Εντίτα Γκρουμπέροβα: Πέθανε το «Αηδόνι της Σλοβακίας» - Δείτε βίντεο με κορυφαίες ερμηνείες της

Εντίτα Γκρουμπέροβα: Πέθανε το «Αηδόνι της Σλοβακίας» - Δείτε βίντεο με κορυφαίες ερμηνείες της

Η ζωή και η καριέρας της σπουδαίας σοπράνο που κατέκτησε τον κόσμο - Πότε είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα

Εντιτα_Γκρουμπεροβα
Μία από τις κορυφαίες σοπράνο του κόσμου, η Εντίτα Γκρουμπέροβα, γνωστή και ως το «Αηδόνι της Σλοβακίας», έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών προκαλώντας συγκίνηση τους διεθνείς κύκλους της όπερας. Άφησε εποχή με την άρτια τεχνική της και τις συγκλονιστικές ερμηνείες της σε κορυφαίους οπερατικούς ρόλους και είχε φανατικούς θαυμαστές σε όλη την υφήλιο οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να την απολαύσουν σε κάθε ζωντανή της εμφάνιση.
Edita GRUBEROVA & Neil SCHICOFF. Libiamo. La Traviata. G. Verdi.

Γεννημένη το 1946 στην Μπρατισλάβα, έκανε πλούσιες μουσικές σπουδές στην πατρίδα της και από πολύ νωρίς μπήκε στους κόλπους του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας. Το επίσημο ντεμπούτο της, ωστόσο, έγινε το 1968, στην πασίγνωστη όπερα του Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης», ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ροζίνα.

Η διεθνή καριέρα της εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1977, με την συγκλονιστική εμφάνισή της στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, ως Βασίλισσα της Νύχτας, στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ. Η πορεία της για την κατάκτηση του κόσμου είχε ξεκινήσει!
EDITA GRUBEROVA - CASTA DIVA


Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις της στις διασημότερες αίθουσες του κόσμου από την Σκάλα του Μιλάνου και το Κόβεν Γκάρνεν μέχρι την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης αλλά και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της όπερας όπως ο σπουδαίος μαέστρος Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, με τον οποίο συναντήθηκε το 1977, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, στην όπερα «Δον Κάρλος» αλλά και ο Λουστιάνο Παβαρότι με τον οποίο ένωσε τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της το 1981, στον «Ριγκολέττο».

Edita Gruberova & Luciano Pavarotti - Rigoletto 4
Κλείσιμο


Κατά την διάρκεια της λαμπρής καριέρας της η Εντίτα Γκρουμπέροβα αναμετρήθηκε επάξια με τους πλέον δημοφιλής οπερατικούς ρόλους μεταξύ των οποίων η Τζίλντα από «Ριγκολέττο», η Βιολέττα από την «Τραβιάτα», η Ελβίρα από την «Λουτσία ντι Λάμερμουρ» κ.α. Αρκετές από τις εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις της είχαν ηχογραφηθεί και δισκογραφηθεί και είχαν κυκλοφορήσει σε Cd και DVD.

Το ελληνικό κοινό είχε την τύχη να την απολαύσει ζωντανά το 1997 στο Ηρώδειο, κατά την διάρκεια μιας συναυλίας του Φεστιβάλ Αθηνών, πλαισιωμένη από την Ορχήστρα της Βασιλικής Οπερας του Κόβεντ Γκάρντεν, υπό τη διεύθυνση του Πάολο Ολμι

Η τελευταία εμφάνισής της στη σκηνή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019, στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ελισάβετ, στην όπερα «Roberto Devereux».

Edita Gruberova - Gilda


Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου - «Κανένας λόγος ανησυχίας», λένε οι σεισμολόγοι

Cindy Kimberly: Το καυτό εξώφυλλο - Πώς έγινε διάσημη εν μία νυκτί

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι άνθρωποι - Τι δείχνουν τα ποσοστά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης