«Έξυπνες» ιστορικές πινακίδες σε δρόμους της Αθήνας «επανασυστήνουν» το Φιλελληνικό Κίνημα

«Έξυπνες» ιστορικές πινακίδες σε δρόμους της Αθήνας «επανασυστήνουν» το Φιλελληνικό Κίνημα

Μια καινοτόμα δράση με 62 πινακίδες προϊόν συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

δημοσ1
Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν, Μάγερ. Οι σπουδαίοι αυτοί Φιλέλληνες, όπως και πολλοί ακόμη, χαρίζουν την αίγλη τους σε πολλούς μικρούς και μεγάλους δρόμους της Αθήνας, υπενθυμίζοντας κάθε φορά στους περαστικούς την τεράστια συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην Ελληνική Επανάσταση, πριν από δύο αιώνες, καθώς και στην πρόοδο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων -μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- με την ΕΛΛΕΤ, η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», υλοποιήθηκε με στόχο όχι μόνο να τιμηθεί ο ρόλος των σπουδαίων αυτών ξένων προσωπικοτήτων (Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Ρώσοι κ.ά.), που συνέβαλαν στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας -εκδηλώνοντας την αγάπη τους για τη χώρα είτε με ηθική είτε με υλική συμπαράσταση- αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Αθηναίο και επισκέπτη της πόλης να τους γνωρίσει περισσότερο και να κατανοήσει τη σύγχρονη ιστορία, κάνοντας απλώς μία σύντομη στάση… στους δρόμους των Φιλελλήνων.

Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία πραγματοποιείται με αφετηρία τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με την πολύτιμη συμβολή χορηγών*, τοποθετήθηκαν σε δρόμους που φέρουν ονόματα του Φιλελληνικού Κινήματος συνολικά 62 πινακίδες για 29 Φιλέλληνες. Σε αυτές προβάλλονται πορτραίτα τους, καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα- με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα των πινακίδων, όπως και της εφαρμογής συνέταξε ομάδα κορυφαίων ιστορικών.


Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή (web application), παρέχοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά επιπλέον πληροφορίες για τον Φιλέλληνα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και συνοδευτικά podcast.

Αποκαλυπτήρια στην οδό Φιλελλήνων
Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Κώστα Σταματόπουλου, των Πρέσβεων στη χώρα μας -των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζέφρυ Πάιατ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Έρνστ Ράιχελ, της Ιταλίας κας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, της Βρετανίας κ. Μάθιου Λοτζ- καθώς και της κας Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Φιλελλήνων, που τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο της δράσης, επί της ομώνυμης οδού στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο απηύθυνε σύντομη ομιλία, ο ιστορικός, Καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης.


Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, με τη συμμετοχή των βασικών συντελεστών του έργου -ιστορικών και φορέων που παραχώρησαν ψηφιακά αρχεία- των Πρέσβεων και χορηγών του έργου.



Ειδήσεις σήμερα:

Ρόπαλα, στειλιάρια, σουγιάδες και σφυριά βρήκε η ΕΛΑΣ στον σύνδεσμο που ανήκε ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη

Στα 18.825 τα νέα κρούσματα, 106 θάνατοι, 561 οι διασωληνωμένοι

Συγκίνηση στην κηδεία του Πάνου Νάτση - Φίλοι και συνάδελφοι του λένε «αντίο» (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης