Μουσείο Μπενάκη: Δύο φιλελληνικά έργα του Ντελακρουά ήρθαν από το Λούβρο στην Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη: Δύο φιλελληνικά έργα του Ντελακρουά ήρθαν από το Λούβρο στην Αθήνα

Παρουσιάζονται στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» που θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 7 Νοεμβρίου

Benaki_Celacroix_2
Δύο έργα του σημαντικού Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, από τη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου, προστέθηκαν πρόσφατα στην μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «1821 Πριν και Μετά».

Τα έργα αυτά είχε εξ αρχής προγραμματιστεί να ταξιδέψουν από το Παρίσι στην Αθήνα για την έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της στις στις 14 Μαΐου, οι περιορισμοί ωστόσο στις μετακινήσεις που επέβαλαν τα μέτρα για την διασπορά της πανδημίας, κατέστησαν ανέφικτο αυτό το ταξίδι.

Μέσα στο καλοκαίρι, και αφού η κίνηση ανθρώπων και έργων τέχνης είχε αποκατασταθεί, τα έργα του Ντελακρουά έφθασαν στην Ελλάδα συνοδευόμενα από έναν επιμελητή του Μουσείου του Λούβρου και πήραν τη θέση τους ανάμεσα σε άλλες δημιουργίες φιλελλήνων ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα οι οποίοι συγκινήθηκαν από τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, εμπνεύστηκαν από αυτόν και τον στήριξαν με πολλούς τρόπους.

Τα έργα εκτίθενται στην δεύτερη ενότητα της έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάσταση και είναι τα Δύο σπουδές για σουλιώτικες φορεσιές, λάδι σε χαρτόνι, 43x46 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 3639 Σπουδή για μαροκινές παντόφλες, λάδι σε μουσαμά, 16,5x20,5 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 1953_4

Πρόκειται για έργα μεγάλης ζωντάνιας καμωμένα με σβέλτες και τολμηρές πινελιές. Δείχνουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη να ζωντανέψει την κίνηση των φορεσιών και να μελετήσει το φως πάνω στις χρυσοκέντητες παντόφλες πριν τα εντάξει σε κάποια μεγαλόπνοη σύνθεση.

Με έργα μεγάλης κλίμακας, όπως Η σφαγή της Χίου, αλλά και μικρότερης, όπως τα δύο που ταξίδεψαν από το Παρίσι στην Αθήνα, ο Ευγένιος Ντελακρουά κινητοποίησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ της Επανάστασης αλλά παράλληλα εξασφάλισε για τις επόμενες γενιές την «οπτική μαρτυρία» των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Κλείσιμο
Η έκθεση «1821 Πριν και Μετά» θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου του 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Μετανιωμένη η νύφη του ISIS, ικετεύει τη Βρετανία να την αφήσει να επιστρέψει - «Ήμουν ηλίθια τότε» (βίντεο)

Γαλλία: Ο «Γουάινστιν της μόδας» τη γλιτώνει λόγω παραγραφής - Διαμαρτυρίες από τα μοντέλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης