ΑΒΒΑ και Adele εκτόξευσαν τις πωλήσεις δίσκων βινυλίου το 2021

ΑΒΒΑ και Adele εκτόξευσαν τις πωλήσεις δίσκων βινυλίου το 2021

«Πρωταθλητής» στις μουσικές πωλήσεις το streaming, είδος προς εξαφάνιση το CD

adelle_new_xr
Το βινύλιο επιστρέφει, σταδιακά, στις παλιές του δόξες χάρη σε κάποιους, λίγους, καλλιτέχνες και συγκροτήματα και βεβαίως το δικό του διαχρονικό «άρωμα». Ενώ λοιπόν την πρώτη δεκαετία του 2000 οι δίσκοι βινυλίου έμοιαζαν είδος προς εξαφάνιση και προτιμούνταν μόνον από μια μικρή ομάδα φανατικών του είδους, πλέον διεκδικεί μια δυναμική θέση στις παγκόσμιες μουσικές πωλήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία, μια από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές μουσικές αφορές του κόσμου, στην οποία οι πωλήσεις βινυλίων αυξήθηκαν το 2021 κατά 23% σε σχέση με την προγούμενη χρονιά, αγγίζοντας τα πέντε εκατομμύρια, για πρώρτη φορά μετά το 1991.
ABBA_Voyage_Vinylio
Το νέο άλμπουμ των θρυλικών ABBA ήταν αυτό με τις υψηλότερες πωλήσεις σε μορφή βινυλίου στη Βρετανία
Πρωταθλητές της χρονιάς, σε πωλήσεις δίσκων βινυλίου, αναδείχτηκαν, οι θρυλικοί ABBA με την πολυαναμενόμενη δισκογραφική επιστροφή τους, το άλμπουμ «Voyage», να εκτοξεύεται στην κορυφή των μουσικών προτιμήσεων. Ακολουθεί η Adele με το «30», που «τρέλανε» τα μηχανάκια των παγκόσμιων τσαρτ ενώ μεγάλη ζήτηση είχε και το «Equals» του Ed Sheeran.
Ed_Sherran_vilylio
Ο Ed Sheeran βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα με τους καλλιτέχνες που πούλησαν περισσότερα βινύλια το 2021
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι πωλήσεις των CD συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με την μείωση το 2021 να ανέρχεται σε 12% σε σχέση με το 2020. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως η εποχή που το CD αποτελούσε τον «πρωταθλητή» των δισκογραφικών πωλήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Κλείσιμο
Παρόλα αυτά το streaming παραμένει ξεκάθαρα ο πιο δημοφιλής τρόπος διανομής και πώλησης μουσικής με τα ποσοστά του να επικρατούν όλων των άλλων ειδών σε συντριπτικό βαθμό , ξεπερνώντας το 80% των συνολικών πωλήσεων. Μέσα στο 2021 μάλιστα οι μουσικές πωλήσεις μέσω streaming αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο σε σχέση με το 2020.

Υπάρχουν όμως, παρόλα αυτά, και αρκετοί ακροατές δύο ταχυτήτων, αυτοί που δεν αρκούνται απλά στο να κατεβάσουν τα νέα τραγούδια του αγαπημένου τους καλλιτέχνη αλλά επιθυμούν, ταυτόχρονα, να προμηθευτούν το άλμπουμ σε μια μορφή πιο χειροπιαστή, παραδοσιακή και γοητευτική όπως είναι κατά κύριο λόγο το βινύλιο και δευτερευόντως η κασέτα που επίσης επιστρέφει, σιγά – σιγά, στην παγκόσμια δισκογραφική αγορά.

Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρα 2 εκατ. ευρώ ζητούν οι απαγωγείς του Κυπαρίσση - Έστειλαν φωτογραφίες του στον αδελφό του

Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Μέχρι τις 2:00 το ρεβεγιόν

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη με αύξηση των κρουσμάτων και 800 διασωληνωμένους 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης