Ελληνικό Ωδείο: Άμεση αποκατάσταση για το εμβληματικό κτίριο που προκάλεσε τις ζημιές στο Ιντεάλ

Ελληνικό Ωδείο: Άμεση αποκατάσταση για το εμβληματικό κτίριο που προκάλεσε τις ζημιές στο Ιντεάλ

Το κτίριο της οδού Φειδίου 3, όπου  φοίτησε η Μαρία Κάλλας, παρέμενε επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο  παρότι αποτελεί  ένα από σημαντικότερα νεοκλασικά μνημεία της Ευρώπης - Δείτε φωτογραφίες

Elliniko_Odeio_1
Τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για την αποκατάσταση του ιστορικού, διατηρητέου κτηρίου του Ελληνικού Ωδείου, μεγάλο τμήμα του οποίου κατέρρευσε χθες, προκαλώντας ζημιές και στον γειτονικό κινηματογράφο «Ιντεάλ», ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το εμβληματικό κτίριο της οδού Φειδίου, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ, παρέμενε εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες παρά την σημαντικότατη αρχιτεκτονική του αξία.

Elliniko_Odeio_2


Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η χρήση του κτιρίου έχει παραδοθεί από τον ΕΦΚΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών, με έξοδα ιδιώτη χορηγού, με στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικών κτηρίων της Αθήνας, με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, όπως οι Οικίες Κωλέττη, Παλαμά και το Μουσείο Ελύτη.

Elliko_Odeio_3
Κλείσιμο


Η ιστορία του Ελληνικού Ωδείου

Το κτίριο της οδού Φειδίου 3 ανεγέρθηκε το 1836 από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Κ. Roesner, υπό την επίβλεψη του γερμανού Gustav Adolph Lueders, προκειμένου να στεγάσει την κατοικία του πρώτη πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, Anton Prokesch von Osten, και αποτελεί σπάνιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωμανικής περιόδου αλλά και ένα από σημαντικότερα νεοκλασικά μνημεία της Ευρώπης.

Κατά την διάρκεια της διαμονής του πρέσβη, μέχρι το 1849, το Μέγαρο Prokesch von Osten αποτελούσε σημείο συνάντησης των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της πολιτικής αλλά και πολιτιστικής ζωής της Αθήνας.

Μια πενταετία αργότερα, το κτίριο αγοράστηκε από τη σύζυγο του Μιχαήλ Τοσίτσα, Ελένη, ενώ το 1887 πέρασε στην ιδιοκτησία της  κόρης του Ερρίκου Σλήμαν, Ανδρομάχης Σλήμαν-Μελά.

Elliniko_Odeio_4


Στη συνέχεια αποτέλεσε στέγη του Ωδείου Λότνερ, το οποίο ο σπουδαίος συνθέτης Μανόλης Καλομοίρης μετονόμασε, το 1919, σε Ελληνικό Ωδείο, όπου φοίτησε, μεταξύ άλλων, και η Μαρία Κάλλας, και λειτουργούσε μέχρι το 1971.

Από ‘κει και πέρα ξεκίνησε η σταδιακή ερήμωση και καταστροφή του κτιρίου το οποίο παρέμενε κλειστό και εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες. Κατά το παρελθόν μάλιστα είχε πληγεί και από πυρκαγιά η οποία προκάλεσε πολλές και σημαντικές ζημίες στο εσωτερικό του.

Μετά τη χθεσινή κατάρρευση τμήματος του νότιου τοίχου του βρέθηκε επί τόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία και προχώρησε σε εκτίμηση των άμεσων σωστικών ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάστασή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι «πασάδες» της Τουρκίας: Ελληνες ποδοσφαιριστές που τους κάνουν... τεμενάδες οι γείτονες

Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Το Παρίσι επέλεξαν για τον μήνα του μέλιτος

Διπλασιάζονται σε 400.000 οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για όλους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης