Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φέρνει στο φως νέα μυστικά - Φωτογραφίες

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φέρνει στο φως νέα μυστικά - Φωτογραφίες

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής υποθαλάσσιας έρευνας και ποια τα νέα εργαλεία για την τεκμηρίωση του ναυαγίου

Ναυαγιο_Αντικυθηρων_1
Κομμάτι – κομμάτι συμπληρώνεται το σύνθετο παζλ του εντυπωσιακού όσο και ιστορικά πολύτιμου Ναυαγίου των Αντικυθήρων το οποίο, παρά τα ευρήματα που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, συνεχίζει να κρύβει πολλά και μεγάλα μυστικά. Πριν έναν περίπου μήνα ολοκληρώθηκε ο ετήσιος κύκλος των διερευνητικών εργασιών επιφέροντας επιπλέον ευρήματα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το βυθισμένο από τον 1ο αιώνα π.Χ πλοίο που κουβαλούσε πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών.

Ναυαγιο_Αντικυθηρων_2

Σε αυτή τη φάση της η υποθαλάσσια έρευνα επικεντρώθηκε στη λεπτομερή αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, μέσω της δημιουργίας ενός πλήρους φωτογραμμετρικού τρισδιάστατου μοντέλου του σε υψηλή ανάλυση, το οποίο θα δίνει σαφέστερη εικόνα σχετικά με την κατανομή των ευρημάτων και αποτελεί, παράλληλα, τη βάση για τον σχεδιασμό των νέων ερευνών που θα ακολουθήσουν. Στόχος είναι να ενσωματωθούν στο μοντέλο αυτό παλαιά και νέα ευρήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρως τεκμηριωμένη εικόνα που ελληνικού ναυαγίου η ανακάλυψη του οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ από τα ευρήματα των φετινών ερευνών ξεχωρίζει το τμήμα ενός μαρμάρινου αγάλματος το οποίο βρέθηκε κάτω από έναν ογκόλιθο μεγάλου βάρους. Βρέθηκαν επίσης ορισμένα θραύσματα κεραμικών αλλά και κάποια μικρά δομικά στοιχεία του πλοίου από ξύλο και χαλκό από τα οποίου προκύπτουν στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα για την χρονολόγηση του ναυαγίου αλλά και για το φορτίο που μετέφερε.
Ναυαγιο_Αντικυθηρων_3
Κλείσιμο
Το νέο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα της υποβρύχιας έρευνας του ναυαγίου των Αντικυθήρων πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, και του Lorenz E. Baumer, καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πράσινο φως» από τις βρετανικές αρχές για το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού

100 επιπλέον περιπολικά τη νύχτα στους δρόμους της Αττικής

Ερευνα για την καταγγελία βιασμού καθηγήτριας από προϊστάμενό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης