«Αθηναϊκές Διαδρομές»: Γνωριμία με την πόλη μέσα από περιηγήσεις

«Αθηναϊκές Διαδρομές»: Γνωριμία με την πόλη μέσα από περιηγήσεις

Ποιες διαδρομές έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο

Athnikaikes_diadromes_2
Μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσει σε βάθος την Αθήνα, τις αθέατες γωνιές της και τις άγνωστες ιστορίες της, μέσα από θεματικές περιηγήσεις, δίνουν στο κοινό οι «Αθηναϊκές Διαδρομές», η ενδιαφέρουσα δράση που υλοποιεί το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί πέντε συναρπαστικές διαδρομές.
Ένα ιστορικό ταξίδι στη νεότερη ιστορία της πρωτεύουσας μέσα από τα εμβληματικά της κτίρια, μια εικαστική εμπειρία στην Κυψέλη με επίσκεψη σε δημιουργικά studios καλλιτεχνών, ένας περίπατος στα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης Ελλάδος στο ανοιχτό μουσείο του Α’ Κοιμητηρίου, μία ειδική ξενάγηση στον τόπο όπου αναπαύονται οι ποιητές, αλλά και μία διαδρομή σε ένα αθηναϊκό σκηνικό όπου εκτυλίσσεται μια δυνατή ιστορία μυστηρίου.
Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τις διαδρομές, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν ξεχωριστά σημεία της πόλης, αθέατες γωνιές, αλλά και άγνωστες ιστορίες της Αθήνας από το χθες και το σήμερα.
Από τις διαδρομές του Μαΐου, που θα ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Κυριακή (8/5) και θα ολοκληρωθούν την τελευταία Κυριακή του μήνα (29/5), οι δύο είναι προγραμματισμένες και στα αγγλικά, δίνοντας την ευκαιρία όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους ξένους κατοίκους ή επισκέπτες της πόλης να πάρουν μέρος σε αυτήν την πρωτότυπη δράση.

Αναλυτικά οι Αθηναϊκές Διαδρομές του Μαΐου

Επιστροφή στην Νέα Αθήνα – Νάντια Γεωργακοπούλου (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) | Κυριακή 8/5

Κοιτώντας το παρελθόν μέσα από το μέλλον: Η συγγραφέας προσκαλεί τους συμμετέχοντες σ’ ένα ιστορικό και βιωματικό ταξίδι στα πρώτα 100 χρόνια της σύγχρονης Αθήνας, στη λησμονημένη -για κάποιους- ιστορία της, ως νέας πρωτεύουσας. Ξεκινώντας από την Πύλη του Αδριανού, η διαδρομή θα σταθεί σε εμβληματικά αθηναϊκά κτίρια και δημόσιους χώρους του 19ου αιώνα, ενώ η αφήγηση θα εστιάσει στην αρχιτεκτονική, στην ιστορία, αλλά και στα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών τους. Ο περίπατος θα συνεχιστεί στο Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, το Σύνταγμα, το Ιλίου Μέλαθρον, το Οφθαλμιατρείο, την Εκκλησία των Καθολικών και την εμβληματική Αθηναϊκή Τριλογία.
Ώρα έναρξης: 11.00
Κλείσιμο
Για συμμετοχή στη δράση (ελληνικά), είναι απαραίτητη η κράτηση -από τις 2/5- ΕΔΩ
Η διαδρομή θα επαναληφθεί στα αγγλικά, την ίδια μέρα στις 13.30, με απαραίτητη κράτηση – από τις 2/5- ΕΔΩ

Snehta residency- Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και των εικαστικών | Σάββατο 14 Μαΐου
Πρόκειται για μία πρωτότυπη ξενάγηση, που αναδεικνύει την εξέλιξη της ιστορίας της Κυψέλης, με έμφαση στην πολιτιστική και κυρίως εικαστική της πορεία. Ένα βίντεο με συνεντεύξεις από φορείς της περιοχής θα ζωντανέψει την περιήγηση, και θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για την ιστορία των συνεργαζόμενων δημιουργών. Τελική στάση, θα είναι ο φυσικός χώρος του Snehta (Ι. Δροσοπούλου 47), όπου οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα ανοίξουν τα studios τους και το κοινό θα μπορέσει να δει από κοντά την πρακτική που ακολουθούν οι φετινοί συμμετέχοντες, γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία του θεσμού. Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα ανοιχτό event, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες, τους καλλιτέχνες, αλλά και τους κατοίκους της γειτονιάς να απολαύσουν το ποτό τους στους χώρους των καλλιτεχνών.
Ώρα έναρξης: 10.30
Για συμμετοχή στη δράση, είναι απαραίτητη η κράτηση -από τις 9/5- ΕΔΩ

Α' Κοιμητήριο Αθηνών | Υπαίθρια γλυπτοθήκη | Σάββατο 21 Μαΐου
Ένας περίπατος στα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης Ελλάδος και μία γνωριμία με αρχιτεκτονικούς τύπους και εκφράσεις της ταφικής γλυπτικής, όπως παρουσιάζονται στο Κοιμητήριο της πρωτεύουσας: Από τις απλές επιτύμβιες πλάκες, έως τις στήλες με γλυπτική επίστεψη, ολόγλυφα και ανάγλυφα έργα, καθώς και ναϊσκόμορφα μνημεία. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Α’ Κοιμητηρίου, θα μάθουν για τους γλύπτες και μαρμαρογλύπτες που εργάστηκαν εκεί, καθώς και για τη σχέση τους με την αρχαία ελληνική τέχνη και τον ρομαντισμό.
Ώρα έναρξης: 11.00
Για συμμετοχή στη δράση, είναι απαραίτητη η κράτηση -από τις 16/5- ΕΔΩ

Α' Κοιμητήριο Αθηνών | Στον τόπο όπου κοιμούνται οι ποιητές | Σάββατο 28 Μαΐου
Παλαμάς, Σικελιανός, Σεφέρης, Ελύτης, Κ. & Ε. Ουράνη, Μαλακάσης, Ξενόπουλος, Σουρής, Μυριβήλης, Καμπύσης, Βάρναλης, Λουντέμης. Μία περιήγηση στα μνημεία των ποιητών και των λογοτεχνών στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Στη διάρκεια του περιπάτου θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων τους.
Ώρα έναρξης: 11.00
Για συμμετοχή στη δράση (ελληνικά), είναι απαραίτητη η κράτηση -από τις 23/5- στον παρακάτω σύνδεσμο ΕΔΩ

Σκοτεινή Αθήνα – Άρθουρ Αντωνόπουλος (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) | Κυριακή 29 Μαΐου
Γεννημένος στη Μελβούρνη, ο συγγραφέας και καθηγητής αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας Άρθουρ Αντωνόπουλος, μάς οδηγεί σε μια Αθήνα που αποτελεί σκηνικό μιας ιστορίας μυστηρίου. Στην ιστορία αυτή, σύγχρονα πρόσωπα της πόλης έχουν απροσδόκητες συναντήσεις με πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία.
Η «Σκοτεινή Αθήνα», είναι μια συναρπαστική αστυνομική περιπέτεια στους δρόμους της πόλης, με πρωταγωνιστές τα κρυφά σύμβολα αλλά και τα ιστορικά μνημεία που την κοσμούν. Η αθηναϊκή διαδρομή της 29ης Μαΐου, αναδεικνύει τη μετάβαση της Αθήνας από το χθες στη σύγχρονη ελκυστική και ιστορική μεγαλούπολη. Ακολουθώντας τα βήματα της ηρωΐδας του βιβλίου του, που προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι μιας συνωμοσίας, η διαδρομή ξεκινά από το Δημαρχείο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά) και θα συνεχιστεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και τα θαμμένα Τείχη της πόλης και στην Παλιά Βουλή. Έπειτα θα κατευθυνθεί προς τα ιστορικά κτίρια του Συντάγματος και τους εμπορικούς δρόμους (Ερμού και Σταδίου) για να καταλήξει στο Ζάππειο.
Ώρα έναρξης: 11.00
Για συμμετοχή στη δράση (ελληνικά), είναι απαραίτητη η κράτηση -από τις 24/5- ΕΔΩ
Η διαδρομή θα επαναληφθεί στα αγγλικά, την ίδια μέρα στις 13.00, με απαραίτητη κράτηση – από τις 24/5- ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Το λάθος της Μέριλιν ήταν ότι βρέθηκε στην αγκαλιά των Κένεντι στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου


ΕΠΟ: Τελικός Κυπέλλου με 50.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ!


Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στην UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης