Η Εθνική Λυρική Σκηνή κατακτά τη Νέα Υόρκη και τιμά τη Μαρία Κάλλας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή κατακτά τη Νέα Υόρκη και τιμά τη Μαρία Κάλλας

Θα παρουσιάσει τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι  που σημάδεψε ανεξίτηλα με την συγκλονιστική ερμηνεία της η κορυφαία διεθνώς Ελληνίδα λυρική ερμηνεύτρια

Maria_Callas
H Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ανοίγει τα φτερά της και πετά μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μετά από περίπου τρία χρόνια συνομιλιών και συνεννοήσεων ανακοινώνει, με εύλογο ενθουσιασμό, την πρώτη της μεγάλη συμπαραγωγή με την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης όπου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η «Μήδεια» του Κερουμπίνι για να ταξιδέψει, αμέσως μετά, στην Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου πριν επιστρέψει στην Αθήνα, στις αρχές του 2023.
Metropolitan_Opera_House
Η περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης

Πρόκειται για την πιο δυναμική, μέχρι σήμερα, κίνηση εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία έχει ήδη παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα δουλειά της στην Ευρώπη αποκτώντας ένα λαμπερό, διεθνές καλλιτεχνικό πρόσωπο.

Η επιλογή του έργου, της «Μήδειας» του Κερουμπίνι, μόνον τυχαία δεν είναι καθώς το λιμπρέτο του είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ενώ παράλληλα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την αξεπέραστη Μαρία Κάλλας, τα 100 χρόνια από τη γέννηση της οποίας συμπληρώνονται το 2023, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέτειο.

Η Κάλλας ήταν εκείνη που επί της ουσίας έφερε στο φως το ξεχασμένο έργο του Κερουμπίνι παρουσιάζοντάς το, το 1953, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου. Η συγκλονιστική ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό οπερατικό ρόλο ανέδειξε ιδανικά το έργο το οποίο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε ένα ιστορικό ανέβασμα, το 1960, με την σκηνοθετική προσέγγιση του Αλέξη Μινωτή, τα σκηνικά και τα κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Περισσότεροι από 17.000 θεατές που είχαν συρρεύσει από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποθέωσαν την Ελληνίδα θεά της παγκόσμιας όπερας.
Κλείσιμο
Callas_-_Epidauros
Η Μαρία Κάλλας ως «Μήδεια» αποθεώνεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι του 1961

Στο νέο της ανέβασμα την «Μήδεια» σκηνοθετεί ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, τα κοστούμια έχει φιλοτεχνήσει η Doey Lüthi, τους φωτισμούς έχει κάνει η Paule Constable, τον σχεδιασμό των προβολών η S. Katy Tucker και την κινησιολογία η Jo Meredith.

ELS_-_Midea_-_New_York


«Είμαστε ευτυχείς που ανακοινώνουμε σήμερα μια συμπαραγωγή με τεράστια σημασία για τη διεθνή πορεία του Οργανισμού μας, την οποία προετοιμάζουμε για πάνω από τρία χρόνια, έχοντας την αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Προέδρου του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου. Η Μήδεια είναι το “ντεμπούτο” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αμερική και ανυπομονούμε να την παρουσιάσουμε στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης και προσθέτει: «Με τη συμπαραγωγή αυτή, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τα φτερά της και εκτός Ευρώπης και συνομιλεί με τρία από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Αμερικής. Η Μήδεια δεν είναι ένας τυχαίος τίτλος, αλλά μια όπερα απολύτως συνδεδεμένη με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και γιατί η ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στην παραγωγή της ΕΛΣ στην Επίδαυρο το 1960 είναι ένα βαρυσήμαντο ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε να την παρουσιάσουμε το 2023, έτος κατά το οποίο θα εορταστούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας όλων των εποχών».

Ειδήσεις σήμερα:

Για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία κατηγορεί ο Σάντσεθ την Ρωσία

Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Η Ρωσία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με πώληση πετρελαίου, λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης