«Εδώ Λιλιπούπολη»: Τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Εδώ Λιλιπούπολη»: Τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ποιοι καλλιτέχνες θα τα ερμηνεύσουν

Edo_Lilipouooli_studio
«Ρόζα Ροζαλία», « Ο χορός των μπιζελιών», «Η μαγιονέζα»…: Αυτά είναι κάποια από τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης», της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής του Γ΄ Προγράμματος που έφερε την εμπνευσμένη υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι. Οι αγαπημένες αυτές μελωδίες του Νίκου Κυπουργού, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, της Λένας Πλάτωνος και του Νίκου Χριστουδούλου και οι ευρηματικοί στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή, που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών, θα αντηχήσουν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Εκεί θα βρεθούν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος για να τραγουδήσουν προκειμένου να θυμίσουν στους παλαιότερους και να χαρίσουν στους νεώτερους μουσικές ιστορίες που άφησαν εποχή.

Μαζί τους θα είναι η Παιδική–Νεανική Χορωδία Rosarte, σε διαδασκαλία Ρόζης Μαστροσάββα και η Όλγας Αλεξοπούλου, και το σύνολο Ventus Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.

Η παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» μεταδιδόταν από το 1976 έως το 1980. Ανάμεσα στα σχέδια του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε αναλάβει την διεύθυνση του Γ΄Προγράμματος, ήταν η μετάδοση μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην προσωπική του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη.

Κλείσιμο
Εκείνη, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, έφτιαξε ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οι δύο συνεργάτιδες οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι. Εκείνος ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα καθημερινή σειρά.

Η εκπομπή ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια γραμμένα πάνω στους ευρηματικότατους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ενώ τη μουσική υπέγραφαν τέσσερις νέοι συνθέτες, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου. Τα τραγούδια ερμήνευαν ο Σπύρος Σακκάς, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Αντώνης Κοντογεωργίου. 

Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της «Λιλιπούπολη»ς και τα καμώματα των κατοίκων της. Η «Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη «για παιδιά και έξυπνους μεγάλους», η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Δημιούργησε ένα καινούργιο παραμύθι που εμπεριείχε πάντοτε την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το όμορφο με το κακό και το άσχημο, με τους δικούς του σύγχρονους καλούς, τους κακούς του, τους παππούδες του, τις προ-προγιαγιάδες με τις ξύλινες κουτάλες και τις μυστικές συνταγές, τους προγόνους, τα μαγικά δέντρα, τους ευφάνταστους και εφευρετικούς επιστήμονες που πραγματοποιούν τις συλλογικές και ατομικές μας φαντασιώσεις, τις μάγισσες και τους αόρατους ελέφαντες, τις μαγευτικές τοποθεσίες με τα σύγχρονα, παραμυθένια τοπωνύμια.

Ειδήσεις σήμερα:

Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 14χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά 7χρονο και 13χρονη

Washington Post κατά Ερντογάν: «Ναι, καλά διαβάσατε... Απειλεί ανοιχτά ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα»

Τραγωδία στα Σπάτα: Άφαντοι οι συνεπιβάτες του 22χρονου Τζακ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης