Η Επανάσταση του 1821 και οι μυστικές εταιρίες

Η Επανάσταση του 1821 και οι μυστικές εταιρίες

Ποιός ήταν ο ρόλος συγκεκριμένων μυστικών εταιριών πριν και μετά την Επανάσταση στην προώθηση των απελευθερωτικών προσπαθειών της Ελλάδας

cover-1821
Η Επανάσταση του 1821 είναι αναμφισβήτητα ένα κορυφαίο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης έγιναν πολλές εκδηλώσεις.

Παράλληλα είχαμε την έκδοση (ή και την επανέκδοση) μιας σειράς βιβλίων για το 1821. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστή θέση λόγω της θεματολογίας του και της προσεγμένης από τεχνικής και αισθητικής πλευράς, έκδοσης, κατέχει κατά την άποψή μας, το βιβλίο «1821 + ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ» που κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΤΥΠΟ (Θεσσαλονίκη, Α’ Έκδοση Απρίλιος 2021).

Στο βιβλίο αυτό αναλύεται μέσα από τα κείμενα τεσσάρων συγγραφέων ο ρόλος των μυστικών εταιριών και των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν σ’ αυτές, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και δευτερευόντως τα άλλα επαναστατικά κινήματα της εποχής.
imero

«Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται ο ρόλος συγκεκριμένων μυστικών εταιριών πριν και μετά την Επανάσταση στην προώθηση των απελευθερωτικών προσπαθειών της Ελλάδας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε οργανώσεις όπως ο Τεκτονισμός, ο Καρμποναρισμός και βεβαίως η Φιλική Εταιρεία και η προσπάθειά τους στην δικτύωση και υποστήριξη του εθνικού αγώνα, ενώ άλλα κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε σημαντικές προσωπικότητες συνδεδεμένες με μυστικές εταιρίες που είτε μέσα από την πολιτική τους δράση είτε μέσα από την πνευματική τους δημιουργία γονιμοποίησαν χιλιάδες συνειδήσεις που αποτέλεσμά τους είναι η σημερινή ελεύθερη Ελλάδα». (Από τον πρόλογο του βιβλίου).
Κλείσιμο
Scan_0019
Scan_0020

Αναλυτικά τα κεφάλαια του βιβλίου:

Οι Μυστικές Εταιρίες στις Επαναστάσεις στον Κόσμο – Οι Εταιρίες που προετοίμασαν το 1821 -Ο Τεκτονισμός στην Ελλάδα - Ο Ρόλος του Τεκτονισμού στην Επανάσταση του '21 - Οι Καρμπονάροι - Η Μυστική Εταιρία του Ρήγα Βελεστινλή - Η Φιλική Εταιρία - Ιωάννης Καποδίστριας - Φιλέλληνες και Μυστικές Οργανώσεις - Λόρδος Μπάιρον - Ανδρέας Κάλβος - Διονύσιος Σολωμός - Μυστικές Εταιρίες στην Ελεύθερη Ελλάδα

Συγγραφείς των κεφαλαίων του βιβλίου είναι οι: Στέφανος Ελμάζης – Αλέξης Καραδάς – Χριστίνα Λάσκη και Μιχάλης Στούκας
Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι Στέφανος Ελμάζης και Χριστίνα Λάσκη.

Να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο υπάρχει πλούσια και εντυπωσιακή εικονογράφηση προσώπων και γεγονότων της εποχής με την οποία ασχολείται.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία

Διονύσης Χαριτόπουλος: Οι άγνωστες ιστορίες για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του

Αναβλήθηκε για τις 4 Απριλίου η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης αθλήτριάς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης