Η Καρύταινα τιμά το 1821 με έκθεση και προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ

Η Καρύταινα τιμά το 1821 με έκθεση και προβολή ιστορικού ντοκυμαντέρ

Αύριο και την Κυριακή αλλά  και την επόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου  στην Καρύταινα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις αφιερωμένες στους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821

karytaina_ekthesi_1821
Σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση διοργανώνονται στην ιστορική Καρύταινα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περιοδική έκθεση με έργα φιλελλήνων ζωγράφων και σημαντικά έγγραφα - ντοκουμέντα αλλά και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ βασισμένο στην πρώτη συντεταγμένη νικηφόρο μάχη του Αγώνα, στα Στενά του Αγίου Αθανασίου της Καρύταινας.  Μια έκθεση, που πέρασε από 40 κύματα μέχρι  την τελική απόφαση για την υλοποίησή της, αφού χρειάστηκε παρέμβαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη (!) για να αντιμετωπιστεί η κωλυσιεργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Τέλος καλό, όλα καλά;
karytaina_geniki


Η έκθεση με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών», που διοργανώνεται από τον Σύλλογο των Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης και την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (Ι.Ι.Ε.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα εγκαινιαστεί το πρωί της 7ης Αυγούστου στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο του Πύργου της Λεβένταινας. Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν 50 συλλεκτικές λιθογραφίες από πρώτες λιθογραφικές εκτυπώσεις των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel και Peter Von Hess και 15 συλλεκτικά βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, μαζί με σημαντικά ιστορικά έγγραφα της επαναστατικής περιόδου από τη Συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, που αφορούν στην περιοχή της Καρύταινας.

karytaina_pyrgos_leventainas

Το πυργόσπιτο της Λεβένταινας κάτω από το κάστρο της Καρύταινας όπου θα γίνει η έκθεση

Κλείσιμο
ekthgesi_evaggelio_kolokotroni


Το Ευαγγέλιο  του Κολοκοτρώνη

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει το περίφημο Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, έκδοσης του 1811, το οποίο φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καρύταινα και θα εκτεθεί μετά από άδεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως.

karytaina_ekthemata

Βιβλία ξένων περιηγητών για την Καρύταινα την περίοδο του 1821 μεταξύ των εκθεμάτων

Για σήμερα Παρασκευή είχε προγραμματιστεί η έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων με  μουσικοχορευτική βραδιά, με τίτλο «Τραγούδι και χορός στον Αγώνα», την οποία έχει επιμεληθεί ο Λαογράφος του ΕΚΠΑ Γιώργος Φραγκάκης. Ηεκδήλωση αναβλήθηκε όμως λόγω των πυρκαγιών που κατακαίνε όλη τη χώρα..

Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί στην Κεντρική Πλατεία της Καρύταινας, εκδήλωση με ομιλητές διακεκριμένους ιστορικούς, συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και τους επιστήμονες – αναστηλωτές του Κάστρου της Καρύταινας ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από τον Λογοτέχνη και Ιστορικό Γιάννη Αντωνόπουλο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στις υπώρειες του Κάστρου.

gurismata-karitaina-2

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ιστορικού ντοκυμανταίρ για την πρώτη μάχη του 1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου στην Καρύταινα




Το ιστορικό ντοκιμαντέρ 

Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 20.30, προγραμματίζεται η παρουσίαση, σε πρώτη προβολή, του δραματοποιημένου ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη στα Στενά του Αγίου Αθανασίου» που γυρίστηκε στην Καρύταινα το καλοκαίρι του 2020 με την πρωτοβουλία του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Γιάννη Μουτσούλα (Messinia view) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών». Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο αφιερωμένο στην πρώτη νικηφόρο μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα με τον Σωτήρη Κανελλάκη στο κλαρίνο. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μεγαλόπολης , αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

karytaina_vivlio_ekthesis

Το βιβλίο για την έκθεση περιλαμβάνει αντίγραφα των λιθογραφιών και των άλλων εκθεμάτων 

Οι εκδηλώσεις στη Μεθώνη
Στο μεταξύ, από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην Μεθώνη. Για την Παρασκευή 20 του μήνα έχει προγραμματιστεί στην περιοχή Τάφρος Κάστρου μουσικοχορευτική εκδήλωση. Την επομένη το πρωί θα γίνει ξενάγηση στο Κάστρο της Μεθώνης ενώ στις 9 το βράδυ, θα διεξαχθεί στην Τάφρο του Κάστρου εκδήλωση με ομιλίες ιστορικών μεταξύ των οποίων οι Κουμανούδη Μαρία, Ιστορικός, Κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Νικολάου Γεώργιος, Ανάπλ. Καθ. Παν. Ιωαννίνων. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανοπούλου Αγγελική, κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και Χρυσανθόπουλος Χρήστος: Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Καποδιστριακό σχολείο Μεθώνης και ξενάγηση στην έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση», την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Δωρίδα – Δραματικό μήνυμα από τον δήμαρχο: «Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει»

Φωτιά στην Αττική: Συνεχίζεται η αγωνία - Σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες τα κύρια μέτωπα - Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: «Μάχη» για να σωθεί το Μαντούδι - Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί από παραλίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης