Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

Το μνημείο της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσε κινηματογραφικό σκηνικό στην ταινία «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου – Είναι πλέον μία από τις 35 εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες

leukos_pyrgos
Στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, Treasures of European Film Culture ενέταξε τον Λευκό Πύργο η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA).

Ο Λευκός Πύργος, μνημείο της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτέλεσε φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό της ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1988. Η προβολή του έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές κινηματογραφικό.

Ο κατάλογος των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς αποτελεί μία δράση της EFA, ενταγμένη στο πλέγμα των πρωτοβουλιών της για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κινηματογραφικής κληρονομιάς. Σε αυτό το δίκτυο συνδέονται ταινιοθήκες, κινηματογραφικά αρχεία και κινηματογραφικοί οργανισμοί, με σκοπό τη διανομή και χρήση πληροφοριών γύρω από επετείους και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν το ευρωπαϊκό σινεμά και τους δημιουργούς του, αλλά και τη δράση θεσμικών οργανισμών οι οποίοι χαράζουν τη στρατηγική της κινηματογραφικής βιομηχανίας στις χώρες της Ευρώπης.

Η συστηματική και πολύχρονη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αλλά και της διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές - Ηellenic Film Commission (HFC) με την EFA επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη του κινηματογραφικού και εν γένει πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας, ενώ επιδιώκει να τραβήξει τα βλέμματα της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας προς τη χώρα μας.

Ο Λευκός Πύργος στις 35 εμβληματικές τοποθεσίες

Η απόφαση της EFA για τον Λευκό Πύργο ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της με το ΕΚΚ και το HFC, τα οποία για αυτόν τον σκοπό συντόνισαν σχετικές ενέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στον κατάλογο των Θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς είναι ενταγμένες τοποθεσίες που απέκτησαν συμβολικό χαρακτήρα για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Τοποθεσίες και τοπόσημα με ιστορική αξία που χρήζουν προστασίας τώρα και στο μέλλον.

Ο Λευκός Πύργος, που από το 1988 κοσμεί τον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί, πλέον, μία από τις 35 εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες και τοπόσημα, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Λιμιέρ στη Λυών της Γαλλίας, οι Σκάλες του Ποτέμκιν στην Οδησσό της Ουκρανίας, η Πλατεία της Ισπανίας στη Σεβίλλη, το Κέντρο του Μπέργκμαν στο νησάκι Φάρο της Σουηδίας, το Casa Rossa στην πόλη Στρόμπολι της Ιταλίας, το Café des Deux Moulins στο Παρίσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Όπου φύγει-φύγει οι Ρώσοι μετά την επιστράτευση Πούτιν - Aνάρπαστα τα αεροπορικά εισιτήρια


Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»: Η επιθυμία του Καρόλου για «λιτή τελετή στέψης» και η πιθανή ημερομηνία


Επαγγελματικά προβλήματα και συνωμοσίες επικαλέστηκε ο Πάνος Αργιανίδης για το αμόκ του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης