Ναύπλιο: Αποκαταστάθηκε το Φρούριο στο Μπούρτζι συντηρείται ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ναύπλιο: Αποκαταστάθηκε το Φρούριο στο Μπούρτζι συντηρείται ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ο προϋπολογισμός των έργων υπερβαίνει τα 18.000.000 ευρώ  - Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη

bourtzi1_-_Nafplio
Περισσότερα από 18.000.000 ευρώ διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  για έργα σε μνημεία και μουσεία της Αργολίδας. Ανάμεσά τους και το πασίγνωστο φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι του Ναυπλίου το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως μέσα από μια σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ.

Εκεί βρέθηκε Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοψιών της στα εν εξελίξει έργα στο Ναύπλιο η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μάλιστα, προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδο να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

«Στόχος της επίσκεψής μας στο Μπούρτζι ήταν να δρομολογήσουμε τη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Mendoni_-_Ag__Nikolaos_Nafplio
H Λίνα Μενδώνη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου


Ένα επίσης σημαντικό έργο είναι από που υλοποιείται στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, το συνολικό κόστος του οποίου αγγίζει τα 2.300.000 ευρώ. Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στις τοιχογραφίες, το τέμπλο και τον ξυλόγλυπτο διακόσμου του Ναού.

Όπως σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στον Άγιο Νικόλαο, γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο, με τον τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο του εξαιρετικά συντηρημένο. Για το παρακείμενο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών».

Ειδήσεις σήμερα:

Έρολ Μάσκ: Κάντε με δωρητή σπέρματος να γίνει η «νέα γενιά Έλον»

Αφέθηκε ελεύθερος ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος που είχε συλληφθεί στο Κονγκό

Εμβολιασμoύς και μάσκες τώρα ζητά ο ΠΟΥ για να αποφύγουμε τα χειρότερα το φθινόπωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης