«Ο Βασιλιάς της λύπης»: Νταλάρας, Πασχαλίδης και Κυρμιζή ερμηνεύουν τα νέα τραγούδια του Νίκου Γρηγοριάδη

«Ο Βασιλιάς της λύπης»: Νταλάρας, Πασχαλίδης και Κυρμιζή ερμηνεύουν τα νέα τραγούδια του Νίκου Γρηγοριάδη

Περιλαμβάνει ποιήματα μελοποιημένα από τον τραγουδοποιό

Nikos_Grigoriadis
Μια ευχάριστη μουσική έκπληξη αποτελεί η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του συνθέτη, τραγουδοποιού και παραγωγού Νίκου Γρηγοριάδη με τίτλο «Ο Βασιλιάς της λύπης». Πρόκειται για μια δουλειά γεμάτη ποίηση, όμορφες μελωδίες αλλά και δυνατές ερμηνευτικές συμμετοχές όπως αυτή του Γιώργου Νταλάρα, του Μίλτου Πασχαλίδη και της Κατερίνας Κυρμιζή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Γρηγοριάδης καταπιάνεται με την μελοποίηση. Επέλεξε στίχους των Καρυωτάκη, Σέλλεϊ, Μελισσάνθης, Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας, που τον συγκινούν βαθιά, και τους «έντυσε» με τις λιτές αλλά ιδιαίτερα γοητευτικές μουσικές του.

Παρόλο που τα περισσότερα ποιήματα, αλλά και οι στίχοι, διαπραγματεύονται την απώλεια και την αδικία, ο συνθέτης-τραγουδοποιός τα προσέγγισε με την τρυφερότητα και την αξιοπρέπεια του πιστού, με το μουσικό ένστικτο προσανατολισμένο στην ελπίδα και στο φως της. Στο άλμπουμ «Ο Βασιλιάς Της Λύπης», δεν υπάρχει τίποτα περιττό, τίποτα βαρύγδουπο ή επιτηδευμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις μελωδικές γραμμές, στις ερμηνείες, στην ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο ίδιος ο δημιουργός και συνολικά στην παραγωγή που την υπογράφει η ομάδα των Νίκου Γρηγοριάδη, Κατερίνας Κυρμιζή και Ηλία Λάκκα.

Ο Νίκος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα αυτοδίδακτος κι αργότερα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο. Έχει εργαστεί ως μουσικός σε νυχτερινά κέντρα, στη δισκογραφική εταιρεία Λύρα και ως καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση. Έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ: «Στη Μοναξιά Του Φάρου» (1995), «Αλφάδι» (2000) και το οργανικό «Faros» (1997) όπου πολλές συνθέσεις συμπεριλήφθηκαν σε σημαντικές συλλογές οργανικής μουσικής του εξωτερικού και δυο άλμπουμ συνεργασίας με την Κατερίνα Κυρμιζή: «Είναι Εδώ!» (2009) και «Λάρβα» (2015). Έχει δώσει τα τραγούδια «Στην πίσω τσέπη του Blue Jean», «Το Κοράλι» και «Γυμνή Από Αγάπη» στην προσωπική δισκογραφία της Κατερίνας Κυρμιζή κι έχει επιμεληθεί τις παραγωγές των άλμπουμ της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης