63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με Καπουτζίδη, Σπίλμπεργκ και άρωμα γυναίκας

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με Καπουτζίδη, Σπίλμπεργκ και άρωμα γυναίκας

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στη χθεσινή βραδιά και οι ομιλίες - Δείτε φωτογραφίες

Festival_Thessal_22__jpg
Τα φώτα άναψαν, οι θέσεις γέμισαν και η αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  άνοιξε χθες βράδυ στο κατάμεστο «Ολύμπιον». Μια ακόμη μεγάλη γιορτή του σινεμά ξεκίνησε έχοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο την «Γυναίκα», που πρωταγωνιστεί τόσο ως θεματικός άξονας του φετινού προγράμματος όσο και ως εικόνα στην αφίσα και το πρωτότυπο σποτ της διοργάνωσης, με τις πέντε γυναίκες να αποδίδουν, διασκευασμένα, τα θρυλικά «Λαδάδικα» που έχει σημαδέψει με την φωνή του ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

#TIFF63 OFFICIAL SPOT


«Στην ουσία, η αφίσα συμβολίζει την πρόθεση του Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλη από το να επαναδιαπραγματεύεται διαρκώς την αναπαράσταση της γυναίκας, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα» εξήγησε ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Καπουτζίδης ο οποίος ήταν άμεσος, εξομολογητικός και δεν παρέλειψε να επιστρατεύσει το χιούμορ προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο αυτό, εξαιρετικά τιμητικό, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, ρόλο που του ανατέθηκε:
Kapoutzidis
Ο Γιώργος Καπουτζίδης παρουσίασε την φετινή τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κλείσιμο
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όμως, δεν ξέρω γιατί με καλέσατε. Δεν είμαι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από τις Σέρρες, και πέρα από θέατρο και τηλεόραση δεν έχω κάνει κινηματογράφο» είπε, υποδεχόμενος το κοινό, και πρόσθεσε αναφερόμενος στους προσωπικούς δεσμούς του με την πόλη της Θεσσαλονίκης: «Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που με έμαθε να είμαι ελεύθερος, να θέλω να δημιουργήσω, να ονειρεύομαι, που με έμαθε να αγαπάω το θέατρο και τον κινηματογράφο. Εδώ γεννήθηκαν όλα μου τα όνειρα. Είναι αυτή η πόλη που με κάλεσε ξανά εδώ σήμερα και είμαι φοβερά ευγνώμων που κάνει ακόμη ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Το Φεστιβάλ είναι άλλωστε ο τόπος όπου δημιουργοί από όλο τον κόσμο καταθέτουν τα όνειρά τους με την ελπίδα να λάβουν την αγάπη και την αναγνώρισή σας, και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί και φέτος».
Ελιζ_Ζαλαντο
H Ελίζ Ζαλαντό
Στο κεντρικό θεματικό άξονα του φετινού Φεστιβάλ, που είναι η «Γυναίκα», έδωσε έμφαση, κατά την ομιλία της, και η γενική διευθύντριά του Ελίζ Ζαλαντό. «Το Φεστιβάλ θα μιλήσει φέτος για τα δικαιώματα των γυναικών και θα φέρει στο προσκήνιο σημαντικές δημιουργούς που πηγαίνουν την τέχνη και το σινεμά ένα βήμα μπροστά. Είναι η γυναίκα που πρωταγωνιστεί στην αφίσα μας. Είναι οι γυναίκες που λάμπουν στο φετινό μας σποτ. Είναι η «Ελένη» από την Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι η Μαρία Πλυτά, η πρώτη Ελληνίδα που πέρασε πίσω από την κάμερα. Είναι η Μαρία Γαβαλά, που θα τιμηθεί με τον ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο. Και βέβαια είναι η ιρανή ηθοποιός Μίνα Καβανί, η οποία ζει αυτοεξόριστη στο Παρίσι και πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Τζαφάρ Παναχί, που έχει μιλήσει και αυτός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Για όλες αυτές τις γυναίκες, για όλες εμάς, για όλες εσάς, το Φεστιβάλ πάλεψε και θα παλεύει με τον τρόπο που ξέρει. Μέσα από τις κινούμενες εικόνες. Μέσα από τη λυτρωτική δύναμη του κινηματογράφου».
Orestis_Andreadakis
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, πάλι, επικεντρώθηκε στα σημαντικά μηνύματα που περνά η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans» με την προβολή της οποίας έγινε η φετινή πρεμιέρα. «Στην ταινία που θα δείτε σε λίγο υπάρχει μια φράση που είμαι σίγουρος ότι θα αποτυπωθεί στο μυαλό και στην ψυχή σας. Δεν θα σας αποκαλύψω βέβαια ποιος τη λέει και με ποια αφορμή. “Σε ένα κάδρο, όταν ο ορίζοντας είναι στο κάτω μέρος είναι ενδιαφέρον. Όταν ο ορίζοντας είναι στο πάνω μέρος είναι εξίσου ενδιαφέρον. Όταν όμως ο ορίζοντας είναι στη μέση είναι βαρετό”. Σε λίγο θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλει να μας πει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με αυτή τη φράση για τον κινηματογράφο και τη ζωή. Για την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, για τη μαγεία της μεγάλης οθόνης. ΤοThe Fabelmans είναι μια υπέροχη ταινία που μας υπενθυμίζει –ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια– τον λόγο που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Που αγαπάμε τον κινηματογράφο, που βρίσκουμε αποκούμπι στην ποίηση, που συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε μπροστά σε ένα έργο τέχνης ή μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα. Κατά πάσα πιθανότητα είναι η προσωπική ιστορία του ίδιου του Σπίλμπεργκ, ο οποίος συνειδητοποίησε από πολύ μικρός ότι η ζωή βρίσκεται πάντα πίσω από τον καθρέφτη της τέχνης και ότι η πραγματικότητα μπορεί και να μην είναι παρά μία μικρή ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό των ονείρων» είπε με νόημα ο ίδιος.
Apostolos_Tzitzikostas
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας


Στην χθεσινή πρεμιέρα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσαν το δυναμικό παρών και εκπρόσωποι της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετέφερε την ευχάριστη είδηση πως «μέσα στον Νοέμβριο άλλες δύο παγκόσμιες κινηματογραφικές παραγωγές ξεκινούν γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη» ενισχύοντας τον υψηλό στόχο που έχει τεθεί «να μπει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία στην καρδιά των παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών».

Στον τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, θυμίζοντας πως ο σπουδαίος σκηνοθέτης «είχε πάντα ως σκηνικό την πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που αγαπάει τον κινηματογράφο» ενώ ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία του Φεστιβάλ που «που κάθε χρόνο αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που συνομιλεί με την εποχή του, εμπνέεται από αυτή και εμπνέει, που άντεξε στις κρίσεις, απέδειξε τη δυναμική του, και σήμερα, 63 χρόνια μετά, πιο ώριμο και δυναμικό με νέες συνεργασίες, πρωτότυπα αφιερώματα και δράσεις βιωσιμότητας, προχωρά μπροστά υλοποιώντας στόχους και προσδοκίες, δίνονμτας βήμα στους νέους δημιουργούς και λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας των ανθρώπων του σινεμά».

Ειδήσεις σήμερα:

Μάνδρα: Ομολόγησε ο 14χρονος ότι σκότωσε τον αδελφό του

Κακοκαιρία «EVA»: Σε ετοιμότητα το 112, οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας - Δείτε live

Ράιαν Μέρφι, ο Μίδας του Netflix με το απίστευτο success story
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης