Γαλλία: Ο «Γουάινστιν της μόδας» τη γλιτώνει λόγω παραγραφής - Διαμαρτυρίες από τα μοντέλα

Γαλλία: Ο «Γουάινστιν της μόδας» τη γλιτώνει λόγω παραγραφής - Διαμαρτυρίες από τα μοντέλα

Η Κάρε Ότις και άλλα πρώην μοντέλα που έχουν καταγγείλει τον διευθυντή του Elite Agency Ζεράλντ Μαρί ζητούν να αλλάξουν οι νόμοι στη Γαλλία για τη σεξουαλική κακοποίηση - «Ο βιασμός δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξεως»

gerald_marie
Τον έχουν αποκαλέσει «Γουάινστιν της μόδας». Πρώην μοντέλα καταγγέλλουν ότι τις βίασε και τις κακοποίησε. Και παρότι μίλησαν δημόσια και θέλουν να προχωρήσουν σε δικαστικές διαδικασίες, πλέον είναι αργά. Κι αυτό επειδή ο διευθυντής του πρακτορείου Elite Agency Ζεράλντ Μαρί μάλλον τη «γλιτώνει» λόγω παραγραφής.

Ανάμεσα στις γυναίκες που καταγγέλλουν τον Μαρί είναι και το πρώην μοντέλο Κάρε Ότις. Ωστόσο όλες οι πράξεις που καταγγέλθηκαν έγιναν τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια. Σύμφωνα με τους νόμους της Γαλλίας, οι εισαγγελείς έχουν δεμένα τα χέρια τους για να ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες.

Η παραγραφή έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στις καταγγέλλουσες. Όπως υποστηρίζουν, «ο βιασμός δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης». Ορισμένα μοντέλα ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι και έδωσαν ακρόαση στη γαλλική γερουσία, ζητώντας «να αλλάξει ο νόμος». Σε συνάντηση με τη Γερουσιαστή Ναταλί Γκουλέ, οι γυναίκες, ζήτησαν είτε να αυξηθεί ο χρόνος παραγραφής για τα αδικήματα της σεξουαλικής επίθεσης και του βιασμού, είτε να καταργηθεί εντελώς.


Former models expose the ugly truth of the beauty industry | 60 Minutes Australia
Κλείσιμο




«Μου πήρε δεκαετίες να συμβιβαστώ και να μιλήσω δημόσια» λέει η Κάρε Ότις

Η Κάρε Ότις είπε στους γερουσιαστές ότι χρειάστηκε «δεκαετίες για να συμβιβαστεί με αυτό που της συνέβη και δεκαετίες για να μιλήσει δημόσια» και να καταγγείλλει τον Ζεράλντ Μαρί, ο οποίος αρνείται όλες τις καταγγελίες.

Το πρώην σούπερ μοντέλο είπε κατά την ακρόαση ότι το ποινικό σύστημα δεν εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα των επιζώντων και πρόσθεσε ότι «οι νόμοι στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο πρέπει να αντανακλούν την επιστήμη και τη ζωντανή εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης».

Από την πλευρά της, η Γκουλέ δεν απέκλεισε μια γαλλική εκδοχή ενός νόμου της Νέας Υόρκης, που δίνει στα θύματα ένα «παράθυρο ανασκόπησης» κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να εγείρουν αξιώσεις. Η Κάρε Ότις χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο νομοθέτημα για να προχωρήσει στη μήνυσή της. Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει με τροπολογία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για αλλαγές στους δικαστικούς νόμους. «Όλοι νιώθουμε το ίδιο. Πρέπει να δουλέψουμε στο καθεστώς παραγραφής» είπε η Γαλλίδα πολιτικός.




Τυχόν αλλαγή στον χρόνο παραγραφής δεν εφαρμόζεται στο παρελθόν

Ωστόσο, τυχόν αλλαγή στον υπολογισμό της παραγραφής δεν αφορά το παρελθόν, αλλά μόνο το μέλλον. Ως εκ τούτου, πρότεινε στις γυναίκες να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, όπου ενδέχεται να ικανοποιηθούν ευκολότερα.

Μέχρι στιγμής 14 γυναίκες έχουν καταγγείλει στις γαλλικές αρχές για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τον Ζεράλντ Μαρί, έναν από τους μεγαλύτερους ατζέντηδες μοντέλων στον κόσμο. Οι αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα εναντίον του. Σε ανακοίνωσή του, ο Μαρί «διαψεύδει με απογοήτευση αυτές τις ψεύτικες και δυσφημιστικές καταγγελίες».





Ειδήσεις σήμερα:

Αφγανιστάν: Αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση οι Ταλιμπάν, ένα μήνα μετά την πτώση της Καμπούλ

Δρομοκαΐτειο: Γιατρός «μοίραζε» θετικά τεστ κορωνοϊού σε υγιείς

Reuters: Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης