«Η τιμή και το χρήμα»: Η κοινωνική νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη γίνεται θεατρική παράσταση

«Η τιμή και το χρήμα»: Η κοινωνική νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη γίνεται θεατρική παράσταση

Το έργο διέπεται από τη διαρκή σύγκρουση της αγάπης, της τιμής και του χρήματος

H_timi_kai_to_xrima_-_parastasi
Βασισμένη στη νουβέλα του του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα» είναι η ομώνυμη παράσταση της θεατρικής ομάδας Tou Senpleman που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α ( String Theory), στον Βοτανικό. Πρόκειται για μία από τις πρώτες κοινωνικές νουβέλες της νεοελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκε πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Νουμάς» το 1914.
Στο Μαούκι της Κέρκυρας, σε μια περίοδο γεμάτη κοσμοϊστορικές ταραχές, οι αριστοκράτες γίνονται λαθρέμποροι, οι νοικοκυρές κρύβουν τα λαθραία, οι κόρες σταματούν το σχολείο, οι εργάτες σιγομιλούν στις ταβέρνες για τα πολιτικά, γιατί ο κόσμος έχει αυτιά και ακούει, γιατί ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Δύο νέοι, ο Αντρέας, πρώην αριστοκράτης και νυν λαθρέμπορος και η Ρήνη, κόρη της σιόρας Επιστήμης, εργάτριας σε εργοστάσιο, ερωτεύονται όμως η επιθυμία της καρδιάς αποδυναμώνεται από τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές.
Στο διήγημα αυτό οι ήρωες του Κ. Θεοτόκη δεν έχουν καμία φυσική ροπή προς το κακό αλλά διαμορφώνονται από το εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Μπορεί άραγε η προσωπική επιλογή να υπερβεί τις παγιωμένες ιδέες;
Όλο το έργο, το οποίο ο Θεοτόκης αφιέρωσε στην Ειρήνη Δενδρινού, μια από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με τα γυναικεία ζητήματα της εποχής της, διέπεται από τη διαρκή σύγκρουση της αγάπης, της τιμής και του χρήματος.
Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Θανάσης Βοϊδήλος , Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 έως τις 25 Ιουνίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης