Βενιζέλειο στη Κρήτη


Αυγά… με το δελτίο στη Βρετανία – Σε τι οφείλονται οι ελλείψεις


DW: Πεδίο δράσης της διεθνούς μαφίας η Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης