Ο Χρήστος Χωμενίδης φέρνει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος

Ο Χρήστος Χωμενίδης φέρνει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος

Συγχαρητήρια  από την Λίνα Μενδώνη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο- «Είναι μια "Νίκη" για την Ελλάδα», δηλώνει ο ίδιος

Xomenidis
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκου Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Νίκη» (Πατάκης). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση στον χώρο του βιβλίου και μια μεγάλη προσωπική επιτυχία του συγγραφέα ο οποίος στάθηκε αφορμή να ακουστεί το όνομα της Ελλάδας για έναν λόγο σημαντικό, όπως είναι η λογοτεχνία.

Δικαίως λοιπόν ο ίδιος νιώθει ευτυχής: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη «Νίκη». Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. »Ευχαριστώ πολύ!» έγραψε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.



Τα συγχαρητήριά του στον Χρήστο Χωμενίδη για την βράβευσή του με το βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του, προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η «Νίκη» του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της. Και προσφέρει μεγάλη χαρά σε όλους όσοι παρακολουθούν τα βιβλία του, τον καθημερινό δημόσιο λόγο και την κοινωνική του παρουσία.

Στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Ως Πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος με τον οποίο μοιραζόμαστε, συχνά, σκέψεις και προβληματισμούς. Εύχομαι να συναντήσει στον δρόμο του και άλλες διακρίσεις. Να ακονίζει πάντα την φαντασία του στην πραγματικότητα, κρατώντας το ίδιο τολμηρή την πέννα του. Και να παραμείνει ένας δυναμικός συγγραφέας και, ταυτόχρονα, ένας ζωντανός παρατηρητής της ζωής και ενεργός πολίτης της πατρίδας μας».


Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του, προσωπική...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, November 15, 2021


Τα θερμά της συγχαρητήρια για την σημαίνουσα αυτή διάκριση εξέφρασε στον Χρήστο Χωμενίδη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη και στη «Νίκη», αποτελεί μια σπουδαία διάκριση, όχι μόνο για τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος έχει κερδίσει εδώ και χρόνια την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, της κριτικής και των συναδέλφων του, αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία. Το έργο του Χρήστου Χωμενίδη τιμά τα Ελληνικά Γράμματα, τιμά την Ελλάδα. Βασίστηκε σε ένα ελληνικό θέμα, στο τραυματικό μέρος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας για να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και ενωτικό. Με το έργο του, ο Χρήστος Χωμενίδης στρέφει τον κόσμο στην ανάγνωση. Με τη «Νίκη», στρέφει τη ματιά της Ευρώπης στην Ελληνική Λογοτεχνία. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και πιστεύω ότι η «Νίκη» θα συναντήσει, εκτός από το ελληνικό, και το διεθνές κοινό».

Κλείσιμο
Με θερμά λόγια μίλησε για τον Χρήστο Χωμενίδη και το έργο του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Χρήστος Χωμενίδης μας προσφέρει σήμερα τη μεγάλη χαρά της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη ''Νίκη'' του. Θερμά συγχαρητήρια! Το άξιζε. Τιμά τα ελληνικά γράμματα. Η μεγάλη κοινότητα των αναγνωστών του βιβλίου ξέρει πόσα πολλά σημαίνει η νίκη της ''Νίκης''. Είμαι δε σίγουρος ότι ο Χρήστος Χωμενίδης προσλαμβάνει τη βράβευση αυτή όχι ως επιβεβαίωση αλλά ως πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του σε διεθνές επίπεδο. Ως έμπνευση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός στα αζήτητα του «Ελπίς» ο 41χρονος μηχανικός από τη Ζαχάρω

Στους 551 ανέβηκαν οι διασωληνωμένοι, 72 θάνατοι, 6.950 τα κρούσματα

Γονείς-αρνητές κρατούν 34 παιδιά μακριά από το σχολείο στη Λάρισα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης