Στον διάσημο Νεοελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον το Βραβείο Ράνσιμαν του Anglo-Hellenic League για το 2021

Στον διάσημο Νεοελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον το Βραβείο Ράνσιμαν του Anglo-Hellenic League για το 2021

Για το βιβλίο του με τίτλο  «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» - Ο Μπίτον έχει τιμηθεί 4 φορές με την εν λόγω διάκριση

beaton
Στον Ρόντρικ Μπίτον, τον διάσημο Νεοελληνιστή πανεπιστημιακό απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ράνσιμαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου Anglo-Hellenic League, που εργάζεται για την προώθηση και παρουσίαση της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το βιβλίο του Μπίτον με τίτλο «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» απέσπασε τη σημαντική διάκριση για το 2021. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 70χρονος πανεπιστημιακός κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο έχει λάβει το όνομά του από τον εκλιπόντα Βυζαντινολόγο Σερ Στίβεν Ράνσιμαν.

Συνολικά 4 φορές στο παρελθόν ο Μπίτον έχει τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο από τον σύλλογο, κάτι που αποτελεί ένα επίτευγμα ρεκόρ σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα του φετινού διαγωνισμού, ο καθηγητής Πίτερ Φράνκοπαν δήλωσε: «Είχαμε την τύχη να διαβάσουμε μερικά εκπληκτικά βιβλία φέτος, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ήταν θαρραλέα και φιλόδοξα, και αφορούσαν είτε την επαναδιατύπωση γνωστών ιστοριών, είτε αληθινά πρωτότυπες έρευνες για θέματα που σπάνια ασχολείται κανείς μαζί τους. Το βιβλίο του Ρόντι Μπίτον συνδυάζει όλες αυτές τις ιδιότητες. Δεν είναι εύκολο να γράψεις ένα ιστορικό βιβλίο για ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, καθώς αυτό απαιτεί πραγματικές ικανότητες. Το να καλύψεις πρόσφατους αιώνες της ελληνικής ιστορίας απαιτεί όμως και κουράγιο, καθώς υπάρχουν πολλές ισχυρές απόψεις για το τι πρέπει να γράφεται και πώς... Ως κριτική επιτροπή, κρίναμε ότι αυτό το υπέροχο βιβλίο ενσάρκωνε ιδανικά το πνεύμα του Βραβείου Ράνσιμαν».



Ο Τζον Κίτμερ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Anglo-Hellenic League έκανε λόγο για ένα πελώριο επίτευγμα: «Στην 35ετή ιστορία του θεσμού ο Ρόντι είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει κερδίσει το βραβείο 4 φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ειναι πολύ θετικό που οι κριτές επέλεξαν να αναγνωρίσουν αυτό το σημαντικό και επίκαιρο έργο φέτος, την χρονιά που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε εχθές, Πέμπτη 17 Ιουνίου, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom λόγω των περιορισμών για την Covid-19. Χορηγοί του Runciman Award είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Ποιος είναι ο Ρόντρικ Μπίτον

Κλείσιμο
Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Macleod Beaton) είναι συνταξιούχος πανεπιστημιακός. Διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας της έδρας «Κοραής» (Koraes), στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King's College London) από το 1988 έως το 2018.

Γεννημένος το 1951, ο Μπίτον σπούδασε στο Peterhouse, Cambridge, και αποφοίτησε με πτυχίο αγγλικής λογοτεχνίας το 1973. Έμεινε εκεί για να ολοκληρώσει τις διδακτορικές του σπουδές. Του απονεμήθηκε διδακτορικό το 1976 για τη διατριβή του «Μύθος και παράδοση στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ποίηση, μελέτη της μη εγγράμματης παράδοσης, της τεχνικής και των στόχων της, στο πλαίσιο της λυρικής και ιαμβικής ποίησης αντί της επικής.»

Ο Μπίτον θήτευσε τρία χρόνια ως μέλος του Ιδρύματος Ouranis (Ουράνης) στα Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (1977 - 80) προτού ενταχθεί στο King's College London το 1981 ως λέκτορας. Διορίστηκε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας (έδρα: Κοραής) στο King's College το 1988, και ήταν επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το 1988 έως το 1994 και από το 1995 έως το 1998 και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών από το 2012 έως το 2016. Κατείχε επίσης την Υποτροφία Major Leverhulme από το 2009 έως το 2012. Αποσύρθηκε από την προεδρία του King's College το 2018.

Το 2013, ο Μπίτον εξελέγη Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Εκλέχτηκε επίσης Μέλος του King's College London το 2018. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής από τον πρώην Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη δια βίου συμβολή του στην προώθηση των μεσαιωνικών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών και πολιτισμού.


Ειδήσεις σήμερα 

Γλυκά Νερά – Η υποκρισία του πιλότου στην κηδεία της Καρολάιν: «Το μωρό μας δεν θα θυμάται πόσο υπέροχη μανούλα είχε...»

Όνειρο... απατηλό η αιώνια νεότητα και η αθανασία, λένε επιστήμονες

Κιμ Καρντάσιαν: Χρωστάω μια συγγνώμη στον πρώην σύζυγό μου Κρις Χάμφρις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης