Λίνα Μενδώνη: «Δύσκολο αλλά αναγκαίο το εγχείρημα ανάδειξης του Σουλίου»

Λίνα Μενδώνη: «Δύσκολο αλλά αναγκαίο το εγχείρημα ανάδειξης του Σουλίου»

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος  που εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Mendoni_-_Souli
Ένα δύσκολο αλλά σημαντικό στοίχημα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη του ιστορικού Σουλίου. Οι κατευθύνσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου δόθηκαν κατά την διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, παρουσία της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού του τοπίου», που εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΕΜΠ.

Η έρευνα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων, την αναγνώριση της περιοχής μελέτης, την χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών και των προοπτικών ανάδειξης του χώρου, αλλά και την διατύπωση προτάσεων τόσο για την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών τεκμηρίων και την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μνημείων και των βασικών υποδομών ανάδειξής τους, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και της προσβασιμότητας τους.

«Εχουν γίνει και άλλες μελέτες στο παρελθόν, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλλίτερο τρόπο. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να προστατευθεί και να ζωντανέψει η περιοχή. Σήμερα, υπάρχει το momentum, διότι και η τοπική κοινωνία έχει πλέον αντιληφθεί το πρόβλημα, και η δημοτική αρχή θέλει να δώσει λύσεις και ο Περιφερειάρχης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας και ένα βασικό εργαλείο, τα συμπεράσματα της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θεωρώ τη σημερινή ημέρα έναρξη της διαδικασίας η οποία πρέπει να ακολουθήσει αμέσως» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Πρέπει να φροντίσουμε το πολιτιστικό απόθεμα, το υλικό και άυλο, το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας. Το Σούλι ήταν η αφορμή για την δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φιλελληνικού κινήματος. Πρέπει να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη πρόταση για την περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση χωρικού σχεδίου για την περιοχή και ο καθορισμός χρήσεων γης, ενώ πρέπει να επιλυθούν δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα, η αποκατάσταση των ημιερειπωμένων κατοικιών, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, και η συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με την πρωτογενή παραγωγή. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, πάντα με κανόνες που θα οριστούν από το κράτος, για την αποκατάσταση των κτηρίων και τη χρήση τους ως κατοικίες, με προϋπόθεση την κατασκευή όλων των υποδομών από το κράτος. Ακόμη και η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εξορθολογιστεί σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα».

Μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου υλοποιούνται μελέτες και έργα ύψους 700.000 ευρώ στην περιοχή του Σουλίου. Αφορούν στην συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής Αυλότοπου, μελέτες για την αποκατάσταση του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης, την αντικατάσταση της στέγης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολύδροσου, τη μετατροπή του παλαιού σχολείου Ελαταριάς σε ορειβατικό καταφύγιο και στις μελέτες αποκατάστασης του Κάστρου της Κιάφας.

Στην ημερίδα, στο Σούλι, παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Γιάννης Χουλιαράς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο αρχηγός της Wagner παραδέχθηκε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές

Στον δρόμο προς τις κάλπες: Mάχη διαρκείας με την ακρίβεια

Επιταχύνεται η προμήθεια για τις 3+1 κορβέτες - Σήμερα η καθέλκυση της πρώτης Belh@rra στη Γαλλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης