Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου - «Κανένας λόγος ανησυχίας», λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου - «Κανένας λόγος ανησυχίας», λένε οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Λέκκας: «Δεν αναμένεται τσουνάμι, ούτε ισχυροί μετασεισμοί» - «Δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα», λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας 

seismografos_art
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται  156 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το εστιακό βάθος ήταν στα 66,3 χιλιόμετρα.

seismos12



Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Πιο έντονα αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση στα νησιά Κάσο και Κάρπαθο. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα έντονη και δεν προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους του νησιού ούτε και έχουν καταγραφεί ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές. Ανάλογα δεδομένα υπήρξαν και στο νησί της Καρπάθου, ενώ λιγότερο αισθητός έγινε ο σεισμός στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Την ίδια ώρα, ξένα Μέσα μεταδίδουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Κλείσιμο
Η Αλεξάνδρεια στα παράλια της Μεσογείου και το Ασιούτ στην Άνω Αίγυπτο είναι μεταξύ των πόλεων, κάτοικοι των οποίων αναφέρουν πως τα σπίτια τους και κτίρια ταρακουνήθηκαν από το σεισμό.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρχές για θύματα.



Μιλώντας στο protothema, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σεισμό που επιβεβαιώνει την ευρύτερη διέγερση στην περιοχή κάτι που μπορεί να δώσει γεγονότα αλλά στον θαλάσσιο χώρο.

«Επειδή είναι ένας σεισμός βάθους αυτό διευκολύνει στο να γίνει αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή και δεν αναμένεται κάποιο τσουνάμι ούτε ισχυροί μετασεισμοί», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cf35ycbcc1bd-se)

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στα ανοικτά της Καρπάθου λίγο μετά τις 8:30 το πρωί.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cf35zo6lxdzt-se)


«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους -είναι στα 66χλμ- μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα.

Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται.

Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cf35h43x1iap-se)



Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί πεθαίνουν νέοι άνθρωποι από κορωνοϊό - Τι δείχνουν τα ποσοστά

Ντόρα Μπακογιάννη: Ξεκινά ανοσοθεραπεία - «Βροχή» συμπαράστασης στη μάχη με τον καρκίνο

Αναδρομικά: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται στο τέλος Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης