Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Θετικός ο απολογισμός της νέας διοίκησης - Ψηφιοποίηση ταινιών και επιπλέον πόροι στο μέλλον

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Θετικός ο απολογισμός της νέας διοίκησης - Ψηφιοποίηση ταινιών και επιπλέον πόροι στο μέλλον

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας, η οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τις ξένες παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
EKK
Η επίλυση των προβλημάτων, όχι μόνον των τρεχόντων αλλά και αυτών που χρόνιζαν, η αποκατάσταση της επικοινωνίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της εγχώριας κινηματογραφίας και η θέσπιση, για πρώτη φορά, εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του, είναι τα βασικά σημεία του ετήσιου απολογισμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Τα εμπόδια που κλήθηκε να ξεπεράσει αλλά και σημαντικά βήματα που έγιναν αυτό το διάστημα για την στήριξη και την προώθηση της κινηματογραφικής παραγωγής παρουσίασε το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μάρκο Χολέβα και παρουσία της νέας Γενικής Διευθύντριάς του Αθηνάς Καρτάλου – Αντούκου η οποία ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα.

Σε χρονικό διάστημα ενός έτους το νέο Δ.Σ κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να διαχειριστεί το ειδικό πρόγραμμα Covid – 19 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οικονομική στήριξη του κλάδου, να αξιολογήσει προτάσεις που είχαν κατατεθεί και παρέμεναν στο συρτάρι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια και να διαβιβάσει στις εισαγγελικές αρχές τις εκθέσεις των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017 προκειμένου να εξετάσουν την ύπαρξη ή μη ποινικών αδικημάτων.
EKK_-_Markos_Holevas-_Athnina_Kartalou
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας και η νέας Γενική Διευθύντριά του Αθηνά Καρτάλου – Αντούκου


Υψηλότερη χρηματοδότηση από κάθε άλλη χρονιά

Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, όπως αναφέρθηκε, το ΕΚΚ επιδίωξε και πέτυχε την δημιουργία, εκτός από αρχικό πρόγραμμα ύψους 2, 8 εκατ ευρώ, ενός ακόμη συμπληρωματικού με επιπλέον 1 εκατ ευρώ. Παράλληλα υπήρξε κινητοποίηση και για την υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών, ύψους 675.000 ευρώ.

«Η φετινή χρηματοδότηση του ΕΚΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν μεγαλύτερη από ποτέ» υπογράμμισε ο Μάρκος Χολέβας παραθέντονας τα αναλυτικά νούμερα των οικονομικών πόρων: Επιπλέον πλέον των 3, 6 εκατ. της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης και των 3, 8 εκατ που δόθηκαν συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος Covid, υπήρξε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2,4 εκατ. για να αντισταθμιστεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενώ εξασφαλίστηκε η ένταξη τού στο Ταμείο Ανάκαμψης, με παροχή 2 εκατ ευρώ ετησίως, για διάστημα τριών χρόνων. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 η χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου προγράμματος «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία».

Κλείσιμο
Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ορισμός των νέων χρηματοδοτικών κανονισμών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Παραγωγής αλλά και, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΚ, της Hellas Film, που συνάδουν με το διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον και εξασφαλίζουν την αποδοτικότερη λειτουργία του Κέντρου, στηρίζουν της ελληνική κινηματογραφία, ενισχύουν την παρουσία ελληνικών ταινιών σε ελληνικά αλλά και ξένα φεστιβάλ ενώ ενθαρρύνουν και την είσοδό τους στο νέο ψηφιακό περιβάλλον διανομής με τη χρηματοδότηση της διανομής τους σε πλατφόρμες.

Στην νέα, ηλεκτρονική εποχή περνά εξάλλου και η διαδικασία υποβολής προτάσεων προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους αλλά και να εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια στις επιλογές η οποίες έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί.

Επιπλέον, σε νέα φάση περνά και η επικοινωνία του ΕΚΚ με το ΕΚΟΜΕ που διαχειρίζεται τον κομβικό τομέα των επενδυτικών κινήτρων για την προσέλκυση γυρισμάτων μεγάλων ξένων παραγωγών. Δεδομένου ότι λόγω νομικού κενού, όπως διευκρινίστηκε, ταυτίζοντας κάποιες αρμοδιότητες των δύο φορέων, επιτεύχθηκε μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσά τους, πρώτος «καρπός» της οποίας ήταν η δημιουργία ενός κοινού, Εθνικού Περιπτέρου στο Φεστιβάλ των Καννών. «Το ΕΚΚ είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο πρέπει να στηθεί η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή» υποστήριξε ο Μάρκος Χολέβας.

Στα θετικά του ετήσιου απολογισμού του ΕΚΚ προσμετρώνται επίσης τα μνημόνια συνεργασίας με το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και η εκπόνηση από το Hellenic Film Commission το προγράμματος ενίσχυσης ανεύρεσης χώρων και η ενθάρρυνση δράσεων που ενδυναμώνουν τον ρόλο στην προσέλκυση και εξυπηρέτηση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε τον Ιούλιο με την επέμβαση του ΕΚΚ για τη διάσωση εκατοντάδων ταινιών που κινδύνεψαν από διαρροή χημικών στο υπόγειο των πρώην εγκαταστάσεων της Φίνος Φιλμ, όπου ήταν αποθηκευμένες, η διοίκησή του διαβεβαίωσε πως έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε χώρους με ασφαλής συνθήκες, έχουν ήδη καταλογογραφηθεί και πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε «ριφιφί», όπως ανέφεραν κάποιες μεμονωμένες προσωπικές εκτιμήσεις.

Η παραπάνω υπόθεση μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ως παράδειγμα που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη ψηφιοποίησης των ταινιών που κινδυνεύουν να χαθούν, διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Σχετικά με την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚ δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη άνθιση, παραδέχτηκε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά σε διαθέσιμο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να εργαστεί σε ξένες ταινίες». Γι' αυτό εξάλλου και το Κέντρο επιθυμεί να συμπράξει σε προσπάθειες εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καταρτιστούν στο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν δεν είναι αρνητικός στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο Θεοδωρικάκος «ξηλώνει» την ηγεσία της Άμεσης Δράσης - Οι πέντε αλλαγές στην Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης