Αρχαία Ολυμπία: Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου - Φωτογραφίες

Αρχαία Ολυμπία: Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου - Φωτογραφίες

Τι δήλωσε στο protothema.gr η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Εριφύλη Κόλλια - Καθ' οδόν προς την Αρχαία Ολυμπία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Arxaia_Olympia
Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο οποίος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τη μανία της φωτιάς 14 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 που τον άφησε βαθιά πληγωμένο. Το Λίκνο του Πολιτισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους έχει σκεπαστεί από τους καπνούς των εστιών φωτιάς που καίνε στη γύρω περιοχή τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το προστατέψουν.
Arxaia_Olymbia_fotia_tora_1
Εικόνα από σημείο που έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά (φωτογραφία protothema.gr)


Όπως δήλωσε στο protothema.gr η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Εριφύλη Κόλλια τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν εκκενωθεί προληπτικά εδώ και αρκετή ώρα. «Βρίσκεται σε λειτουργία όλες τις ημέρες του καύσωνα, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, το ειδικό σύστημα προληπτικής διαβροχής που ποτίζει το έδαφος και την χαμηλή βλάστηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διάδοση πυρκαγιάς» λέει η κ. Κόλλια υπογραμμίζοντας πως «παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη και όλη η περιοχή έχει γεμίσει καπνούς, έχουν ληφθεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προφύλαξη τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και του μουσείου».
Arxaia_Olympia_fotia_tora_2
Οι φλόγες ήταν ορατές το απόγευμα από τους λόφους της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτογραφία protothema.gr)


Κλείσιμο
Arxaia_Olympia_fotia_tora_
Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτογραφία protothema.gr)


Στο μεταξύ, πριν από λίγη ώρα, αναχώρησε για την Αρχαία Ολυμπία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να βρίσκεται επί τόπου και να ενημερώνεται άμεσα για την εξέλιξη της κατάστασης.
Arxaia_Olympia_fotia_2007_-_2_jog
Εικόνα από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007


Να θυμίσουμε πως στις 26 Αυγούστου του 2007 η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες, καταστροφές έκαψε το Κρόνιον Άλσος, πέρασε μέσα από το Αρχαίο Στάδιο ενώ απείλησε και το Μουσείο καθώς λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται στην περιοχή, το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα πυροσβεστικό τείχος μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου, εάν χρειαστεί, να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει σε αυτόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η μάχη σε Κρυονέρι και ρέμα Χελιδονούς - Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Αγωνία για τα δεκάδες άλογα από τους ιππικούς ομίλους

«Καμίνι» για 8η ημέρα η χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει 45 βαθμούς - Πότε θα... δροσίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης