Κτήμα Τατοΐου: Το σχέδιο θωράκισής του απέναντι στις πυρκαγιές

Κτήμα Τατοΐου: Το σχέδιο θωράκισής του απέναντι στις πυρκαγιές

Η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στους 11 Δήμους που κηρύχθηκαν, προληπτικά, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας

xardalias-mendoni-0
Τις τελευταίες ημέρες, από πολύ νωρίς το πρωί, πολυμελή συνεργεία καταφθάνουν στο κτήμα Τατοΐου. Ξεκινώντας από την τεράστια δασική έκταση που περιβάλλει τον ανακτορικό πυρήνα, καθαρίζουν εντατικά το χώρο και απομακρύνουν με προσοχή, περσμέμα δέντρα, κλαδιά και άλλα υλικά τα οποία θα μποορούσαν να λειτουργήσουν ως επικίνδυνες εστίες εκδήλωσης πυργαγιάς. Οι σημαντικές αυτές προληπτικές εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρόσφατης κήρυξης 11 Δήμων τις Αττικής και 18 συγκεκριμένων περιοχών της σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για διάστημα δύο μηνών.

Πιο συγκεκριμένα δρομολογούνται έργα και εργασίες που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν όταν κηρύσσεται μια περιοχή σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με την διαφορά ότι παραλείπεται το χρονοβόρο κομμάτι των γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες επιφέρουν τεράστιες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να αποβούν μοιραίες. Όπως, έλλαξου, υπογράμμισε ο πρωπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε, στην έδρα της πολιτικής προστασίας «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της «Μήδειας» ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».

Στο πλαίσιο αυτού του αντιπυρικού σχεδίου εντάσσονται και οι εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στο συνολικής έκτασης 42.000 τ.μ. κτήμα  Τατοΐου, το οποίο εκτός από ένας ιστορικός τόπος που βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους αποκατάστασης και αναμόρφωσης συνιστά, ταυτόχρονα, και έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Δριμού της Πάρνηθας και διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων αλλά και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.
Mendoni_-_Xartdalias__Tatoi
Η Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή αυτοψία που πραγματοποίησαν στο Τατόι

Για το σχέδιο καθαρισμού και πυροπροστασίας του Τατοΐου ενημερώθηκε το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία πραγματοίησε αυτοψία στο χώρο μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά. Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της περιοχής παρήχε στους παρευρισκόμενος ο Αναπληρωτής Δασάρχης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Φρούσιος.

Πηγές από την διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος επισημαίνουν στο protothema.gr πως στο κτήμα Τατοΐου υπάρχει υπηρεσία της ελληνικής αστυνομίας η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση ενώ στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι στην ευθύνη του 6ου Πυροσβεστικού Σώματος Αθηνών, περιπολούν καθημερινά αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής. Παράλληλα, υπάρχουν μέσα στο κτήμα διάσπαρτες δεξαμενές νερού αλλά και πυροφυλάκεια σε σημεία με ευρεία ορατότητα ενώ η είσοδος των επισκεπτών απαγορεύεται όταν στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η εντατική προληπτική οργάνωση που πραγματοποιείται για το φετινό καλοκαίρι αποτελεί και για τους ανθρώπους της πυροσβεστικής μια ασφαλιστική δικλείδα η οποία τούς επιτρέπει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους κάτω από σαφώς καλύτερες συνθήκες.

Κλείσιμο
xardalias-mendoni-2


Να θυμίσουμε εδώ πως στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 1916, μια μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες φυσικές και υλικές καταστροφές στο κτήμα Τατοΐου καθώς κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες τα ελάφια που είχε φέρει ο Γεώργιος Α΄ από την Ουγγαρία, αλλά και το παλιό Ανάκτορο, οι ανακτορικοί στάβλοι, ο ναός του Προφήτη Ηλία και το μουσείο. Για να αποκατασταθούν όλες αυτές οι ζημιές χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες.

Ειδήσεις σήμερα

Λευκορωσία: «Κόλαση» οι φυλακές του Λουκασένκο - Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι 

Κορωνοϊός: Στα 2.433 τα νέα κρούσματα - 556 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι 

Κιμ Καρντάσιαν: Επτά πρώην υπάλληλοί της την πάνε στα δικαστήρια - «Μας έκλεβε στις πληρωμές και συμπεριφερόταν άσχημα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης