Εριέττα Βορδώνη: Επιστρέφει με νέα έκθεση με τίτλο «Στο φως» στην γκαλερί Ευριπίδης

Εριέττα Βορδώνη: Επιστρέφει με νέα έκθεση με τίτλο «Στο φως» στην γκαλερί Ευριπίδης

Η καταξιωμένη εικαστικός μιλά στο protothema.gr για τα καινούργια έργα της

Erietta_Vordoni_painter
Η διεθνώς καταξιωμένη και εξαιρετικά ταλαντούχα εικαστικός και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη, με αφορμή τη νέα της έκθεση με τίτλο «Στο φως», που εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου στην γκαλερί Ευριπίδης, μιλά στο protothema.gr για την πηγή έμπνευσής της που είναι η Επικούρεια φιλοσοφία, ενώ αναλύει την αγάπη της για τη ζωγραφική και το χρώμα, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Τα έργα της αποπνέουν ζεστασιά και για την ίδια παραμένουν διέξοδος στην καθημερινότητα και τον χρόνο, σαν μία ιδιάζουσα εσωτερική αντίσταση στο συναισθηματικό αδιέξοδο της εποχής μας.

Erietta_Vordoni


Με τι τρόπο επηρεάζει το έργο σας η Επικούρεια φιλοσοφία;

Σε μια δύσκολη εποχή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. όπου όλα ήταν μετέωρα, οι αρχές και οι αξίες είχαν διαλυθεί και ο κόσμος ζούσε σε μια διαρκή ανασφάλεια ανάλογη με τη δική μας. Ο Επίκουρος 340-270 π.Χ. εκτός των άλλων πρότεινε ότι αν για να είναι κανείς ευτυχισμένος πρέπει να είναι τίμιος, ηθικός και δίκαιος, ισχύει και το αντίστροφο. Με λίγα λόγια μας λέει ο φιλόσοφος ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε καλοί μέσα μας και με τους γύρω μας και ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτομάτως θετικοί και ισορροπημένοι με τους πάντες και με τη φύση.
Η φιλοσοφία του Επίκουρου με επηρέασε στο να κάνω μια βαθιά βουτιά στο είναι μου και να κάνω πολλές διορθωτικές κινήσεις Με επηρέασε στο να είμαι θετική στη ζωή και στις αξίες της και με αυτόν τον τρόπο να βρω το εσωτερικό μου φως. Εξ ου και ο τίτλος της τωρινής μου έκθεσης «Στο φως».
Στόχος μου είναι τα έργα μου να έχουν θετική ενέργεια και να είναι όσο το δυνατόν λουσμένα στο φως. Συχνά εμφανίζονται τεράστια λουλούδια, που κάνουν έτσι αναφορά στον κήπο του Επίκουρου, στη φύση, εκεί που ο άνθρωπος είναι μικρός μπροστά στο μεγαλείο της.

Τι ρόλο θα έπρεπε να παίζει η Τέχνη σε μια εποχή που ο άνθρωπος χάνεται πίσω από την τεχνολογία;

Κλείσιμο
Η Τέχνη για εμένα είναι ένας άλλος, ίσως πιο ουσιαστικός τρόπος επικοινωνίας. Μιλάει κατ'  ευθείαν στο συναίσθημα, στο ασυνείδητο, διεγείρει τη σκέψη, λειτουργεί συχνά σαν κάθαρση και γιατρειά. Μας ξαναθυμίζει πως είμαστε άνθρωποι που αισθανόμαστε, παλλόμαστε, ζoύμε.

Erieta_Vardoni_02


Στα έργα σας κυριαρχεί μία ιδιάζουσα τεχνική αντίληψη. Με τι κριτήριο επιλέγετε τη θεματολογία σας;

Επειδή σκοπός μέσα από τη δουλειά μου είναι να εναρμονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την αντιφατική, μετέωρη πραγματικότητα διατηρώντας τις ισορροπίες μας, γι'  αυτό παντρεύω στο έργο μου διαφορετικά, ετερόκλητα υλικά. Υφαίνω έναν καμβά όπου προσπαθώ να εναρμονίσω π.χ. τη σκληρότητα των μετάλλων με την απαλή τρυφερή επιφάνεια ενός βελούδου, τη μνήμη μιας δαντέλας… και επάνω εκεί ζωγραφίζω με λάδι και γεννιέται το έργο.
Τα θέματά μου είναι συνήθως συμβολικά, π.χ. στην τελευταία μου δουλειά ξεφύτρωσε από μόνη της μια γαλάζια τουλίπα σε μερικά έργα μου. Έψαξα αργότερα να μάθω γιατί τη ζωγραφίζω σχεδόν εμμονικά και έμαθα πως αυτό το λουλούδι συμβολίζει την ηρεμία και την ειρήνη που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας. Τα σύμβολα έρχονται με λίγα λόγια από μόνα τους, υπάρχουν στη συλλογική μας μνήμη. Όπως η πεταλούδα που συμβολίζει την ψυχή. Το άλογο την καλή τύχη. Το έντονο ροζ μετά από το χρυσό και αργότερα το άσπρο περλέ φως συμβολίζει την ανάγκη μας να ενωθούμε με τον Δημιουργό. Ο καταρράκτης, το υγρό στοιχείο, την κάθαρση.

Χρώμα και συναίσθημα. Πώς συνδυάζονται αρμονικά αυτά τα δύο στοιχεία στη δουλειά σας;

Το συναίσθημα συμβολίζεται με το χρώμα. Το γαλάζιο π.χ. σε πάει μακριά, σε ταξιδεύει. Τα θερμά χρώματα σε ζεσταίνουν, σου δημιουργούν χαρά. Ενστικτωδώς τα εναρμονίζεις αναλόγως τα χρώματα για να εκφράσεις την αλήθεια σου.

Erieta_Vardoni_03


Τι ρόλο παίζει ο υπαινιγμός στα έργα σας;

Μου αρέσει να λέω τόσα όσα μπορούν να διεγείρουν τη φαντασία, τη δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα του θεατή για να τον πάει πιο μακριά. Δεν μου αρέσει να εκφράζομαι δογματικά, λατρεύω τον διάλογο του θεατή με το έργο μου. Συχνά, αυτά που δεν λες είναι τα πιο ουσιαστικά.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που καθιστά ένα έργο Τέχνης από μία δισδιάστατη απεικόνιση σε αισθητικό αριστούργημα;

Πιστεύω, η αλήθεια του. Το πόσο κατοικημένο, γεμάτο ενέργεια είναι το έργο. Το αν η αλήθεια του είναι τόσο δυνατή που να μπορεί να είναι πομπός σκέψεων και πηγή συναισθημάτων στον θεατή. Αυτό είναι ουσιαστικά η αιτία που κάνει ένα έργο αριστούργημα πέρα και πάνω από μόδες. Το κάνει αθάνατο.

Πώς θα έπρεπε να βλέπει ο καλλιτέχνης τα φαινόμενα της εποχής του και πώς να τα εκφράζει μέσα από την τέχνη του;

Ο καλλιτέχνης εάν είναι αυθεντικός αισθάνεται, βιώνει θέλει δεν θέλει την εποχή του.
Καλό είναι να κρατήσουμε τη δύναμή μας, τον άξονά μας, εν γνώσει μιας συχνά αρνητικής πραγματικότητας, Να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε δρόμους προς το φως, προς την ουσιαστική μας αλήθεια που μπορεί να δράσει θεραπευτικά, να μας δώσει ευτυχία και, γιατί όχι, την κάθαρση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα σενάρια και η απάντηση της Αθήνας στην απόπειρα ενεργοποίησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Ποιοι ζηλεύουν την Ιταλίδα; Τα «ξαδέρφια» της Μελόνι στην Ελλάδα

«Βυθισμένη» στο πένθος η Λεκάνη Καβάλας - Πότε θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του βρέφους της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης